Misofonia la copii: Copilul tău urăște unele sunete? Iată ce ar putea însemna acest lucru
Data publicării:
Unele sunete pot provoca iritare sau furie la unele persoane. În acest articol vă vom spune ce să faceți pentru a vă ajuta copilul, dacă acesta suferă de misofonie.

Pentru unii oameni, sunetele ca clănțănitul dinților, degetele bătând pe masă sau guma de mestecat trec neobservate. Cu toate acestea, în alte cazuri, aceste zgomote sunt capabile să declanșeze o cascadă de reacții emoționale negative și disconfort. Asta se întâmplă în misofonie. Să vedem despre ce este vorba.

Ce este misofonia

Misofonia este înțeleasă ca o aversiune față de sunete. Include o sensibilitate selectivă la zgomot care provoacă diferite emoții asociate cu disconfort, cum ar fi furia, iritabilitatea sau disconfortul, printre altele. Din acest motiv se mai numește și sindrom de hipersensibilitate selectivă.

În general, sunetele care sunt cele mai enervante sunt cele de mestecat sau scrâșnit din dinți sau înghițire, adică cele legate de mâncare. 

Pe de altă parte, este important să nu se confunde misofonia cu hiperacuzia, deoarece aceasta din urmă se ocupă de stimuli auditivi percepuți în mod accentuat și maximizat.

În cazul misofoniei, sunetele repetitive, sau cele care urmează un anumit tipar, sunt deranjante, cum ar fi batunci când se bate cu vârful creionului. În acest sens, pentru mulți oameni, misofonia este la sunet ceea ce este misokineza la mișcări.

2. Fotografie... (pexels-mikhail-nilov-8297134_73103200.jpg)

Foto: Mikhail Nilov/ Pexels

Cauzele misofoniei

Misofonia are particularitatea că activarea emoțională intensă și disconfortul nu sunt direct legate de tipul de sunet sau de caracteristicile acestuia; adică nu derivă dintr-un sunet puternic sau grav, ci are legătură cu ceea ce provoacă în persoana în cauză, cu propria senzație percepută de aceasta.

Prin urmare, se înțelege că misofonia are de-a face cu experiențele negative anterioare, în care s-a generat o conexiune disfuncțională între sistemul limbic - legat de emoții - și sistemul nervos autonom.

În acest sens, în unele cazuri, este de obicei explicat ca un fenomen neurologic, în timp ce în altele este interpretat din punct de vedere psihologic. 

Misofonie: Simptome

- Iritabilitate.

- Anxietate.

- Palpitații.

- Transpiraţie.

- Incapacitatea de a acorda atenție la altceva decât la sunet.

- Dificultate în a continua ceea ce făceai.

- Dezgust.

- Dorință intensă și incontrolabilă de a opri sunetul sau de a vă îndepărta de loc.

3. Fotografie... (pexels-keira-burton-6624327_49995200.jpg)

Foto: Keira Burton/ Pexels

Misofonie: Recomandări

Deși se poate prezenta la vârsta adultă, este frecvent ca primul episod să apară în perioada copilăriei sau adolescenței (între 9 și 13 ani). Prin urmare, iată câteva sfaturi de luat în considerare dacă copilul dumneavoastră nu are toleranță la anumite sunete.

Efectuați studii pentru a obține un diagnostic corect

Dacă îți dai seama că un sunet declanșează reacții disproporționate la stimul și că acest lucru se întâmplă des, este important să-i oferi copilului tău o voce, să-l asculți și să-l întrebi ce simte.

Aceste informații vor fi cruciale pentru următorul pas, care este consultarea unui profesionist. După cum am menționat, misofonia poate fi uneori confundată cu alte cazuri, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă sau hiperacuză. Acesta este motivul pentru care veți putea obține o imagine clară și precisă, excludeți diagnostice și oferiți ajutorul adecvat.

Explicați-i copilului dumneavoastră ce i se întâmplă

Odată ce avem informațiile necesare, trebuie să le facem accesibile copilului. Explicarea tabloului clinic ne va permite să avem o mai mare claritate cu privire la ceea ce i se întâmplă, precum și să dezvoltăm resurse pentru a ne îmbunătăți și a face față problemei. Mindfulness poate aduce multă siguranță și liniște sufletească.

Acordați importanță emoțiilor sale

De multe ori, persoanele care suferă de misofonie sunt acuzate că sunt intoleranți și capricioase. În acest fel, ei trec prin viață cu acea etichetă. Este important să fii capabil să empatizezi cu ei și să dai importanță emoțiilor lor în loc să-i tragi la răspundere.

Ajutați copiii să dezvolte resurse de adaptare

Unele dintre experiențele raportate de cei care suferă de misofonie sunt senzația de a vrea să țipe „Oprește-te, nu mai fă AȘA!”. În alte cazuri, chiar plănuiesc să părăsească locul. Pot apărea și mai multe reacții violente, cum ar fi dorința de a lovi o altă persoană. În orice caz, este necesar să identificăm ce emoții sunt declanșate de anumite sunete și să lucrezi la resurse pentru a învăța să le controlezi, cum ar fi implementarea unor tehnici de respirație sau relaxare.

4. Fotografie... (pexels-monstera-production-5200829_19126700.jpg)

Foto: Monstera Production/ Pexels

În unele cazuri, a fost recomandată purtarea dopurilor de urechi, în timp ce în altele, a fost folosită utilizarea căștilor cu sunete blânde pentru a distrage atenția de la situație. 

Mai mult, se aplică expunerea graduală, ca și în cazul fobiilor, pentru a reduce reacția și a se obișnui treptat cu stimulul aversiv. În cele din urmă, este vorba despre a afla ce funcționează și ce nu.

Misofonia afectează calitatea vieții

Chiar dacă avem informații pe această temă, misofonia este încă în studiu, mai ales în ceea ce privește prevalența, diagnosticul precoce și statisticile reale. Ceea ce putem fi siguri este că, dacă o persoană se simte deranjată de anumite sunete, acest lucru îi va afecta bunăstarea.

Uneori, emoția care este declanșată este atât de deranjantă încât acești indivizi aleg să se izoleze sau să nu meargă în anumite locuri. Toate acestea le limitează oportunitățile și posibilitățile, cum ar fi în performanța academică sau la locul de muncă.

 

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel