„Moș Crăciun există?” Cum să răspunzi la „marea întrebare” despre „secretul” Crăciunului? Expert: „Vă încurajez să puneți mai multe întrebări!”
Data publicării:
Evident, Crăciunul aduce cu sine o doză unică de magie și bucurie pentru copii. Sunt momente când toată casa strălucește de entuziasm și ne lăsăm purtați de farmecul acestei perioade. Însă, odată cu trecerea timpului, apar și acele întrebări curioase din partea celor mici. 

Când vine vorba de Moș Crăciun, inocența copilăriei își face simțită prezența. Însă, inevitabil, apar întrebări care ne fac să realizăm că al nostru copil crește și că perioada de pură magie poate lua sfârșit. Întrebările simple, precum de ce Moșul Crăciun este deghizat sau de ce nu aduce cadouri tuturor copiilor, pot aduce un strop de melancolie în inimile părinților.

A răspunde la aceste întrebări poate fi o provocare. Copiii sunt convinși de existența lui Moș Crăciun, dar, în același timp, încep să observe detalii care nu se potrivesc cu povestea lor magică. Este o etapă delicată, iar Amaya de Miguel, expertă în parenting pozitiv și fondatoarea școlii online pentru părinți @relajateyeduca, ne recomandă ce ar trebui să le spunem micuților.

Citește și Regula celor 4 cadouri de Crăciun, întocmită de un sociolog. Un studiu arată că cei mici primesc de zece ori mai multe daruri decât au nevoie

„De ce copiii săraci nu primesc cadouri?”

În fața acestor întrebări aparent complicate, expertul ne luminează cu răspunsuri care să lege firul logic și să mențină puținul de mister care înconjoară sărbătorile.

„De ce sunt atâția Moși Crăciuni în același timp?”, se întreabă cei mici. „Pentru că Moș Crăciun e magic!” ar fi răspunsul expertului, adăugând o doză de magie în explicație.

La întrebarea despre cum poate Moș Crăciun să fie în atâtea locuri, răspunsul este simplu: „Nu am idee cum o face, dar așa este magia”. Păstrezi astfel secretul și farmecul.

Într-un moment mai delicat, când se adresează întrebări de genul „de ce copiii săraci nu primesc cadouri?”, expertul oferă o perspectivă sensibilă. „Moș Crăciun nu poate merge în toate țările lumii. Are multă magie, dar nu atât de multă”. „Este un răspuns trist, evidențiind inegalitatea din lume, pe care copiii o percep foarte clar”, dezvăluie expertul.

Când vine „marea întrebare” despre secretul Crăciunului, ce ar trebui să facem noi părinții?

SURSA FOTO: freepik.com @nimito

Când ajungem în fața temutului moment al „marii întrebări” despre secretul Crăciunului, rolul părinților devine delicat și necesită o abordare atentă.

Înainte de a răspunde, expertul în parenting Amaya de Miguel ne îndeamnă să investigăm terenul, să înțelegem faza în care se află copilul nostru. „Când ne pun această întrebare, înainte de a răspunde, vă încurajez să puneți mai multe întrebări pentru a înțelege în ce fază se află copilul dumneavoastră”, sugerează ea. Obiectivul este să descoperim adevărata gândire a copilului: crede el cu adevărat că Moș Crăciun este mama/tata sau este doar o informație pe care a auzit-o undeva? Există copii care pun întrebarea cu certitudinea că Moș Crăciun este, de fapt, mama și tata și caută fie confirmare. Pe de altă parte, există și copii care pun întrebarea din îndoială sau chiar neîncredere.

Din această analiză derivă necesitatea de a adapta răspunsul la starea emoțională a copilului. „În primul caz, este indicat să le spui adevărul: ei bine... cred că știi deja. Da, noi suntem”, sugerează expertul. În cazul copiilor care par a avea îndoieli, se poate adopta o abordare menită să mențină fantezia încă pentru câțiva ani. „Le poți spune: crezi că am chipul unui Moș Crăciun? Nu pot fi un Moș Crăciun dacă mă culc imediat după tine! Sau dacă aș fi fost un Moș Crăciun, aș fi fost pe la alți copii, în loc să fiu aici cu tine”, sugerează expertul.

