Metoda AEIOU de educare a copiilor: O strategie pentru dezvoltare și îmbunătățirea relației dintre părinți și micuți
Data publicării:
Există părinți care cred că educarea cu mână de fier este singura modalitate de a-și determina copiii să-i respecte, așa că optează pentru parentingul autoritar. Aceștia sunt părinți care insuflă frică în copiii lor pentru a-i face să le asculte ordinele, impun reguli stricte și nu le permit să ia propriile decizii. La extrema opusă se află alți părinți care adoptă un stil educațional permisiv. Aceștia satisfac fiecare capriciu al copiilor lor, nu pun limite și nu-i mustră nici măcar atunci când se poartă necorespunzător.

Ambele stiluri sunt la fel de periculoase: autoritatea prost exercitată poate fi la fel de negativă ca permisivitatea extremă. Cheia constă în găsirea unei căi de mijloc, în educarea copiilor cu respect și dragoste.

O strategie pentru a realiza acest lucru este punerea în practică a metodei AEIOU, metodă care promite să promoveze educația pentru dezvoltarea copilului și să îmbunătățească relația dintre părinți și copii.

Ce este metoda AEIOU?

Metoda AEIOU, creată de Samantha Biosca, coach pentru părinți, conform etapainfantil.com, reprezintă cele cinci puncte cardinale pe care autoarea le consideră esențiale în educația timpurie. Practic, constă într-o serie de îndrumări pe care părinții trebuie să le urmeze în relația zilnică cu copiii lor, îmbunătățindu-și astfel modelul educațional.

Această metodă se bazează pe o serie de principii pentru fiecare vocală a alfabetului, care stabilesc liniile directoare pentru educația în vederea dezvoltării copilului.

SURSA FOTO: freepik.com @Gray StudioPro

A: Învață să asculți

Pentru a ști să asculți, nu este suficient să auzi cuvintele copiilor, ci este important și să descifrezi informațiile oferite de limbajul corpului.

De fapt, uneori copiii exprimă mai multe lucruri prin limbajul lor extraverbal decât prin cuvinte, deoarece la o vârstă mică au un vocabular limitat, dar sunt foarte expresivi fizic, fie prin gesturi, mimică sau tonul vocii.

De asemenea, este esențial să fii pe deplin prezent în timp ce vorbesc, deoarece astfel nu doar că vei interpreta mai bine ceea ce vor să transmită, dar îi vei face și să se simtă înțeleși.

E: Exemplificați

Vrei ca copiii tăi să nu mai petreacă toată ziua pe telefoanele mobile, dar tu ești constant la telefon? Dacă nu îți lași telefonul deoparte, este puțin probabil ca copiii tăi să facă acest lucru.

O mare parte din ceea ce învață copiii în fiecare zi se face prin imitarea comportamentului părinților. Majoritatea copiilor își văd părinții ca pe niște modele, așa că presupun că tot ceea ce fac părinții lor este corect.

Prin urmare, dacă vrei ca copiii tăi să devină adulți responsabili, independenți și empatici, trebuie mai întâi să dai un exemplu.

I: Informați-vă

Nu există rețete magice pentru a educa copiii, dar există cărți sau manuale care te pot ajuta să o faci mai bine. În era Internetului, ai la dispoziție o mulțime de informații online despre cum să-ți educi bine copiii fără a fi nevoie să pleci de acasă.

Evident, printre atâtea informații trebuie să înveți să discerni care sunt cu adevărat valoroase, deoarece poți găsi informații de orice fel.

Cu toate acestea, dacă citești cu ochi critic, vei putea profita de orice informație relevantă și vei începe să devii un părinte mai bun.

O: Ordonați

Ordinea este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții unei persoane, motiv pentru care ar trebui să-ți înveți copiii de mici să fie ordonați.

Aceasta nu se referă doar la ordinea fizică, adică la a avea mereu camera sau dulapul organizat, ci și la ordinea psihică, manifestată prin programări și obiceiuri.

Contrar a ceea ce cred unii părinți, copiii trebuie să respecte anumite limite și să aibă rutine în viața lor de zi cu zi, deoarece acest lucru le oferă o mai mare siguranță și îi învață să funcționeze cu mai multă încredere.

U: Unificați

Unificarea criteriilor, sau urmărirea unei educații coerente, este unul dintre pilonii de bază ai educației timpurii. Este important să fii mereu consecvent cu regulile, limitele și educația în valori.

De exemplu, dacă le permiți copiilor să maltrateze animalele de companie pe stradă, dar apoi le interzici să-și maltrateze propriul animal de companie, probabil că se vor simți confuzi și nu vor ști ce să facă atunci când sunt singuri.

De asemenea, este esențial ca stilul tău educațional și cel al partenerului tău să coincidă, și ca, chiar dacă unul dintre voi nu este de acord cu decizia celuilalt, să fiți unanimi în fața copiilor, deoarece astfel se vor evita inconsecvențele care pot genera nesiguranță.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel