Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Crăciunul este cea mai așteptată zi a anului de către cei mici, împreună cu ziua de naștere. Acea atmosferă de ciocolată caldă, pulovere de lână, ghirlande de aur și căldură umană nu ar trebui să fie absolut distrusă, deoarece sărbătorirea zilelor lunii decembrie cu bucurie și participare îi ajută pe copii să adune amintiri prețioase din copilărie.
Care este cel mai rău coșmar de Crăciun al unui copil? Să nu găsească nimic sub brad. Să vedem care sunt cele 14 lucruri pe care să nu le faci pentru a nu strica Crăciunul copiilor.
A dezvălui unui copil că Moș Crăciun nu există sau că este unul dintre părinții lui este una dintre cele mai rele și crude farse care pot fi concepute. Va fi cel mic, pe măsură ce va crește, să descopere adevărul. Demascarea prematură a identității lui Moș Crăciun riscă să-i strice Crăciunul, mai ales dacă se întâmplă în zilele premergătoare zilei de 25 decembrie.
Chiar dacă nu ești credincios, Crăciunul este sinonim cu căldură umană, solidaritate, companie, familie. A lăsa un copil singur de Crăciun, în sărbătoarea agregării și a frăției, este trist și îi va strica amintirea zilei de 25 decembrie.
Multor părinți nu le place Crăciunul, sunt indiferenți sau este o sărbătoare care redeschide răni care nu s-au vindecat niciodată. Dacă suferi de sindromul Grinch, tot nu ai voie să strici Crăciunul pentru copiii tăi sau să le transmiți celor mici intoleranța ta față de vacanță, stricându-le buna dispoziție. Este indicat să ai răbdare și să lași deoparte orice îmbufnare, nervozitate sau cu ochii peste cap la colindele de Crăciun... 25 decembrie nu durează o veșnicie!
Spre deosebire de ziua de naștere, care durează doar o zi, Crăciunul este precedat de zile de așteptare palpitantă, între cutii deschise pe Calendarul Adventului, cântece și versuri memorate la clasă, meșteșuguri de Crăciun desenate și colorate la școală, scrisori scrise în fața șemineului, meniuri de cină definite cu cel puțin trei săptămâni înainte, decorațiuni așezate și brazi împodobiți încă de pe 6 decembrie.
Sunt activități care alimentează magia și stimulează entuziasmul pentru Crăciun, creând o atmosferă plină de viață și de neuitat. A-i lipsi pe cei mici de anticiparea incitantă a Crăciunului este păcat, pentru că sunt amintiri care rămân întipărite toată viața.
Regula este că micuțul scrie jucăria dorită cu ardoare în scrisoarea către Moș Crăciun și trăiește zilele de așteptare în speranța de a fi mulțumit. Să înveți să aștepți să primești un premiu, o recompensă sau un cadou este deja o lecție. A deveni înaintea programului, oferindu-i cadoul devreme nu funcționează în favoarea lui și nu face copilul mai fericit, pentru că înseamnă încălcarea tradiției Crăciunului.
Copiii sunt împărțiți între cei cărora le place să sară în poala lui Moș Crăciun de la centrul comercial și cei care încep să plângă și să se zvârcolească de îndată ce întâlnesc privirea acelui bătrân bărbos. Forțarea fără tragere de inimă pe micuț să facă o fotografie cu Moș Crăciun riscă să strice starea de spirit și magia petrecerii. Întâlnirea cu Moș Crăciun trebuie să fie plăcută pentru copii, nu pentru părinți.
A nu crea conflicte acasă de Crăciun este aproape un miraj, între solicitări nesatisfăcute de jucării și replici incomode ale rudelor intruzive la cină, dar pentru dragostea copiilor tăi (și a propriei tale bunăstare psihică) poți încerca. Menținerea unei atmosfere relaxate în familie vă ajută să vă bucurați de vacanță în liniște.
Adulții au multe gânduri și se poate întâmpla ca Crăciunul să cadă într-o perioadă tristă a anului sau să se întâmple evenimente neplăcute sau dramatice în zilele premergătoare acestuia. Cu toate acestea, este important să încercați să nu transmiteți copiilor anxietăți și frustrări „mature”, care, pe lângă faptul că sunt inutile, riscă să fie dăunătoare la vârsta lor, supraîncărcându-i emoțional.
De Crăciun se oferă cadouri. Ai grijă, însă, să nu exagerezi cu dulciuri, mașini de jucărie, păpuși, dispozitive digitale. Darul în sine are o valoare și un sens aparte, care riscă însă să nu fie înțeles dacă cadoul devine unul dintre multele daruri.
Animalele de companie nu sunt jucării, așa că nu ar trebui să fie plasate sub copac la fel de ușor ca lăsarea unui pachet cadou. Se întâmplă adesea ca un copil să-i ceară lui Moș Crăciun un cățel sau un pisoi, totuși înainte de a acorda o astfel de solicitare este important să ne gândim ce presupune îngrijirea unui animal de companie. Dacă nu ești conștient de responsabilitățile care vin cu el, riști să ai un efect contraproductiv.
Sunt cei care iubesc să învețe pe de rost poezii, versuri și cântece de Crăciun și să le recite, tăvălindu-se, în fața unui public plin de rude, și cei care sunt îngroziți de perspectiva de a interpreta acel refren stând pe scaun. Dacă micuțul este timid și nu-i place să fie în centrul atenției, nu ar trebui forțat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...