Nu există nimic ca mirosul unui bebeluș, dar de ce este atât de plăcut? Explicația științifică
Data publicării:
Puține lucruri sunt la fel de plăcute ca mirosul unui bebeluș. Toate mamele cunosc această realitate, și, de fapt, nu are prea mult de-a face cu „pasiunea noastră personală” pentru propriii copii. Acest miros între vanilie, puritate și cel mai dulce farmec are o explicație științifică.

Unii spun că acest parfum inconfundabil se datorează pudrei de talc sau săpunului blând pe care îl folosim pentru a spăla hainele micuților. Dar nu este adevărat!

Mirosul unui bebeluș este ceva care ne însoțește câțiva ani și contribuie la întărirea legăturii cu copiii noștri.

De fapt, poate că nu știați, dar mirosul este probabil cel mai puternic simț al ființei umane.

Gândiți-vă doar la ceva: structura nervoasă care constituie canalul olfactiv din creierul nostru este conectată și la partea noastră emoțională. De aceea, uneori, când simțim un anumit parfum, ni se trezește o emoție.

Citește și Ce înseamnă diferitele tipuri de plâns ale bebelușului? Un studiu arată cum să le decodifici limbajul unic

Mirosul unui copil, ceva ce nu vei uita niciodată

Mirosul unui bebeluș este inconfundabil și va rămâne întipărit în memoria ta. Motivul este simplu: glandele sudoripare ale bebelușilor nu sunt încă active.

Spre deosebire de adulți, mecanismele lor de transpirație nu funcționează complet, așa că nu transpiră ca noi.

Glandele apocrine, care la adulți produc substanțe cu miros puternic, responsabile de mirosul specific și uneori neplăcut al zonelor precum axilele, nu sunt încă dezvoltate la bebeluși. De aceea, încercăm să le potolim zi de zi cu deodorante.

Bebelușii transpiră, desigur, dar secreția lor de sebum este mult mai mică decât a noastră și va rămâne așa pentru câțiva ani.

De obicei, aceste lucruri încep să se schimbe la pubertate. Deci, chiar dacă parfumul pielii lor se modifică treptat, ne putem bucura de acel miros excepțional pentru o perioadă lungă de timp.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Ce se întâmplă dacă copilul meu are un miros neplăcut?

Este important să fii atent la aceste aspecte. Dacă observi că bebelușul tău transpira excesiv și transpirația are un miros neplăcut, consultă imediat medicul pediatru, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme hormonale.

De asemenea, dacă bebelușul tău transpira mult chiar și atunci când nu este îmbrăcat prea gros, mergi la medic. Acest lucru nu este normal la copiii foarte mici și ar putea indica o problemă cardiacă.

Femeile adoră mirosul unui bebeluș

Aceasta este, fără îndoială, o informație foarte interesantă. Potrivit unui studiu publicat în revista „Frontiers of Psychology”, atât femeile care sunt mame, cât și cele care nu sunt, recunosc mirosul caracteristic al bebelușului ca fiind plăcut.

Mulți îl descriu ca fiind la fel de încântător precum mirosul unui tort de ciocolată sau de vanilie.

Poate părea surprinzător, dar există o explicație științifică: mirosul capului unui bebeluș stimulează neurotransmițătorii care eliberează dopamină instantaneu, oferindu-ne o senzație foarte plăcută.

Se pare că creierul nostru ne răsplătește pentru experimentarea acestui miros, interpretându-l ca ceva pozitiv, care întărește nevoia de îngrijire, atenție și iubire față de copil.

Natura ne-a pregătit foarte bine în acest sens, iar mirosul este, fără îndoială, unul dintre cele mai puternice simțuri.

Mirosul corporal al bebelușului acționează ca un „catalizator”, întărind legătura dintre mamă și copil. Mai mult, nu este necesar să fii mamă pentru a simți aceeași plăcere și dorință de a avea grijă și de a oferi afecțiune unui bebeluș.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Mirosul tău este, de asemenea, ceva ce copilul tău nu va uita niciodată

La fel cum noi nu vom uita niciodată mirosul bebelușului nostru, copiii noștri vor avea mirosul pielii tale „înregistrat” în creier aproape instinctiv.

Cel mai dezvoltat simț al bebelușilor este mirosul. Datorită acestuia, ei pot „naviga” în întuneric pentru a-ți găsi pieptul. Mirosul pielii tale le oferă securitate și bunăstare. De aceea, se simt atât de liniștiți când îi ții în brațe, când îi îmbrățișezi și încerci să-i liniștești noaptea când se trezesc plângând.

Când copilul tău este foarte mic, încearcă să nu folosești parfumuri sau săpunuri puternice. Acestea îi pot deranja. De fapt, este obișnuit ca bebelușii să prefere un sân „nespălat” sau unul pe care nu s-a aplicat săpun.

Este important de menționat că mulți tați se bucură și ei de mirosul bebelușului. Potrivit unui studiu realizat de omul de știință Johan Lundstrom de la Centrul Chimic Monell din Statele Unite, aceștia dezvoltă, de asemenea, o legătură intimă cu micuții lor, similară cu cea a mamelor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Bacalaureat 2025! Încep probele de competențe

Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!


Top citite
Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel