Modificări cu privire la copiii care încep clasa pregătitoare sau clasa I și nu se adaptează la școală
Data publicării:
Elevii care încep clasa pregătitoare sau clasa I și nu se adaptează la școală, pot fi reînscriși în același an la un nivel inferior, doar dacă au fost evaluați de cadrul didactic de la clasă, potrivit ROFUIP 2024.

Până în prezent nu era precizat cine face evaluarea nivelului dezvoltării, dar pentru înscrierea la clasa pregătitoare a unui copil care nu are 6 ani împliniți este nevoie de avizul și recomandarea CJRAE, potrivit metodologiei de înscriere a elevilor.

Elevii din clasele pregătitoare sau clasa I care “acumulează absențe ca urmare a unor probleme medicale sau se observă manifestări de oboseală sau de neadaptare școlară” pot fi retrași de părinți printr-o cerere depusă la conducerea școlii, potrivit ROFUIP. Prevederea exista în Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Acum însă este nevoie de evaluarea învățătorului de la clasă care să recomande fie reînscrierea în clasa anterioară pentru anul în curs, sau în clasa corespunzătoare nivelului din care s-a retras pentru anul următor.

Citește și „5 sfaturi pentru a avea succes cu cel mic în tranziția de la învățământul preșcolar la cel primar”

Cu alte cuvinte, dacă un elev de clasa I este retras de părinte pentru că nu se adaptează la școală, copilul poate fi reînscris în același an la o clasă pregătitoare sau anul următor din nou la clasa I, doar la recomandarea învățătorului.

Art. 90, alin (2): În situația în care, pe durata clasei pregătitoare ori a clasei I, elevul acumulează absențe ca urmare a unor probleme medicale sau se observă manifestări de oboseală sau de neadaptare școlară, părinții sau reprezentanții legali pot depune la unitatea de învățământ o solicitare de retragere a elevului în vederea reînscrierii în anul școlar următor, în clasa corespunzătoare nivelului din care s-a retras; la cererea motivată a părintelui, reînscrierea se poate face și în anul școlar în care s-a solicitat retragerea, în clasa anterioară nivelului din care s-a retras elevul.

(4) În situația solicitării de retragere, menționate la alin. (2) și (3), unitățile de învățământ vor consilia părinții sau reprezentanții legali privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului/elevului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în situația în care evaluarea nivelului dezvoltării realizată de cadrul didactic de la clasă atestă necesitatea reînscrierii în grupa/clasa anterioară sau în grupa/clasa corespunzătoare nivelului din care s-a retras.

Până în prezent nu era precizat cine face evaluarea nivelului dezvoltării elevului în cazul în care părintele vrea să îl retragă de la clasă pe motiv de neadaptare la școală.

Totuși în cazul copiilor care nu au împlinit 6 ani la înainte de a începe clasa pregătitoare e nevoie de avizul și recomandarea Centrului județean de resurse și asistență educațională (CJRAE), potrivit metodologiei de înscriere a elevilor.

Sfaturi pentru a avea succes cu cel mic în tranziția de la învățământul preșcolar la cel primar

Trecerea de la învățământul preșcolar la cel primar este, fără îndoială, un moment foarte important în dezvoltarea copiilor.

Nu implică doar o schimbare de etapă educațională, după cum o demonstrează ceremoniile de absolvire care au avut loc în ultimii ani în clasele de sugari de anul 3, ci și o schimbare evolutivă fizică, intelectuală și emoțională.

Și, ca părinți, ce putem face în această privință? Iată câteva sfaturi despre cum să înfruntăm cu entuziasm această mare schimbare de etapă.

Pe scurt, pentru a-i ajuta pe copiii noștri să facă tranziția de la școala pentru sugari la școala primară, să punem în practică aceste idei:

Să ne entuziasmăm copiii și să fim entuziasmați împreună cu ei. Să crești este interesant.
Încredere în școală și în copilul nostru.
Planificare și anticipare. Să oferim siguranță.
Să nu ne fie frică de nimic.
Să nu facem comparații și să nu stabilim obiective irealizabile.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Desființarea inspectoratelor școlare a fost amânată

Guvernul a decis să amâne desființarea inspectoratelor...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel