Nu este bine să treziți din somn bebelușii. Mit sau realitate?
Data publicării:
Sfaturi, mărturii și manuale, care au rădăcini legendare asupra somnului potrivit în cazul unui copil mic, duc adesea la singura consecință: a reda nopților nedormite proaspetelor mame și proaspeților tați dezorientați.

O odihnă fie că reglementată pe ore de somn escate sau liberă fără întreruperi exterioare este o dilemă care îl frămîntă pe adultul care are de-a face cu un nou-născut în primele trei, patru luni de viață, când alte activități încă nu intră într-un mod structurat pentru a marca ziua micuțului.

Există situații în care are sens să trezești copilul adormit? 

Somnul sugarului

Pe subiectul somnului intervin elemente precum tradiții, preconcepții, sfaturi care provin din o mie de surse, mai mult sau mai puțin verificabile capabile să influențeze părinții.

Efortul medicinei moderne este de a avea indicații cât mai corelate cu așa-zisa medicină bazată pe dovezi de eficacitate, iar somnul este un domeniu lipsit de studii iluminatoare.

Trebuie să ne gândim ce eficacitate ne propunem să obținem în ceea ce privește somnul nou-născutului Prioritatea primelor două, trei luni de viață este verificarea bunăstării și eficienței neonatale, care mai presus de toate se traduce prin creștere bună.

Trezirea bebelușilor pentru hrănire

În primele două luni de viață, voința nou-născutului în sine este scăzută, creierul pare a fi reglat de mecanisme subcorticale, automate, precum mecanismului de a suge pentru a se hrăni.

Recomandările generale sunt de obicei de a nu îi lăsa să doarmă mai mult de 3-4 ore fără să fie hrăniți. Un nou-născut are nevoie de 8-12 hrăniri într-un interval de 24 de ore, ceea ce înseamnă o masă la fiecare 2-3 ore.

În plus, dacă micuțul este alăptat, hrănirile frecvente și regulate stimulează producția de lapte și asigură un bun start al alăptării și stabilizarea fluxului de lapte. 

După 4 săptămâni, când greutatea corporală a micuțului este normală, luarea în greutate urmează un ritm adecvat, copilul nu are probleme de sănătate și fluxul de lapte matern s-a stabilizat, se poate aștepta ca micuțul să se trezească singur pentru a fi hrănit.

Când să educ nou-născutul să doarmă

Vine un moment în care poți începe să trezești copilul, în virtutea începutului unei perioade de viață în care trebuie puse reguli care să ajute la buna creștere a copilului.

Începând din luna a treia, într-o logică de a începe să dai reguli, sau măcar să încerci să faci asta, se poate încerca să-i educăm pe cei mici la un somn regulat.

Acest lucru nu trebuie văzut ca o ”violență”, pe măsură ce regulile servesc pentru a crește bine. Stabilirea de reguli este, de asemenea, parte a stilului modern de educație încă din primele luni de viață ale copilului,  perioadă în care influențabilitatea caracterului copiilor este, de asemenea, mai mare.

În orice caz, nu este posibil să se stabilească ce ar trebui făcut cu nou-născuții oferind sugestii fără ambiguitate, deoarece fiecare copil va avea propriile sale particularități care nu pot fi suprapuse altor situații.

În primele două, trei luni de viață, să dormi mult ziua este un indiciu al unui copil mic care se simte bine și nu simte disconfort, somnul de calitate în timpul zilei se traduce automat în somn prelungit chiar și noaptea.

Câte ore poate dormi un nou-născut, la rând?

Copilul între 1 si 3 luni de viață are nevoie în general de 15-20 de ore de somn pe zi dar nu consecutiv. Poate dormi chiar și 3 sau 4 ore consecutive.

De la câte luni nu se mai trezesc bebelușii noaptea?

În general, din luna a cincea până la a șasea, nou-născutul începe să doarmă șase sau șapte ore la rând noaptea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: hranire nou nascut  somn bebelusi 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel