”Noaptea nu mai dorm. Când ațipesc mă trezesc speriată”: Cum să rezolvi cele mai frecvente temeri în rândul proaspetelor mămici
Data publicării:
În timpul sarcinii și după naștere, mamele au multe temeri: de la SIDS până la teama de a nu ști să aibă grijă de copil. Iată câteva sfaturi pentru a înfrunta totul cu mai multă seninătate.

În timpul sarcinii și după naștere este normal să fii îngrijorat de sănătatea bebelușului tău. Multe mame sunt deosebit de sensibile la pericolele cu care se pot confrunta nou-născuții, cum ar fi SIDS, sau suferă de teama de a nu avea lapte, de a nu ști cum să aibă grijă de copil sau de a-i face rău accidental. 

Acestea sunt temeri pe care putem încerca să le gestionăm înțelegând care sunt riscurile reale și măsurile de precauție pe care trebuie să le luăm pentru a evita pericolul.

Frica de SIDS (Sudden Infant Death Sindrome)

SIDS sau moartea subită a bebelușului este  un sindrom ale cărui cauze nu sunt încă clare. Există multă conștientizare în rândul noilor părinți cu privire la acest pericol, dar sunt clare și măsurile de precauție de luat pentru a evita riscul. Dacă pericolul SIDS te sperie, te poți gândi ce să verifici pentru a asigura sănătatea bebelușului tău:

-  asigurați-vă că doarme pe burtă

 - evită sforile și obiectele mici din pătuțul lui

 - nu-l acoperi prea mult

-  mențineți o temperatura în dormitor nu prea ridicată. 

Frica de a nu avea lapte matern

Importanța alăptării este foarte clară pentru viitoarele mămici, încât uneori poate apărea anxietatea de a nu avea suficient sau de a nu avea deloc lapte. 

Este posibil ca o mamă să nu aibă lapte? Posibilitatea există, dar este mai mică din punct de vedere statistic decât cazurile în care alăptarea este începută prost și de aceea există puțină stimulare.

Frica de a nu ști să fii mamă

Pe măsură ce se apropie data scadenței, începi să citești cărți despre părinți și începi să înțelegi sarcinile implicate în îngrijirea unui nou-născut. 

Configurarea corectă a alăptării, urmărirea nevoilor bebelușului de a fi îngrijit, curățat și calmat în timpul colicilor, a-l învăța să adoarmă în pătuț și nu în brațe sunt toate aspecte esențiale pentru primele zile, dar care pot și speria o proaspătă mamă. 

Cum depășești teama de a nu avea un instinct matern? Trucul este să-ți acorzi timp, să stai aproape de bebeluș și să-l ții pe piept, astfel încât să te recunoască după voce și după bătăile inimii tale. Obțineți ajutor la început și veți găsi în curând ritmul potrivit.

Citește și: Creșterea unui singur copil: „Evitați stereotipurile care sugerează că toți sunt răsfățați sau egoiști. Realitatea este mult mai complexă”

Frica de a face rău copilului

Știm că copiii mici sunt delicați, au fontanela deschisă și o cădere ar putea lăsa urme semnificative. În realitate, nou-născuții sunt mult mai rezistenți decât am putea crede. 

Dacă teama noastră este că vor cădea de pe masa de înfășat sau de pe pătuț, să ne asigurăm că alegem articole conforme și luăm măsurile de precauție potrivite atunci când avem grijă de copii.

Teama că copilul nu va fi sănătos

Cele nouă luni în care se formează fătul în interiorul uterului mamei sunt foarte importante și decisive pentru viața sa viitoare. Multe femei simt povara responsabilității de a face rău copilului și se tem de toate riscurile cu care se confruntă.

 Căutarea de informații generează multe temeri cu privire la bolile genetice, riscurile legate de naștere sau problemele din timpul sarcinii. 

Tehnologiile pentru diagnosticul prenatal sunt din ce în ce mai specializate, iar testele efectuate în timpul sarcinii sunt capabile să ajute viitoarea mamă să depășească orice îndoieli cu privire la sănătatea bebelușului ei.

Frica de schimbare după naștere

Din momentul în care descoperi că aștepți un copil, sarcina este trăită ca o veste bună plină de entuziasm. Când se apropie data scadenței, multe femei sunt asaltate de practicitate și încep să se teamă de schimbările pe care le va aduce nașterea unui copil în viața lor. 

Este inevitabil ca primele zile să creeze un pic de frământare, dar este totuși posibil să obții ajutor și să încerci să-ți organizezi viața chiar și ca mamă.

 Perturbarea hormonală a sarcinii creează multe temeri: teama de a răni accidental copilul, teama de a-l zdrobi, teama de a nu mai putea reveni la muncă, teama de a nu pierde kilogramele în plus. 

Ne încredințăm fricile celor apropiați și le lăsăm să ne ajute să înțelegem cum să le depășim. Adesea, vorbitul ajută mai mult decât orice altceva.

Citește și: Mamele anxioase sunt cele mai bune dintre toate, în ciuda opiniei comune. Iată de ce



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel