Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Timpul de odihnă este la fel de important ca timpul dedicat studiului. Dacă un copil prioritizează studiul în detrimentul odihnei, procedează greșit. Creierul are nevoie de scurte pauze între perioadele de studiu pentru a se recupera de la efortul intens pe care îl presupune învățarea.
Astfel, pentru un copil din învățământul primar, este necesar ca după fiecare oră de studiu să facă o pauză de 10 minute.
În cazul unui elev de gimnaziu, se recomandă o pauză similară de 10 minute după fiecare oră și jumătate sau două ore de studiu.
Aceste pauze de 10 minute ar trebui să fie relaxante; ideal ar fi ca elevul să ia o gustare ușoară, cum ar fi o bucată de fruct, sau pur și simplu să se întindă ori să stea cu ochii închiși pentru a-și odihni mintea.
Este important ca în timpul pauzei să nu fie utilizate dispozitive tehnologice sau desfășurate activități care îl pot distrage pe copil și îl fac să uite de priorități. Astfel, creierul se reîncarcă cu energie și rămâne pregătit pentru următoarea sesiune de studiu.
SURSA FOTO: freepik.com @konstantinraketa
Mulți părinți suprimă complet timpul liber pentru ca copilul să aibă mai mult timp de studiu. Însă, pauzele îl pot ajuta să-și limpezească mintea și să obțină rezultate mai bune ulterior.
Aceste momente de relaxare contribuie la claritatea mentală și pregătesc copilul pentru o performanță mai bună ulterior, susțin specialiștii de la etapainfantil.com. Activități precum sportul, muzica sau arta sunt opțiuni excelente pentru a folosi acest timp liber într-un mod benefic.
SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
Prioritatea înainte de un examen, de exemplu, nu ar trebui să fie studiul până noaptea târziu, ci somnul! Dacă copilul tău își dorește cu adevărat să obțină o notă bună, este esențial să nu-i lipsească orele de somn. Chiar și o ușoară creștere a duratei de somn (aproximativ 20 de minute la copiii de școală primară) este direct legată de îmbunătățirea performanțelor academice, conform unui studiu.
Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea McGill și Institutul Universitar de Sănătate Mintală Douglas au creat un program de educație privind somnul destinat copiilor din ciclul primar. Curriculumul s-a concentrat pe metode adaptate vârstei pentru a le preda copiilor obiceiuri sănătoase de somn și igienă.
În total, 71 de elevi cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani au participat la sesiuni interactive săptămânale de două ore, timp de șase săptămâni. Acasă, părinții au contribuit la monitorizarea somnului copiilor, plasând un dispozitiv pe încheietura nedominantă a acestora, care înregistra somnul timp de patru nopți pe săptămână. De asemenea, părinții le-au furnizat cercetătorilor caiete cu notele copiilor înainte și după program.
La finalul studiului, elevii au dormit, în medie, cu 18,2 minute mai mult pe noapte decât înainte de program. De asemenea, au dormit cu 2,3% mai eficient. Aceasta a condus la o îmbunătățire semnificativă a notelor la matematică și engleză.
Cercetătorii au concluzionat că somnul este un factor esențial pentru potențialul de învățare și că este necesară cooperarea părinților și a educatorilor pentru a asigura copiilor un somn suficient și odihnitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...