Negi la copii: de ce apar și cum să îi tratăm corespunzător
Data publicării:
Negii sunt afecțiuni infecțioase ale suprafeței pielii. Deși sunt inofensivi, aceștia provoacă adesea disconfort și mâncărime.

Negii sunt leziuni benigne care apar pe piele și pe membranele mucoase. Ei se transmit prin contact direct sau indirect și afectează aproximativ 10% din populație.

La fel, pot apărea la orice vârstă, deși verucile la copii sunt rare, în general acestea devin mai frecvente la vârsta școlară, unde prevalența este între 10 și 20%.

De asemenea, majoritatea verucilor sunt inofensive și dispar în câțiva ani și rareori devin maligne. Dacă copilul tău are una dintre aceste răni și ești îngrijorat, află tot ce trebuie să știi.

De ce apar negii 

Negii sunt cauzați de HPV (papillomavirusul uman), dintre care au fost identificate mai mult de 100 de tipuri diferite și se pot dezvolta oriunde pe corp.

De asemenea, verucile virale se transmit prin contact direct cu pielea. Cu toate acestea, ele pot fi răspândite și prin atingerea unor obiecte, cum ar fi prosoape sau diverse obiecte contaminate. În acest sens, există o probabilitate mai mare ca pielea moale, umedă sau rănită să se infecteze.

Virușii au capacitatea de a se înmulți pe piele. Prin urmare, dacă cineva are un sistem imunitar slăbit, organismul nu îl poate lupta întotdeauna cu succes.

Persoanele cu diverse dermatite, din cauza barierei cutanate defectuoase, pot dezvolta acest tip de infecție. De asemenea, persoanele cu imunosupresie indusă de medicamente, cum ar fi consumul de azatioprină sau ciclosporină pe termen lung sau indusă de infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) au risc crescut de infecție cu HPV.

Transmiterea este favorizată de microtraumatisme (astfel se explică localizarea pe mâini, genunchi) și de frecventarea piscinelor.

Opțiuni de tratament

Tratamentele pentru negi nu ucid virusul, ci funcționează prin îndepărtarea pielii care conțin virusul. 

Tratamentul topic include soluții pentru veruci, creme sau plasturi care conțin acid salicilic, podofilină sau compuși similari care acționează prin îndepărtarea celulelor pielii de la suprafață. Tratamentul topic se aplică o dată pe zi pe neg. 

Pentru ca loțiunile și cremele tratament aflate în comerț să fie eficiente, trebuie mai întâi să scapi de pielea tare de la suprafața negului. Prin urmare, după fiecare baie, suprafața negului poate fi frecată ușor cu o pilă pentru a o face netedă. Ulterior se poate aplica crema tratament aleasă.

Crioterapia cu azot lichid este eficientă pentru tratamentul verucilor plantare, în speță verucile din talpă, și se repetă la intervale de una până la două săptămâni pentru a provoca descuamarea stratului de suprafață. Tratamentul este incomod și are ca rezultat formarea de vezicule. 

Electrochirurgia (chiuretaj și cauterizare) a fost folosită pentru verucile mari și rezistente. Sub anestezie locală, leziunea este îndepărtată și baza arsă. Rana se vindecă în două săptămâni sau mai mult, în funcție de localizare. 

Chirurgia cu Laser CO2 poate fi eficace pentru verucile refractare, dar nu este superioară criochirurgiei sau electrochirurgiei în mâinile unui clinician cu experiență. Și pentru verucile/ negii genitali tratamentul poate fi fie medicamentos, fie chirurgical sau prin înghețarea zonei afectate.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii  hpv  negi  tratament 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel