Motivele reale pentru care copiii din ziua de astăzi sunt mai anxioși decât cei din generațiile trecute. Avertismentul unui psiholog pentru părinți!
Data publicării:
Anxietatea este tot mai prezentă în rândul copiilor. Psihologul Amy Morin dezvăluie mai multe cauze care pot explica acest fenomen. 

În ultimii ani, numeroase studii au arătat o creștere considerabilă a anxietății în rândul tinerilor. Într-un articol publicat în Psychology Today, Amy Morin explică diferitele motive care stau la baza acestui fenomen.

În primul rând, specialistul subliniază că presiunea asupra copiilor este tot mai mare.

„Copiii sunt împinși să exceleze, uneori încă de la o vârstă foarte fragedă, ceea ce creează o atmosferă competitivă, sursă de stres și anxietate”, afirmă ea.

Citește și Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Anxietatea copiilor, influențată și de cea a părinților

În al doilea rând, psihologul subliniază că anxietatea copiilor poate fi influențată și de cea a părinților.

„Părinții stresați pot fi mai puțin afectuoși și mai puțin receptivi la nevoile copiilor lor, ceea ce poate duce la un risc crescut de probleme comportamentale, scăderea stimei de sine și izolare socială în cazul copiilor”, adaugă Amy Morin.

Vezi și Copiii care fac aceste greșeli devin adulți de succes! Cercetătoare: „Fac mizerie, iau note proaste sau îți răspund? Așa devin mai puternici, mai independenți”

SURSA FOTO: freepik.com @Inga.G

Program supraîncărcat și prea mult timp petrecut în fața ecranelor

Specialistul explică apoi că timpul petrecut în fața ecranelor are un impact asupra dezvoltării anxietății la copii.

„Odată cu avansul tehnologiei, copiii petrec din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor, ceea ce poate avea un impact negativ asupra tiparelor de somn și poate reduce oportunitățile de interacțiuni față în față. Aceste interacțiuni sunt esențiale pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și a rezilienței”, afirmă Amy Morin.

În plus, aceasta consideră că, în zilele noastre, copiii au programe supraîncărcate, ceea ce contribuie la creșterea stresului.

„Mulți copii au un program plin de activități extracurriculare, lăsându-le puțin timp pentru relaxare și joacă liberă. Deși aceste activități pot fi îmbogățitoare, un stil de viață aglomerat poate duce la epuizare și la apariția anxietății”, avertizează psihologul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...

Cum să-l faci pe copil să studieze singur: Sfaturi utile

Mulți părinți se confruntă cu provocarea de a-și motiva...



Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel