Murături, cartofi, căpșuni? Ar trebui să vă ascultați poftele în timpul sarcinii? Iată ce spun specialiștii
Data publicării:
Un pasaj clasic în orice film care tratează sarcina este cel al femeii care are o poftă la ore nepotrivite. Care este realitatea? De ce apar și cum să acționăm atunci când apar?

Frișcă și cremă la ora trei dimineața, măsline cu ciocolată, chifteluțe la conservă? Nevoile unei femei însărcinate sunt extrem de variate și surprinzătoare. Chiar și pentru ea, pentru că poate deveni intens atrasă de alimente sau produse care înainte îi repugnau în aceste nouă luni.

Cum ar trebui să reacționăm la ele și este justificat să le acordăm întotdeauna atenție? Pofta poate fi definită ca o dorință intensă pentru un anumit aliment care nu poate fi înlocuit cu altul în acel moment. Se crede că poftele apar ca o consecință a schimbărilor metabolice și hormonale intense cu care se confruntă femeile în timpul celor nouă luni. 

Pentru multe femei, această etapă se risipește în al doilea trimestru, dar altele continuă cu ea, mai mult sau mai puțin accentuată, până la sfârșit.

Adevărul este că mecanismele specifice care declanșează poftele nu sunt cunoscute cu certitudine pentru că, deși toate femeile trec prin aceste schimbări, nu toate trec prin ele.

Se estimează că între una și două din patru femei au această poftă excesivă pentru aceste alimente sau produse. Unele teorii sugerează că este o modalitate prin care organismul avertizează asupra lipsei anumitor nutrienți, precum vitamina C, calciu sau fier, spune directorul maternify.io

Dar ce se întâmplă atunci când poftele sunt nesănătoase?

„Deoarece nu există studii științifice cu date concludente privind cauza poftelor în timpul sarcinii, există și specialiști care atribuie motivul acestor dorințe bruște ale femeilor însărcinate pur și simplu unor cauze psihologice.

Aceste cauze pot fi legate de un semnal de alarmă sau de nevoia viitoarelor mame de a primi o îngrijire specială într-o etapă atât de sensibilă și delicată a vieții lor", spune moașa Carla Quintana, pentru Hola.com.

Ar trebui potolite poftele?

Fie că apar dintr-un motiv sau altul, poftele pot deveni foarte persistente în mintea mamei. În acest sens, atunci când vă confruntați cu o poftă irezistibilă, „ar trebui să o satisfaceți, dacă vă veți simți mai bine și mai fericită”, explică moașa.

Dar acest lucru nu înseamnă că există o trecere liberă pentru toate acestea în orice moment, deoarece ar trebui să le prioritizăm întotdeauna pe cele care sunt sănătoase, încercând să "căutăm alternative pentru cele care nu sunt".

Cele mai frecvente pofte sunt ciocolata, înghețata, murăturile, biscuiții, pastele, lămâile, brânza și fructele. O dietă cu un exces din acestea nu este cel mai indicat lucru, așa că este bine să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră, astfel încât acesta să poată evalua măsura în care ar trebui sau nu să le luați. 

Ce să faceți pentru a compensa poftele mai puțin sănătoase

Carla Quintana oferă o serie de sfaturi despre cum să reduci sau să eviți să cedezi poftelor mai puțin sănătoase. 

Nu săriți peste micul dejun.
Faceți exerciții fizice în funcție de capacitatea dumneavoastră și de indicațiile medicale.
Consumați o dietă echilibrată.
Beți suficientă apă.
Dormiți suficient de mult.
Luați vitaminele prescrise de medicul dumneavoastră.
Căutați sprijin emoțional dacă aveți nevoie de el, fie de la cei apropiați, fie de la un profesionist în domeniul sănătății mintale perinatale.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Simptomele sarcinii gemelare: care sunt acestea?

Fiecare sarcină este diferită. De fiecare dată...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!” / FOTO: captură video Observator

Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!”

Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Bune maniere: Acestea sunt cele 20 de reguli pe care copiii trebuie să le cunoască, conform unei școli de etichetă din New York

Ce simte copilul tău dacă îl pedepsești, țipi la el sau îl șantajezi? Expert în neuroeducație: „Extrem de benefice pe termen scurt, dar cu ce cost pe termen lung?” / FOTO: freepik.com @freepik

Ce simte copilul tău dacă îl pedepsești, țipi la el sau îl șantajezi? Expert în neuroeducație: „Extrem de benefice pe termen scurt, dar cu ce cost pe termen lung?”

Cele două fațete ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @kgtoh

Cele două realități ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere

pixel