Crăciun 2024. Iată cadoul pe care cu siguranță NU ar trebui să-l oferi unui copil
Potrivit unui sondaj, unul din...
Ce dificultăți întâmpină copiii în zilele noastre? La această întrebare, Tim Elmore, colaborator al site-ului Psychology Today, are câteva răspunsuri pertinente.
El observă că copiii intră în adolescență mai devreme decât generațiile anterioare, dar rămân în această etapă a vieții pentru o perioadă mai lungă de timp.
Elmore identifică două aspecte principale ale acestei tendințe:
Presiunea socială și academică: În prezent, copiii sunt supuși unei presiuni mult mai mari atât din partea mediului școlar, cât și din partea rețelelor sociale. Așteptările crescute și comparațiile constante cu alți colegi sau influenceri pot crea un sentiment de insuficiență și anxietate.
Accesul necontrolat la tehnologie: Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, copiii au acces la tehnologie de la o vârstă fragedă. Acest lucru poate avea atât efecte pozitive, cât și negative. Pe de o parte, tehnologia le oferă oportunități de învățare și dezvoltare, dar pe de altă parte, poate duce la dependență, probleme de concentrare și dificultăți în dezvoltarea abilităților sociale.
SURSA FOTO: freepik.com @gritsiv
„Cu toții recunoaștem că copiii sunt expuși la informații mult mai devreme decât generațiile anterioare, în special datorită rețelelor sociale”, începe Tim Elmore, psihoterapeut, înainte de a continua: „Nouă din zece copii preșcolari folosesc o tabletă de la vârsta de patru ani. În același timp, părinții sunt atât de preocupați de siguranță încât au suprimat anumite comportamente riscante de teama că cei mici vor fi în pericol. Aceste comportamente includ explorarea anumitor locuri singuri sau chiar mersul pe bicicletă.”
Rezultatul? Frica a preluat controlul asupra multor aspecte din viața copiilor. Totuși, nu există nimic mai educativ decât asumarea unor riscuri calculate, „pentru că acest lucru accelerează maturitatea copilului”, asigură expertul.
Elaborarea unui plan care să le permită copiilor să încerce lucruri noi și să se bucure de experiențe imprevizibile este esențială. Aceste experiențe trebuie, desigur, adaptate vârstei copilului, dar îl vor ajuta să se maturizeze atât social, cât și emoțional.
„De exemplu, ar putea fi urcarea la o sală de escaladă la cinci ani, mersul pe bicicletă în locuri necunoscute la opt ani sau călătoriile fără părinți la o vârstă mai mare”, explică Elmore. Potrivit acestuia, „trebuie să-i încurajăm pe copii să încerce experiențe noi, să le arătăm că eșecul nu este sfârșitul lumii și să-i învățăm că pot crește și se pot dezvolta prin acest proces. Acest lucru îi pregătește să devină adulți tineri responsabili și încrezători”.
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Psihologul Tim Elmore subliniază că, în era noilor tehnologii, copiii sunt stimulați constant. „Din păcate, consecința neintenționată a acestui fapt este că devin dependenți de ecrane și rareori își iau timp să se retragă de la fluxul constant de informații pe care le primesc. Recent, am citit că 70% dintre americani nu gândesc pe cont propriu. Ei lasă reclamele, ferestrele pop-up și diferitele anunțuri să le dicteze ce ar trebui să facă.”
„Nu trebuie să ezităm să-i împingem pe copii la limite și să le punem întrebări pentru a-și dezvolta simțul critic”, afirmă terapeutul. Este esențial să îi învățăm pe copii să fie sceptici și să analizeze informațiile pe care le primesc. Întrebări de genul „Unde ai văzut această informație?”, „Ai încercat să confirmi veridicitatea ei?” sau „Ce părere au prietenii tăi despre acest subiect?” îi vor ajuta să ia o distanță critică față de informațiile primite.
De asemenea, Elmore sugerează să îi încurajăm pe copii să facă cercetări independente și să compare diferite surse de informație. Acest proces nu doar că le va dezvolta abilitățile de gândire critică, dar îi va ajuta și să devină mai încrezători în propriile lor judecăți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...