Odată descoperit secretul... 

Descoperirea secretului lui Moș Crăciun poate aduce cu sine o mulțime de emoții, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Este o realitate din ce în ce mai frecventă ca unii părinți să opteze pentru sărbătorirea Crăciunului într-un mod diferit, încă de la o vârstă fragedă a copiilor, pentru a evita experiența unei deziluzii ulterioare. Totuși, există încă părinți care aleg să păstreze intactă magia Crăciunului pentru cei mici. Departe de a dezbate ce este corect sau nu, un aspect important se conturează atunci când adevărul iese la iveală: cum să faci față sentimentului de minciună.

Amaya de Miguel, expert în parenting, subliniază că, deși acest sentiment este destul de rar întâlnit, există momente când copiii se simt înșelați, iar părinții resimt o anumită nedreptate. „Am făcut totul pentru tine, iar acum nu-ți place!”, devine o reacție naturală.

Soluția în această situație, conform sfaturilor expertului, este să rămânem calmi. Este esențial să înțelegem că copilul părăsește o parte din copilărie și acest moment este un rămas bun complicat. „Dacă acesta este cazul tău, te încurajez să transformi vechea iluzie într-o nouă iluzie: acum copilul tău face parte din lumea adulților, în care misterul este protejat, și trebuie să păstreze un secret într-un mod responsabil și incitant. Deveniți complicele lui. Fă-l să se simtă important”, adaugă expertul, oferind o abordare constructivă pentru a gestiona această tranziție sensibilă. Este o oportunitate de a consolida legătura dintre părinți și copii, transformând momentul de dezvăluire într-o continuare plină de înțelegere și complicitate.

Vezi și Scrisoarea către Moș Crăciun este mult mai mult decât o cerere de cadouri! Cum să-ți ajuți copilul pentru a face această experiență și mai specială?

Cum să păstrezi magia Crăciunului odată ce descoperi „secretul”

SURSA FOTO: freepik.com @inarik

Descoperirea „secretului” nu ar trebui să marcheze sfârșitul magiei pentru copii. Adesea, părinții se tem că odată ce adevărul iese la iveală, copilăria se va încheia brusc. Există situații în care copiii, știind deja secretul, preferă să nu menționeze nimic părinților, temându-se că vor pierde farmecul cadourilor oferite de Moș Crăciun. Cu toate acestea, aceasta nu trebuie să fie realitatea.

În loc să privim acest moment ca pe o încheiere abruptă a unei etape, Amaya de Miguel ne îndeamnă să vedem viața ca pe o călătorie plină de peisaje variate. „Există un peisaj de Crăciun în care copiii noștri se bucură să creadă că vine Moș Crăciun, iar acest peisaj se transformă într-un altul în care, știind că Moș Crăciun este mama și tata, ei pot (noi putem!) să se bucure în continuare”, subliniază expertul.

Crăciunul, pentru mulți dintre noi, atât copii, cât și adulți, depășește cu mult simpla primire sau oferire a cadourilor. Este despre reunirea cu familia, colindele de Crăciun, bucatele specifice acestei perioade, experimentarea rețetelor tradiționale și petrecerea timpului în casele celor dragi. „În mod normal, copiii continuă să se bucure de toate acestea când învață că Moș Crăciun este mama cu tata. Și, mai mult, încă le place să primească cadouri!”, adaugă Amaya de Miguel, subliniind că magia Crăciunului persistă într-o formă reinventată și plină de bucurie chiar și după dezvăluirea secretului. Astfel, să continuăm să celebrăm și să transmitem această bucurie din generație în generație.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

pixel