Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți
Mai mult de un părinte va fi crezut că au câștigat la loto cu copilul lor. „Este un copil grozav! Stă în brațele oricui.” Dar într-o bună zi, aproape de nicăieri, acest noroc pare să dispară, iar bebelușul se transformă în cineva complet diferit din cauza neliniștii din luna a opta.
Nu mai vrea să stea o secundă în brațele acelei mătuși, nici măcar nu poate tolera să fie singur cu tatăl său când mama lui pleacă. O angoasă din partea copilului care generează un sentiment de vinovăție și disconfort la părinți.
În ciuda confuziei pe care o generează, anxietatea din a opta lună, cunoscută și sub numele de anxietate de separare, este o fază normală a dezvoltării emoționale și sociale a copiilor. În continuare, vă vom spune mai multe despre subiect.
Anxietatea de separare este o piatră de hotar în dezvoltarea social-emoțională a copiilor, care apare între 8 și 18 luni. Se caracterizează printr-un sentiment de suferință intensă la copil, atunci când figura sa principală de atașament se îndepărtează de el.
În general, anxietatea apare atunci cand mama dispare din câmpul vizual al bebelușului. Acest lucru se datorează faptului că mamele tind să fie cele care petrec cel mai mult timp cu copilul în primele luni de viață. Apoi, ei devin principala lor figura de atașament.
Pe la 8 luni, copiii încep să se recunoască ca indivizi și să înțeleagă că părinții lor sunt ființe diferite de ei. Dar, în același timp, sunt sursa lor de îngrijire, afecțiune și siguranță. Prin urmare, îndepărtându-se de părinți, se simt nesiguri și neputincioși.
Pe de altă parte, în această fază copilul are puțină noțiune de timp și ceea ce pentru noi este o secundă poate reprezenta o eternitate pentru el. Dispariția mamei, chiar și pentru o clipă din ochii lui, poate fi înțeleasă de către copil ca un abandon permanent.
Ca primă masură, este important să ne amintim zilnic că această fază este naturală și necesară pentru dezvoltarea corectă a copilului.
În al doilea rând, este important să se mențină o atitudine grijulie și înțelegătoare față de suferința copilului. Nu credeți că acesta este un „capriciu” pentru a vă atrage atenția. Această angoasă este reală pentru el și simbolizează atașamentul sigur față de gardienii săi.
Foto: Karolina Grabowska/ Pexels
În cele din urmă, este important să luați în considerare câteva sfaturi pentru a depăși această fază în cel mai bun mod posibil. Vă prezentăm câteva dintre ele mai jos:
- Fii simplu și rapid când îți spui la revedere;
- Planificați o rutină zilnică, astfel încât copilul să poată anticipa evenimentele fără a simți prea multă anxietate;
- Fii empatic cu copilul și oferă-i afecțiune atunci când acesta o cere. Găsiți o modalitate iubitoare de a vă opri dacă ceea ce implementați vă face inconfortabil;
- Promite doar ceea ce este posibil de realizat, altfel copilul își va pierde încrederea în cuvintele tale;
- Adaptarea mesajelor la nivelul de înțelegere al copilului;
- Testați înainte de a face schimbări bruște în rutina dvs., cum ar fi întoarcerea la muncă. Acest lucru va permite copilului să se obișnuiască cu noii tutori și să accepte treptat separarea;
- Joacă-te de-a v-ați ascunselea cu o pătură pe față, pentru a ajuta copilul să-și proceseze emoțiile și să-și ordoneze structura psihică în această fază.
În conformitate cu cele de mai sus, este important să nu interpretăm manifestările acestei faze ca strategii de manipulare a copilului. Chiar dacă angoasa încetează la întoarcerea îngrijitorului principal, ceea ce motivează această reacție este sentimentul de abandon și vulnerabilitate al copilului.
Din acest motiv este important să-l ajutați să înțeleagă tranzițiile validând ceea ce simte. Adică adoptați o postură empatică și iubitoare cu copilul pentru a-l învăța că îi părăsiți vederea, dar că vă veți întoarce mai târziu.
Nu este indicat să vă amânați întoarcerea acasă, dar este important să o planificați din timp. Evitați ca despărțirea să coincidă cu momentele de foame sau de somn ale copilului. Dacă trebuie să o faci oricum, încearcă să-l pui pe tutore responsabil să creeze niște distrageri, astfel încât salutul să fie scurt și ușor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un studiu dezvăluie efectele...
Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!
Dacă copilul tău s-a născut...
Ministrul Educației Daniel...