„NU spune «da» copilului în aceste 5 momente! Riscă să devină un adult frustrat și nesigur”, avertizează psihologii
Data publicării:
Cu toții am fost acolo. Ai avut o zi grea și vrei doar să te odihnești. Sau poate ești în public, unde o criză de furie ar fi ultimul lucru pe care ți-l dorești. Și, dintr-o dată, copilul tău cere ceva. Vrei să spui „nu” . Știi că ar trebui să spui „nu” . Dar eziți… pentru că cei mici știu exact cum să te convingă!

Există câteva motive nu tocmai bune pentru care cedăm insistențelor copiilor.

Uneori, pur și simplu vrem o soluție rapidă și ușoară pentru a evita o confruntare. Așa că, în loc să rămânem fermi, capitulăm și spunem: „Bine!”

Însă, doar pentru că ni se întâmplă tuturor nu înseamnă că ar trebui să facem din asta un obicei.

Iată cinci situații în care NU ar trebui să spui „da” copilului tău, conform specialiștilor de la Your Tango.

CITEȘTE ȘI Dacă părinții tăi te-au învățat aceste abilități, probabil că ești un adult foarte inteligent. Experți: „Nu poți oferi copilului o viață ușoară, dar cu aceste lecții va fi pregătit pentru orice!”

SURSA FOTO: freepik.com @user33154880

 

În momentul în care suntem distrași, ocupați sau supărați

 

Avem un milion de lucruri pe cap. Așa că, atunci când copilul nostru ne cere ceva, atenția noastră este divizată... în cel mai bun caz.

De cele mai multe ori, gândurile noastre sunt cu totul în altă parte.

Suntem prea ocupați pentru a analiza cu adevărat cererea copilului și preferăm să evităm o discuție detaliată.

 

În momentul în care copiii țipă, plâng sau fac o scenă

 

Vrem doar să se oprească… ACUM!

Mai ales dacă suntem într-un loc public, unde privirile celor din jur adaugă și mai multă presiune.

Simțim cum stresul crește și căutăm o soluție rapidă pentru a pune capăt momentului tensionat, chiar dacă asta înseamnă să cedăm.

 

În momentul în care ne simțim vinovați

 

Încercăm să compensăm pentru momentele în care simțim că nu am fost părinți suficient de buni.

Poate că, în ultima vreme, nu am petrecut destul timp cu copiii. Poate că nu i-am sprijinit suficient în provocările lor – fie că e vorba de teme, conflicte cu prietenii sau alte dificultăți.

 

În momentul în care ne îndoim de abilitățile noastre de părinți

 

Ne comparăm cu alți părinți și simțim că nu suntem la înălțime.

Poate vedem părinți care par să se descurce perfect cu copiii lor, în timp ce noi avem parte de conflicte și neînțelegeri.

Poate îi invidiem pe cei care par să fie „cei mai buni prieteni” ai copiilor lor și ne dorim să avem și noi o conexiune atât de puternică.

 

În momentul în care nu am stabilit clar valorile și limitele familiei

 

În lipsa unor reguli bine definite, ajungem să ne lăsăm influențați de ceea ce fac alți părinți.

Este mai ușor să urmăm exemplul celor din jur decât să ne gândim serios la valorile noastre și la limitele pe care vrem să le impunem în familie.

Uneori, încercăm chiar să fim „părinții cool”, cedând la dorințele copiilor.

Vestea bună? Dacă îți dai seama că spui „da” mai des decât ai vrea, poți schimba asta mai ușor decât crezi. Tot ce trebuie să faci este să îți iei un moment de pauză înainte de a răspunde, pentru a rupe acest tipar și a lua decizii mai bune pentru tine și copilul tău.

 

Ori de câte ori te confrunți cu un moment de slăbiciune, amintește-ți cei 5 C

 

SURSA FOTO: freepik.com @unaihuiziphotography

Calm + Confort

Primul pas este să-ți calmezi și să-ți consolezi copilul. Tu știi cel mai bine ce funcționează pentru el.

Un copil mic s-ar putea simți în siguranță dacă îl ții strâns în brațe. Pentru un copil mai mare, un gest de sprijin, cum ar fi o atingere blândă pe umăr sau pe spate, poate avea același efect.

Ai răbdare și așteaptă ca el să se liniștească.

 

Curiozitate

Kathy Taberner și Kirsten Taberner Siggins ne amintesc că, în copilărie, suntem în mod natural curioși. Ca părinți, este important să ne reconectăm cu această curiozitate.

Iată cum:

Fii 100% prezent în conversații și acordă-i copilului tău toată atenția.

Ascultă și răspunde cu empatie și înțelegere.

Pune întrebări deschise și curioase, evitând judecata, rușinea sau vina. Întrebări de tipul „Ce?”, „Unde?”, „Cine?” și „Cum?” sunt ideale.

Această abordare îți oferă șansa de a învăța mai multe despre copilul tău și despre perspectiva lui. În plus, îi vei oferi un model de comunicare empatică și lipsită de judecăți.

 

Conexiune

Neuropsihiatrul dr. Daniel Siegel subliniază importanța conexiunii emoționale cu copiii, mai ales în momentele dificile.

Această legătură le oferă siguranță și îi ajută să-și regleze emoțiile.

Siegel recomandă conversații calme, creative și chiar jucăușe, care îi ajută pe copii să reflecteze la propriul comportament, să-și dezvolte conștientizarea și să își îmbunătățească abilitățile sociale.

 

Conciliere

Schimbarea obiceiurilor nu este ușoară. Vom face greșeli pentru că nimeni nu este perfect, iar asta e în regulă. Atunci când greșești, transformă momentul într-o oportunitate de învățare:

Cere-ți scuze copilului tău.

Explică-i, cu calm, că nu ai reacționat așa cum ai fi vrut și că vei încerca să faci mai bine data viitoare.

Fii transparent și arată-i că sunteți împreună în acest proces.

Asigură-l că vei fi mereu acolo pentru el. Această abordare nu doar că te ajută să repari o greșeală, dar și întărește legătura dintre voi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Numele clasic de fată care este la modă în 2025 / FOTO: Freepik.com@ fxquadro

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

„Am lucrat cu peste 1.000 de copii și am descoperit că cei cu abilități sociale de top provin din familii care aplică aceste lucruri”, susține un expert în parenting / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

„Am lucrat cu peste 1.000 de copii și am descoperit că cei cu abilități sociale de top provin din familii care aplică aceste lucruri”, susține un expert în parenting

Părintele Pimen Vlad „De ASTA sunt vinovați părinții în educația copiilor” / FOTO: Captura video Youtube@ Acasa la Măruță

Părintele Pimen Vlad: „De ASTA sunt vinovați părinții în educația copiilor”

Pune capăt cu aceste 5 expresii acceselor de furie sau de „cerșetorie” ale copilului fără să fii dur sau sever. Profesoară și mamă: „Crede-mă, sunt la fel de satisfăcătoare ca ciocolata!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Pune capăt cu aceste 5 expresii acceselor de furie sau de „cerșetorie” ale copilului fără să fii dur sau sever. Profesoară și mamă: „Crede-mă, sunt la fel de satisfăcătoare ca ciocolata!”

pixel