Cum să crești copii inteligenți din punct de vedere emoțional? Strategii de la un specialist în dezvoltarea micuților: „Le-ați spus vreodată să nu plângă?”
Toți primii născuți se trezesc în fața acestui sentiment de gelozie. Când se naște un frățior sau o soră mai mică, copilul care credea că are dragostea exclusivă a părinților săi experimentează, probabil, pentru prima dată, gelozia.
Gelozia, ca și dragostea, nu este o trăsătură constitutivă a personalității, ci un sentiment: nu te naști gelos, devii gelos.
Ca și dragostea, gelozia crește, întărește, înăbușă alte sentimente. În ciuda acestui fapt, nu trebuie reprimată, deoarece simțirea geloziei pentru fratele sau sora ta, a avea posibilitatea de a o exprima și apoi de a o depăși este o etapă de creștere.
Foto: Aleks/ Pexels
Înainte de noua sosire, relația de familie este triunghiulară: mamă, tată și copil. Odată cu apariția noului copil, dinamica familiei este îmbogățită și complicată în același timp. Primul născut este forțat să se confrunte, să negocieze, să lupte și să piardă în fața unui nou concurent.
Impactul pe care îl poate avea nașterea unui frate depinde și de stadiul de dezvoltare al primului născut. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani care se trezesc întâmpinând un nou venit le pot fi mai dificil, deoarece sunt încă în faza de atașament. Simptomele pe care le poate arăta un copil care este gelos pe fratele său sunt:
- plâns nemotivat, schimbări de dispoziție, negarea propriilor greșeli etc.
Toți primii născuți trebuie să facă față acestui sentiment.
În realitate este posibil să se organizeze schimbarea vieții în timp cu precauțiile cuvenite. De exemplu, dacă copiii sunt apropiați ca vârstă, chiar dacă ai două camere, soluția pe care o propun mulți experți este să-i faci să doarmă împreună într-o cameră, folosind cealaltă ca cameră de joacă.
În acest fel ei vor învăța foarte repede să-și țină companie unul altuia, mai ales în momentul critic al adormirii. Prin împărțirea spațiului, este mai ușor să se creeze un sentiment profund de complicitate și intimitate între ei. De fapt, ceea ce caracterizează legătura fraternă este posibilitatea de a experimenta complicitate și rivalitate, certându-se dar adormiți îmbrățișați seara, fără a pune în pericol legătura lor profundă.
Prima recomandare este ca parintii sa evite pe cat posibil schimbarea obiceiurilor si ritualurilor anterioare implementate cu primul născut în lumina venirii celui de-al doilea copil. În cazul unor modificări necesare, fiecare mutare sau modificare trebuie comunicată prin evidențierea unei valori pozitive pentru copil și nu ca o renunțare la care copilul trebuie să se resemneze pentru a face loc celuilalt.
Mai mult, mai mulți savanți au subliniat că, dacă gelozia născută în copilărie nu este exprimată liber, ci blocată, aproape sigur va apărea la vârsta adultă, într-o manieră obsesivă și patologică. De altfel, gelozia se poate transforma și în invidie și resentimente, sentimente care, dacă sunt prelungite și nerezolvate, riscă să afecteze dezvoltarea unor viitoare relații interpersonale sănătoase și corecte.
Tocmai din acest motiv, cel mai important este să nu subestimezi niciodată acest sentiment. Nu trece pur și simplu cu timpul, ci este necesar să o gestionăm corect pentru a evita lăsarea unei răni deschise la nivel emoțional la copii și pentru a le permite să construiască o relație fraternă pașnică la vârsta adultă.
Părinților le revine grea sarcină de a adopta strategii care să asigure că gelozia poate fi canalizată în direcția corectă și corect procesată, astfel încât acest sentiment să devină mai ușor de gestionat și de înțeles pentru copil.
Iată câteva indicații:
- asigură-ți copilul că dragostea ta pentru el nu este diminuată de prezența altui copil;
- să înțeleagă dificultățile și suferința copilului prin abordarea problemei;
- să evite pedepsirea oricăror regresii în comportamentul copilului;
- în cazul unui comportament agresiv al copilului, canalizați aceasta energie în activități fizice și creative precum desen, sport, plimbări, etc.
- evidențiați aspectele pozitive ale unui frate sau soră astfel încât să învățați să apreciați această relație.
Un alt element foarte important de reținut este că copiii nu trebuie neapărat să fie tratați întotdeauna în același mod. Părintele poate percepe de ce are nevoie fiecare copil într-o anumită perioadă, diferențiând astfel acțiunile și răspunsurile sale în funcție de nevoile și resursele fiecărui copil în acea fază particulară a vieții sale. Pe de altă parte, nu numai că părinții influențează creșterea și educația copiilor lor, dar frații înșiși influențează dezvoltarea reciprocă.
Prin urmare, dacă este tratată corect, gelozia va lăsa încet loc o relație importantă și solidă între frați și surori de-a lungul vieții tale.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.