„Nici talentați, nici genii”: Doi psihologi specializați în abilități înalte demontează mitul
În ultimii ani, mulți psihiatri, cercetători sociologici și părinți au recomandat interzicerea pedepselor corporale asupra copiilor. Cel mai important motiv, potrivit Dr. Peter Newell, coordonatorul organizației End Punishment of Children (EPOCH)1-Stop the Punishment of Children, este că „toți oamenii au dreptul la protecția integrității lor fizice, iar copiii sunt și ei oameni"
Pălmuirile pe fund, o zonă erogenă în copilărie, pot stabili o corelație în mintea copilului între durere și plăcerea sexuală și pot crea dificultăți pentru adult. Dacă un copil primește puțină atenție părintească, cu excepția cazului în care este pedepsit, acest lucru va fuziona și mai mult conceptele de durere și plăcere în mintea copilului.
Așadar, iată o listă de motive pentru care nu ar trebui să-ți lovești copiii:
1. Lovirea copiilor îi învață să devină oameni care îi lovesc pe alții. Numeroase studii și cercetări au relevat o corelație directă între pedepsele corporale suferite în copilărie și comportamentul violent sau agresiv al tinerilor și adulților. În copilărie, practic cei mai răi criminali erau amenințați și bătuți în mod regulat. Este ordinea firească ca copiii să învețe atitudini și comportamente prin observarea și imitarea părinților, la bine și la rău. Prin urmare, este responsabilitatea părinților să dea un exemplu de empatie și înțelepciune
2. În multe cazuri de așa-numit „comportament rău”, copilul pur și simplu răspunde în singurul mod în care poate, în funcție de vârstă și experiență, la negarea nevoilor sale de bază. Printre aceste nevoi se numără: somn și alimentație adecvate, tratamentul alergiilor ascunse, aer curat, exerciții fizice și libertate suficientă pentru a explora lumea din jurul lor.
Dar cea mai mare nevoie a lui este să primească dragoste și atenție din partea părinților săi. Din păcate, în zilele noastre, doar puțini copii primesc suficient timp și dăruire, deoarece părinții sunt adesea obosiți și distrași și dau dovadă de prea puțină înțelegere și răbdare față de copil. Este cu adevărat de neconceput să pedepsești un copil care de fapt reacționează în mod natural la neatenția față de nevoile și dorințele sale de bază. Din acest motiv, nu numai că pedeapsa este în cele din urmă ineficientă, dar este și în mod evident nedreaptă
3. Pedepsele distrag atenția copilului de la a învăța cum să rezolve conflictele în mod uman și eficient. Un copil pedepsit este concentrat în interior pe sentimentele sale de durere, furie și răzbunare și este astfel lipsit de posibilitatea de a rezolva problemele în mod creativ. Deci, un copil pedepsit învață puțin despre cum să gestioneze sau să prevină situații similare în viitor.
Sursa foto: Pexels/ Jef Gambardella
4. Pedepsele compromit legătura dintre părinți și copii, pentru că este împotriva naturii să simțim dragoste față de cei care ne fac rău.
Un autentic spirit de colaborare, așa cum își doresc toți părinții, nu se poate baza decât pe o legătură puternică bazată pe sentimente de iubire și considerație reciprocă. Pedepsele, chiar dacă par să funcționeze, nu pot produce decât superficial un comportament bun bazat pe frică, care poate fi menținut până când copilul este suficient de mare pentru a putea rezista. În schimb, cooperarea bazată pe respect durează pentru totdeauna, ducând la mulți ani de fericire reciprocă pe măsură ce copilul crește și părinții cresc.
DE REȚINUT: Învățătura bună, susținută de o bază solidă de iubire și respect, este singura modalitate autentică și eficientă de a conduce la un comportament demn de laudă bazat pe valori interioare puternice, în locul unui comportament „bun”, superficial, bazat doar pe frică.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...