Metoda simpto-termică pentru a rămâne însărcinată
Data publicării:
Metoda simpto-termică nu numai că ne poate ajuta să rămânem însărcinate, dar este și foarte eficientă pentru a învăța să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine.

Metoda simpto-termică nu numai că te poate ajuta să rămâi însărcinată, dar este și foarte eficientă pentru a învăța să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine. Ciclul nostru menstrual poate fi uneori imprevizibil, dar în general funcționează perfect.

Se știe că în natură nu există linii drepte, așa că acest tip de metodă poate eșua. Cu toate acestea, semnalele naturale ale corpului feminin sunt foarte precise.

Cum funcționează metoda simpto-termică?

Identificarea zilelor tale fertile este esențială atunci când scopul este să rămâi însărcinată. Simptomele raportate de fiecare femeie în timpul ciclului menstrual se repetă.

În consecință, este important să identificăm ce înseamnă aceste simptome pentru a le interpreta. Urmărind în mod conștiincios principalele schimbări putem prezice sosirea menstruației, ziua ovulației și chiar sarcina în sine.

Ce înseamnă simpto-termic?

Semnul (“simptomul”) cel mai clar al fertilităţii este o creştere a secreţiei de mucus din vagin, numită mucus cervical.

Acesta se formează în zilele fertile în colul uterin. Femeia învaţă prin monitorizarea zilnică să interpreteze acest mucus ca pe un semn al unei potenţiale perioade fertile.

Folosind temperatura de la trezire (“termală”) este determinată perioada sigur nefertilă.

Temperatura bazală

Temperatura bazală este cea pe care o avem în momentul în care ne trezim, adică în fiecare dimineață. O măsurătoare corectă trebuie efectuată când te trezești, chiar înainte de a te da jos din pat. Temperaturile înregistrate vor fi mai scăzute pe tot parcursul ciclului, cu excepția zilei exacte a ovulației.

Faptul că temperatura crește se datorează creșterii hormonului progesteron. Se calculează o creștere între două și cinci zecimi. Această temperatură va rămâne cu până la 24 de ore înainte de menstruație. Adică atunci când observăm că scade este pentru că perioada este pe cale să înceapă.

2. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-6149350_32146800.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Execuția corectă constă în parcurgerea următorilor pași:

- Planificați să vă înregistrați temperatura așa cum o faceți în alte zile. În același timp, fără să te miști din pat și să ții termometrul sub axilă.

- Luați notă de orice indică o schimbare, cum ar fi să vă culcați târziu, să luați un medicament anti-termic etc.

- Urmăriți temperatura zilnică, astfel încât să puteți afla temperaturile reale din fiecare ciclu. 

Temperatura constituie un factor esenţial pentru această metodă, fiind mai scăzută în perioada infertilă şi mai ridicată în perioada ovulaţiei.

Ca să folosim exemple prozaice pentru cei reticenţi, cloşca este pusă pe ouă tocmai pentru a ridica temperatura cuibului şi a permite evoluţia puilor în găoace. Şi să nu uităm că, în regnul animal, se vorbeşte de femele „în călduri”, adică în perioada optimă să rămână gestante. Nu văd de ce am omite şi aceste elemente în analiza noastră.

Colul uterin, în perioada fertilă, este centrat, mai moale ca şi textură, având orificiul deschis, oferind astfel cale liberă spermatozoizilor. În perioada infertilă, colul este poziţionat anterior, este mai rigid, iar orificiul este aproape închis. Sunt femei care îşi cunosc corpul şi recurg efectiv doar la auto-palparea colului uterin pentru a şti în ce perioadă a ciclului se află.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel