O mână de ajutor în treburile casnice: Tu știi cum să ceri ajutorul partenerului tău?
Data actualizării:
Data publicării:
Pentru mame și soții nu există sărbători legale sau zile libere medicale. Chiar și cu febra de 38, o mamă este tot mamă și copiii au nevoie de ea mereu și în orice situație. Să mai punem la socoteală și necesitățile soțului? Cert este că orice femeie are nevoie de ajutor.

De câte ori nu ați auzit de vreo prietenă iritată sau mai bine zis, vi s-a întâmplat vreodată să spuneți: «Nu face nimic prin casă», «Îmi asum aproape toate treburile casnice și nici măcar nu mulțumește»?

Este adevărat că bărbații de multe ori nu ajută suficient la treburile casnice, dar este și adevărat că de multe ori femeile nu știu să ceară ajutor prin casă.

Realitatea este că femeile ar dori să primească sprijin, confort și cooperare de la bărbații lor, iar aceștia ar dori să le fie recunoscută și apreciată disponibilitatea și angajamentul lor.

Dar trebuie să țineți cont de un lucru foarte important: bărbații ar dori să nu fie comandați, criticați sau mustrați atunci când fac ceva prin casă. Ei ar dori să primească recunoaștere și apreciere pentru calitatea și utilitatea muncii depuse.

Diferitele modalități ale femininului și ale masculinului sunt evidente și în sfera casnică, când femeile și bărbații se confruntă cu treburile casnice zilnice. 

Să vedem cum să ceri ajutorul partenerului tău astfel încât acesta să răspundă nevoilor tale.

Un bărbat vine acasă obosit și se întinde pe canapea. O femeie vine obosită acasă și are grijă de copii, de casă și pregătește cina. Se întâmplă adesea ca femeile să se plângă că bărbații nu cooperează suficient la treburile casnice.

Dar de ce bărbații sunt adesea atât de necooperanți?

Un aspect important este modul în care femeile cer colaborarea lor: ”Nu mă ajuți niciodată”, ”Sunt obosită. Eu muncesc și tu stai fără să faci nimic”.

O femeie care se adresează unui bărbat cu una din frazele de mai sus cerându-i acestuia ajutor, nu face altceva decât să îl enerveze. Ajutorul nu se cere pe tonuri de acuzație și plângere. Cu o cerere astfel formulată, bărbatul devine enervat sau pleacă.

Alt exemplu:

”În loc să stai acolo fără să faci nimic, de ce nu te uiți la copii?”, ”Ia asta, aranjează aia, rearanjează aici, scoate de acolo...”.

O cerere de ajutor care ia forma unei comenzi este percepută de un bărbat ca fiind foarte neplăcută și cu siguranță nu va fi dispus să-i dea curs.

Nu este adevărat că bărbații nu cooperează niciodată acasă. Cu toate acestea, este adevărat că de multe ori femeile nu folosesc cele mai potrivite strategii pentru a le implica.

Plângerile, protestele, comenzile sunt ineficiente pentru codurile și modelele masculine. Este în regulă să-i ceri partenerului tău ajutor în treburile casnice, dar trebuie să ții cont că un bărbat urăște plângerile și reproșurile și chiar mai mult să i se dea ordine.

Mai ales dacă și-a petrecut ziua respectând ordinele date de alții. Dacă la locul de muncă trebuie respectată ierarhia, acasă își dorește liniște și relaxare și ultimul lucru pe care și-l dorește este să se simtă stăpânit.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment
Tagurile articolului: ajutor  casa  cuplu  partener 

Articole similare

De ce să o înscrii pe fetița ta la balet

Fiecare părinte își dorește ce e mai bun pentru copilul...

Numele de fetiță hawaian cu o semnificație aparte

Există nume care par să aibă o legătură tainică cu...

Când este potrivit să mergi la un concert cu al tău copil

De la ce vârstă un copil poate participa la un concert...

Acestea sunt alimentele care te ajută să dormi mai bine

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea...



Cele mai noi articole

Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

pixel