Etapa egocentrică la copii: Cum se dezvoltă și ce semnificație are pentru evoluția lor emoțională și socială
Acestea sunt convingeri false, iar Bilbao subliniază că respectarea acestor „reguli de aur” poate complica atât educația copiilor, cât și relația de cuplu.
Citește și Sacrificiile pe care le fac părinții buni pentru a crește copii sănătoși, fericiți și de succes!
Viața de cuplu este un univers la fel de vast și divers pe cât sunt cupluri în lume. Generalizarea despre iubire, conviețuire sau creșterea copiilor și presupunerea că lucrurile trebuie să funcționeze într-un mod specific pentru a fi „bune” sau „pozitive” reprezintă o eroare ce poate avea consecințe foarte negative în anumite etape ale relației.
Álvaro Bilbao explică modul în care aceste mituri false despre viața de cuplu pot influența negativ educația copiilor, notează Ser Padres.
Neuropsihologul identifică cinci mituri false majore, pe care le descrie ca obstacole în procesul de creștere a copiilor. Aceasta este o perioadă în care cei mici absorb o cantitate enormă de energie de la ambii părinți.
SURSA FOTO: freepik.com @dotshock
În primul rând, Álvaro Bilbao se referă la credința răspândită conform căreia partenerul de cuplu trebuie să ne facă fericiți. În opinia sa, „fiecare este responsabil pentru propria fericire, iar idealul este să o putem împărtăși uneori cu partenerul nostru”, însă fericirea noastră nu este, în primul rând, responsabilitatea cuplului.
„Ești persoana care te cunoaște cel mai bine, iar nimeni altcineva nu te înțelege. Nimeni în afară de tine nu te poate face fericit”, argumentează expertul în educație.
Al doilea mit este presupunerea că, dacă partenerul te iubește, ar trebui să știe întotdeauna ce simți și ce gândești.
„Nu te aștepta ca partenerul tău să aibă o minge de cristal. Este responsabilitatea ta să explici cum te simți și ce îți dorești”, spune Álvaro Bilbao, psihologul care subliniază că acestea sunt cele cinci lucruri care le oferă copiilor cea mai mare siguranță.
Neuropsihologul amintește că „cu cât suntem mai obosiți, cu atât ne este mai greu să ne punem în locul celuilalt, de aceea exprimarea sentimentelor și a nevoilor noastre este esențială atunci când avem copii mici”.
În al treilea rând, Bilbao demontează mitul conform căruia dragostea în cuplu trebuie să fie pasională în toate etapele relației.
„Există multe etape și momente într-un cuplu”, afirmă el. Álvaro Bilbao recunoaște că „dragostea pasională este un aspect foarte important, mai ales în primii ani”, dar subliniază că „în alte momente, educația sau munca ne pot consuma o mare parte din energie”.
Iar energia noastră este limitată, mai ales când avem copii mici acasă.
SURSA FOTO: freepik.com @prostooleh
În al patrulea rând, Álvaro Bilbao clarifică ideea conform căreia toate sarcinile trebuie distribuite 50/50. El este de acord cu fondul problemei: „Educația și îngrijirea copiilor trebuie să fie echitabile în timp și efort, dar asta nu înseamnă neapărat să faci jumătate din fiecare lucru”, subliniază el.
Psihologul susține că împărțirea sarcinilor în funcție de procentaje nu este neapărat soluția ideală, ci mai degrabă pe baza preferințelor, aptitudinilor și nevoilor fiecăruia.
„Distribuirea sarcinilor în funcție de interese și abilități poate fi, de asemenea, o opțiune bună”, adaugă neuropsihologul. Pentru Bilbao, „important este să dialogăm și să ajungem la acorduri care să fie satisfăcătoare pentru ambele părți, deși va fi nevoie de timp pentru a găsi echilibrul”.
În cele din urmă, Álvaro Bilbao evidențiază un alt mit legat de relații care poate complica etapa parentală: convingerea că trebuie să ne educăm copiii așa cum ne-au educat părinții noștri.
„Când devenim părinți, aducem cu noi tipare și obiceiuri observate în copilărie. Totuși, nu este necesar să le urmăm calea”, explică Álvaro Bilbao.
Expertul în dezvoltarea creierului copiilor subliniază că „este mai bine ca, în cuplu, să ne găsim propriul mod de a ne educa copiii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Se vorbește adesea despre...
Fiecare părinte își dorește să...
Pe măsură ce diferențele între...
Carlos González, pediatru...