Noile cercetări au scos la iveală trăsăturile importante pe care le au părinții care au o relație bună cu copiii lor: NU sunt caracteristicile la care te aștepți!
Data publicării:
Deși nu există un curs intensiv pentru educația parentală, există multe abilități unanim recunoscute care contribuie la a fi un părinte mai bun. 

Este esențial să știi să asculți, să rămâi calm și, conform cercetărilor recente, să ai și simțul umorului în această ecuație.

Da, ai auzit bine!

Potrivit unui nou studiu, părinții cu un bun simț al umorului au o relație mai bună cu copiii lor decât cei care nu au acest trăsătură. Părinții amuzanți le oferă copiilor o perspectivă mai pozitivă asupra experiențelor din copilărie.

Citește și Cele mai grave 7 greșeli pe care părinții ar trebui să le evite, potrivit experților

SURSA FOTO: freepik.com @Stockbusters

STUDIU: Are umorul un rol în parenting?

Studiul realizat de Universitatea din Macerata și-a propus să răspundă la o întrebare simplă: are umorul un rol în parenting? Și se pare că răspunsul este DA!

Analizând opiniile copiilor adulți, studiul a constatat că persoanele care au avut părinți ce foloseau umorul în mod regulat aveau nu doar o perspectivă mai pozitivă asupra părinților lor în general, dar erau și mai predispuse să spună că mențin în continuare o relație bună cu aceștia în vârsta adultă.

De asemenea, participanții au fost mai înclinați să afirme că părinții lor au făcut o treabă bună în creșterea lor și că vor aplica aceleași tehnici parentale ca ale părinților lor atunci când vor avea copii în viitor.

Referindu-se la umor ca instrument parental, cercetătorul principal al studiului, dr. Benjamin Levi, a declarat pentru CNN: „Umorul te determină să reacționezi diferit, ceea ce deschide noi perspective și oportunități. Acest tip de conexiune poate fi foarte încurajator pentru relația dintre copil și părinte”.

SURSA FOTO: freepik.com @kocamir

NU doar copiii beneficiază de umorul părinților

Coautoarea studiului, Anne Libera, a subliniat că NU doar copiii beneficiază de umorul părinților, ci și părinții înșiși.

„Folosirea umorului poate influența comportamentul copilului tău și te poate ajuta să gestionezi o situație stresantă, oferindu-ți o mare ușurare”, a spus ea.

Cu toate acestea, cercetătorii recunosc că există un timp și un loc pentru umor, și este necesar să studieze mai în detaliu cum să folosească umorul în mod eficient ca instrument în educația parentală.

„Adevărata întrebare este cum poate fi folosit umorul în mod adecvat pentru copii. Umorul poate fi dăunător sau poate fi folosit într-un mod care nu este constructiv”, a explicat Levi.

„Un adolescent de 13 ani care vine acasă supărat, nu vrea să vorbească, este supărat sau plânge – asta e o situație complexă și necesită o abordare mult mai nuanțată”, a adăugat Levi. „Uneori, umorul poate fi potrivit pentru astfel de situații. Dar cred că, adesea, umorul este mult mai greu de aplicat cu succes în contexte delicate”.

Vezi și Semnele care arată că al tău copil se simte iubit, potrivit unui expert

SURSA FOTO: freepik.com @standret

„Un lucru de evitat la toate vârstele este sarcasmul”

Până când se vor efectua mai multe cercetări, dr. Katie Hurley, psihoterapeut specializat în copii și adolescenți, oferă câteva sfaturi privind tipurile de umor potrivite pentru copii, potrivit goodto.com.

„Copiii mici răspund bine la umorul naiv, dar preșcolarilor le plac poveștile”, a declarat ea pentru CNN. „Pe măsură ce copiii cresc, simțul lor al umorului și capacitatea de a înțelege diferite tipuri de umor devin mai sofisticate.”

„Un lucru de evitat la toate vârstele este sarcasmul”, a adăugat ea. „Este mai bine să te limitezi la glumele ușoare și la eforturile umoristice care ajută la rezolvarea problemelor și care știi că vor reduce stresul și vor menține familia angajată într-un mod pozitiv.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel