„Modul în care vorbești cu copiii va deveni vocea lor interioară în viitor”. Cum pot părinții să le construiască un dialog intern pozitiv și sănătos
Data publicării:
Nu ceea ce spunem, ci modul în care o facem are adesea cel mai mare impact emoțional asupra copiilor. Vocea interioară a copiilor nu se formează de la sine și nici nu este înnăscută. Aceasta se conturează în funcție de relația pe care o au cu părinții, de tipul de comunicare și, mai ales, de felul în care li se vorbește zilnic. 

Copiii au nevoie de sprijin și siguranță din partea părinților lor, iar o comunicare sănătoasă este esențială pentru a le oferi aceste lucruri.

Oamenii sunt ceea ce gândesc și acționează în funcție de propriile gânduri. În același fel, conceptul de sine se formează prin prisma gândurilor pe care le avem despre noi înșine. Este esențial ca părinții să conștientizeze importanța de a comunica adecvat cu copiii lor, pentru a construi o relație solidă și pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă.

Astfel, copiii vor crește simțindu-se în siguranță, înțeleși, sprijiniți și cu o bună stabilitate emoțională.

Citește și Cei mai de succes părinți folosesc „strategia 3Ts” pentru a „construi creierul copiilor”, afirmă un chirurg pediatru. Iată cum funcționează!

Cum să facilitați un dialog intern mai sănătos pentru copii

O voce interioară excesiv de negativă sau ostilă poate avea un efect insidios și coroziv asupra dezvoltării identității, din copilărie până la maturitate, spun specialiștii de la etapainfantil.com. Impactul emoțional al unei persoane care îi vorbește copilului pe un ton punitiv sau supărat, repetându-i acuzații, îl poate expune riscului de a dezvolta o stimă de sine scăzută, dificultăți în desfășurarea activităților zilnice și chiar de a suferi de depresie sau anxietate în viitor.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Facilitarea unei conversații interioare sănătoase înseamnă nu doar modelarea unui ton pozitiv, ci și expunerea copilului la exemple de voci care promovează abordări mai sănătoase în rezolvarea problemelor, raționament moral și autoevaluare.

Toate acestea pot fi consolidate prin activitățile următoare, pentru a ajuta copilul să-și dezvolte o conversație interioară mult mai sănătoasă:

Oferă-i un jurnal copilului și, pe prima pagină, lasă un mesaj, o idee sau o imagine motivantă care să-l ajute în momentele dificile.

Încurajează-l să-și deseneze experiențele personale (mai ales dacă este mic și ideea jurnalului pare prea complexă pentru el), pentru a-și exprima punctul de vedere.

Propune un personaj dintr-o emisiune TV sau film pe care îl îndrăgește și întreabă-l ce ar face acel personaj într-o situație de conflict. În acest mod, copilul va învăța să rezolve conflictele, având încredere în capacitatea sa de a face acest lucru.

Amintește-ți că modul în care te raportezi la copilul tău are un impact major. Evită extremele, fără a încerca să-i rezolvi toate problemele. Oferă-i strategiile necesare pentru a se apăra în lume și, mai presus de toate, fii un ghid și un sprijin de încredere.

Respectă-i opiniile, chiar dacă nu ești pe deplin de acord cu el.

Evaluează-ți propria voce interioară. Pentru a-i transmite copilului un dialog intern sănătos, este esențial să îți recunoști propriile greșeli și să le corectezi. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, să îți îmbunătățești bunăstarea emoțională.

Petrece zilnic timp ascultând cum își exprimă gândurile copilul tău, pentru că aceasta va deveni vocea sa interioară, cea care îl va însoți zilnic și îi va influența viitorul. Părinții au o responsabilitate majoră în această zonă importantă a dezvoltării copiilor.

Este esențial să abordăm viața cu o atitudine pozitivă, dar realistă, încurajând curiozitatea și creativitatea în rezolvarea problemelor cu respect, empatie și asertivitate. Astfel, poți contribui la formarea unei voci interioare sănătoase în copilul tău, care să-l sprijine în dezvoltarea unei bune stabilități emoționale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când copilul face mofturi, pune-ți această întrebare

Fiecare părinte s-a confruntat, la un moment dat, cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel