Cauzele care stau la baza anxietății și fixismelor alimentare la copii
Anxietatea și fixismele...
Persoanele cu inteligență emoțională ridicată sunt empatice, știu să comunice eficient și sunt capabile să construiască relații sănătoase.
De aceea, există anumite fraze pe care o persoană cu inteligență emoțională ridicată nu le-ar spune niciodată, deoarece demonstrează o lipsă de empatie și pot deteriora relațiile. Află cinci dintre aceste fraze, de ce pot fi problematice și ce alternative mai empatice putem folosi.
1) „Nu este mare lucru”.
Atunci când cineva își exprimă sentimentele sau îngrijorările, a-i spune „nu e mare lucru” minimalizează experiența sa și îl face să simtă că emoțiile sale nu sunt valide (sau că exagerează). Astfel, această frază poate face persoana să se simtă neînțeleasă și subestimată.
În plus, minimalizarea sentimentelor cuiva este o formă de invalidare emoțională care poate duce la o deconectare în relație. Persoana se poate simți singură și este mai puțin probabil să își împărtășească problemele în viitor.
2) „Ți-am spus eu”.
A spune „Ți-am spus eu” atunci când cineva face o greșeală sau se confruntă cu o consecință negativă nu este doar nefolositor, ci și insensibil. Implică superioritate și poate face cealaltă persoană să se simtă judecată și umilită. Astfel, în loc să ofere sprijin sau ajutor, acest răspuns consolidează eșecul și poate scădea stima de sine a persoanei.
3) „Ar putea fi mai rău”.
Deși uneori spunem acest lucru cu intenția de a consola, „ar putea fi mai rău” banalizează sentimentele celeilalte persoane și nu abordează durerea sau îngrijorarea sa actuală.
Desigur, „întotdeauna ar fi putut fi mai rău” și există oameni care o duc mai rău decât noi (și este bine să relativizăm atunci când putem), dar asta nu ne răpește dreptul de a fi furioși sau de a fi răniți de lucruri.
Experiența fiecărei persoane este unică și este important să le validăm sentimentele mai degrabă decât să le comparăm cu situații mai grave. Compararea durerii cuiva cu ceva „mai rău” poate face persoana respectivă să se simtă și mai izolată și neînțeleasă.
4) „Nu fi așa”.
Această frază este comună atunci când cineva exprimă o emoție puternică, cum ar fi tristețea sau furia. Dar, ca și în cazurile anterioare, a spune „nu fi așa” este un mod de a invalida sentimentele lor și poate face persoana să se simtă rușinată de ceea ce simte. Aceasta poate chiar să simtă că emoțiile sale sunt nepotrivite sau nedorite.
5) „Ești prea sensibil”.
A spune cuiva „ești prea sensibil” este un mod de a-i discredita emoțiile și îl poate face să se simtă exagerat, neînțeles și singur. Cu toții avem niveluri diferite de sensibilitate, nu există „prea mult”, motiv pentru care este esențial să respectăm modul în care fiecare persoană simte și reacționează la diverse situații.
A numi pe cineva „sensibil” poate fi perceput ca o critică și poate face persoana respectivă să simtă că emoțiile sale sunt un defect.
Amintiți-vă că empatia este o piatră de temelie a inteligenței emoționale. Aceasta înseamnă să vă puneți în locul celeilalte persoane și să-i înțelegeți emoțiile din perspectiva ei.
Atunci când evităm frazele care minimalizează, judecă sau invalidează sentimentele celorlalți, cultivăm o comunicare mai sănătoasă și relații mai puternice. Pentru a dezvolta o comunicare mai empatică, este important să:
Să ascultați activ: Să acordați atenție la ceea ce spune cealaltă persoană, fără să întrerupeți și fără să vă gândiți la ceea ce doriți să spuneți.
Validați emoțiile altor persoane: Recunoașteți-le sentimentele și exprimați că le înțelegeți (sau cel puțin că nu le judecați).
Oferiți-vă sprijinul: Întrebați cum puteți ajuta sau pur și simplu cum puteți fi alături de persoanele la care țineți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
O dietă echilibrată și...
Sarcina este o perioadă în...
Adolescența este o perioadă...
Sarcina este o perioadă...
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...