Motivul pentru care uităm primele noastre amintiri, dezvăluit de o cercetare: „Aceasta este o piesă esențială în puzzle”
Data actualizării:
Data publicării:
Cea mai mare parte a oamenilor, cu foarte puține excepții, au experimentat amnezia copilăriei, acea enigmă care ne împiedică să ne amintim detaliile primelor noastre experiențe de viață.

Se pare că, contrar convingerii anterioare, memoria noastră nu păstrează înregistrări detaliate încă din primul minut al existenței noastre. Această realitate se aplică în general majorității oamenilor, inclusiv copiilor noștri, care, din păcate, nu vor păstra amintiri tangibile ale primelor clipe petrecute împreună - primele îmbrățișări, strigăte și, desigur, primii pupici de la întâlnirea noastră.

Recent, cercetătorii de la Trinity College din Dublin au pus sub lupă sistemul imunitar matern, considerat o piesă esențială în puzzle-ul dezvoltării embrionilor. Descoperirile lor nu doar aduc o nouă perspectivă asupra acestui aspect important, ci sugerează și că sistemul imunitar matern ar putea juca un rol semnificativ în apariția tulburărilor din spectrul autist (ASD). Mai mult decât atât, se conturează ideea că această componentă vitală a organismului ar putea influența și procesul de fixare a amintirilor, fie ele timpurii sau mai târzii. Cine ar fi crezut că sistemul imunitar poate juca un rol atât de divers și esențial în dezvoltarea și experiența umană?

Sistemul imunitar și uitarea

E oarecum uluitor să descoperi că oamenii cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA) par să fie excepționali atunci când vine vorba de amintirile din copilărie. Se pare că acești oameni păstrează amintiri din acele momente timpurii mai vii decât alții.

Cu toate acestea, misterul rămâne nesoluționat în ceea ce privește de ce acești oameni nu trec prin amnezia tipică a copilăriei. O cercetare intrigantă se concentrează acum pe rolul sistemului imunitar în procesul de fixare a amintirilor în memoria noastră. Pentru a arunca lumină asupra acestui subiect, cercetătorii au recurs la șoareci, observând că și aceste rozătoare experimentează o formă de amnezie infantilă.

Concluziile par să ducă către o căutare a răspunsului la întrebarea: care este calea pentru a evita amnezia copilăriei? Oare sistemul imunitar ar putea juca un rol esențial în această enigmă? Studiul continuă și vrea să dezvăluie secretele din spatele legăturii dintre sistemul imunitar și amintirile păstrate din copilările.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: amintiri  sistem imunitar 

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel