Micro-credite. Viitorul curricumului universitar. Profesorul Romiță Iucu: „Ne confruntăm cu schimbarea motivațiilor celor care învață și tipul focalizării lor” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Prof. univ. dr. Romiță Iucu, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, Președintele Consiliului de Orientare Strategică al UB, a fost prezent în emisiunea de la Dc Edu, moderată de profesorul Sorin Ivan.    

În cadrul emisiunii, profesorul a explicat că sistemul educațional post-pandemic se adaptează la nevoile studenților prin introducerea micro-certificărilor, care sunt, de fapt, cursuri de formare mai scurte și flexibile.

„Noi am crescut, am fost educați, și studenții și absolvenții noștri, de peste 20 de ani actele lor de studii poartă pecetea a sistemului de credite transferabile, a unui supliment la diplomă care este eliberat într-o limbă de circulație internațională.

Ideea de micro-credențial nu este neapărat nouă.

În sistemul educațional din România, și este foarte important să menționăm că este reglementată prin lege, suntem una dintre primele țări europene care, prin intermediul cadrului legislativ actual, am reușit să reglementăm domeniul alianțelor europene de universități, să acordăm instituțiilor de învățământ superior libertatea de a-și construi programe de studii pe care le acreditează și pe o procedură denumită european approach.

Care este o procedură mai largă în care intervin jucători din spațiul european, și micro-credențiale, adică o curriculă fragmentată, programe de studii de mai mică amplitudine, undeva la nivelul 5-10-15 credite.

Să nu uităm că un semestru, pentru un student, are, teoretic, o cuantificare de 30 de credite. E schimbarea profilului celui care învață post-pandemic. Ne confruntăm cu schimbarea motivațiilor celor care învață și tipul focalizării lor, atenției lor”,  a spus prof. univ. dr. Romiță Iucu. 

Care este scopul acestor micro-credite

Practic, scopul este este ca aceste micro-certificări să fie acumulate, astfel încât mai multe certificări din diferite domenii să poată fi combinate pentru a obține un certificat de studii mai amplu și recunoscut oficial.

„Învățarea e cea care ajută la dezvoltarea socială și la transformarea ființei umane. Exact asta încearcă să facă aceste structuri. În România, potrivit legii, ele sunt găsite sub denumirea de micro-certificări, pentru că ele sunt de mică anvergură, în timp ce micro-cerificatea este o certificare în sine, nu e o calificare.

Îți dă posibilitatea să îți satisfaci nevoile tale de formare cu o focalizare pe cursurile mai mici, pe un număr de credite mai mic și cu suplețe mai mare.

Ne dorim ca în viitor acestea să poată să fie adunate și transformate într-un certificat de studii mai mare, să poți să-l folosești.

Adică am un micro-certificat de 10 credite pe o specializare, încă unul de 10 credite pe o altă specializare, și încă unul, iar adiționate să poată produce un act de studiu care să fie valid pe o certificare”, a mai ecplicat invitatul lui Sorin Ivan.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Întrebările pe care ar trebui să le adresezi copilului tău pentru a-l crește fericit, conform psihologilor / FOTO: freepik.com @prostooleh

Întrebările pe care ar trebui să le adresezi copilului tău pentru a-l crește fericit, conform psihologilor

Cum să îi învățăm pe copii recunoștința / FOTO: freepik.com@audit2006ek

Cum să îi învățăm pe copii recunoștința

Obiceiuri de zi cu zi care contribuie la fericirea copiilor. Părinții le trec cu vederea / FOTO: freepik.com @EyeEm

Obiceiuri de zi cu zi care contribuie la creșterea copiilor pozitivi. Părinții le trec cu vederea!

Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!” / FOTO: freepik.com @stardnet

Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!”

pixel