O mică schimbare pentru a îmbunătăți notele copilului tău la școală: O simplă ajustare poate face o mare diferență în performanța școlară a elevului!
Data publicării:
Când copiii sunt în timpul anului școlar, studiul pare să devină singura prioritate. Timpul liber este sacrificat pentru a obține note bune, astfel încât copiii să poată studia cât mai mult și să aibă șanse mai mari de a trece un examen sau de a obține rezultate bune la școală. Dar este acest lucru cu adevărat adecvat? Este oare o idee bună să sacrificăm odihna și timpul liber doar pentru studiu? Răspunsul este un NU categoric!

Timpul de odihnă este la fel de important ca timpul dedicat studiului. Dacă un copil prioritizează studiul în detrimentul odihnei, procedează greșit. Creierul are nevoie de scurte pauze între perioadele de studiu pentru a se recupera de la efortul intens pe care îl presupune învățarea.

Astfel, pentru un copil din învățământul primar, este necesar ca după fiecare oră de studiu să facă o pauză de 10 minute.

În cazul unui elev de gimnaziu, se recomandă o pauză similară de 10 minute după fiecare oră și jumătate sau două ore de studiu.

Aceste pauze de 10 minute ar trebui să fie relaxante; ideal ar fi ca elevul să ia o gustare ușoară, cum ar fi o bucată de fruct, sau pur și simplu să se întindă ori să stea cu ochii închiși pentru a-și odihni mintea.

Este important ca în timpul pauzei să nu fie utilizate dispozitive tehnologice sau desfășurate activități care îl pot distrage pe copil și îl fac să uite de priorități. Astfel, creierul se reîncarcă cu energie și rămâne pregătit pentru următoarea sesiune de studiu.

Citește și „Pedagogia toxică trebuie să înceteze să mai fie o realitate! Elevii NU sunt slujitori!” Cum sistemele rigide îngroapă talentul și creativitatea copiilor

Nici timpul liber nu ar trebui eliminat

SURSA FOTO: freepik.com @konstantinraketa

Mulți părinți suprimă complet timpul liber pentru ca copilul să aibă mai mult timp de studiu. Însă, pauzele îl pot ajuta să-și limpezească mintea și să obțină rezultate mai bune ulterior.

Aceste momente de relaxare contribuie la claritatea mentală și pregătesc copilul pentru o performanță mai bună ulterior, susțin specialiștii de la etapainfantil.com. Activități precum sportul, muzica sau arta sunt opțiuni excelente pentru a folosi acest timp liber într-un mod benefic.

Vezi și „Copilul tău e genial, chiar dacă notele te fac să crezi că nu e așa!” De ce valoarea adevărată a unui elev nu se poate măsura în numere

Timpul de somn: cel mai important dintre toate

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Prioritatea înainte de un examen, de exemplu, nu ar trebui să fie studiul până noaptea târziu, ci somnul! Dacă copilul tău își dorește cu adevărat să obțină o notă bună, este esențial să nu-i lipsească orele de somn. Chiar și o ușoară creștere a duratei de somn (aproximativ 20 de minute la copiii de școală primară) este direct legată de îmbunătățirea performanțelor academice, conform unui studiu.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea McGill și Institutul Universitar de Sănătate Mintală Douglas au creat un program de educație privind somnul destinat copiilor din ciclul primar. Curriculumul s-a concentrat pe metode adaptate vârstei pentru a le preda copiilor obiceiuri sănătoase de somn și igienă.

În total, 71 de elevi cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani au participat la sesiuni interactive săptămânale de două ore, timp de șase săptămâni. Acasă, părinții au contribuit la monitorizarea somnului copiilor, plasând un dispozitiv pe încheietura nedominantă a acestora, care înregistra somnul timp de patru nopți pe săptămână. De asemenea, părinții le-au furnizat cercetătorilor caiete cu notele copiilor înainte și după program.

La finalul studiului, elevii au dormit, în medie, cu 18,2 minute mai mult pe noapte decât înainte de program. De asemenea, au dormit cu 2,3% mai eficient. Aceasta a condus la o îmbunătățire semnificativă a notelor la matematică și engleză.

Cercetătorii au concluzionat că somnul este un factor esențial pentru potențialul de învățare și că este necesară cooperarea părinților și a educatorilor pentru a asigura copiilor un somn suficient și odihnitor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să crești un copil optimist: Ghid pentru părinți

Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...

Test: Află dacă ești un ”Părinte Dragon”

Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...


Top citite
Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / FOTO: freepik.com @standret

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

Foto: Freepik @freepik

Cum cultivăm plăcerea de a face teme. Oana Moraru: Visul nostru să ne vedem copiii că lucrează temele singuri

Foto: Freepik @BillionPhotos

Cele 6 sfaturi ale lui Albert Einstein pentru a crește copii de succes

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

pixel