Obiceiul prost pe care îl faci în fiecare zi și care îți afectează memoria fără să-ți dai seama
Data publicării:
Există o serie de lucruri pe care le putem face pentru a ne stimula sau exercita creierul și pentru a ne ajuta să avem grijă de memoria noastră, de la efectuarea de exerciții mentale care să ne ajute să gândim și să scriem de mână, până la petrecerea timpului cu hobby-uri și activități care ne mențin creierul agil și activ.

Dar, pe lângă faptul că știm cum să o ajutăm, este de asemenea important să cunoaștem și să identificăm acele lucruri care ar putea să o afecteze, astfel încât să le putem evita pe cât posibil.

Conform cercetărilor, există un lucru în special pe care mulți dintre noi îl facem inconștient și care ne poate afecta considerabil memoria: petrecem prea mult timp stând jos.

Știm că un stil de viață sedentar este un factor de risc pentru obezitate și alte boli de inimă, dar potrivit studiului publicat în revista Plos One, statul prea mult timp pe scaun ne poate afecta și creierul, în special zona legată de memorie.

Sursa foto: freepik.com@kgtoh

Conform rezultatelor cercetării, care a utilizat imagistica prin rezonanță magnetică pe persoane cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani, persoanele care petrec mai multe ore stând jos în timpul zilei au un lob temporal medial mai subțire.

Potrivit cercetătorilor, această zonă mai subțire a creierului poate fi un precursor al declinului cognitiv și al demenței, deoarece această zonă a creierului cuprinde regiuni implicate în memorie, procesarea informațiilor și ajută la trecerea de la memoria pe termen scurt la cea pe termen lung.

Acesta este probabil motivul pentru care unul dintre cele mai recomandate obiceiuri pentru păstrarea memoriei este exercițiile fizice, însă cercetătorii atrag atenția că acestea pot fi insuficiente dacă petreceți multe ore stând jos, astfel încât Harvard recomandă ca, în mod ideal, să luăm pauze pe parcursul zilei la fiecare 15 minute sau jumătate de oră.

„Memoria este jurnalul pe care îl purtăm cu toții cu noi”.

Acesta este modul în care scriitorul irlandez Oscar Wilde (1854-1900) a definit memoria.

Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, unele dintre paginile acestei înregistrări a vieții noastre pot fi rătăcite sau pierdute. Iar acest lucru nu este doar deconcertant, ci și dureros.

Profesorul Charan Ranganath, director al Dynamic Memory Laboratory de la Universitatea din California (SUA) și unul dintre cei mai importanți neuroștiințifici în studiul memoriei, spune că riscul ca acest lucru să se întâmple poate fi redus la minimum.

Printre alte obiceiuri dăunătoare se numără:

1. Nu te odihnești suficient

Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii tind să doarmă mai puține ore și, ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient, problemele profesionale, financiare și de sănătate pot afecta calitatea somnului, o combinație care poate fi foarte dăunătoare pentru sănătate.

2. Multi-tasking

În lumea competitivă și ocupată de astăzi, multitasking-ul este văzut ca un lucru bun. Cu toate acestea, Ranganath a avertizat că acest lucru poate fi „foarte rău” pentru memorie.

Motivul? „Cortexul prefrontal ne ajută să ne concentrăm asupra a ceea ce trebuie să facem pentru a ne atinge obiectivele, dar această capacitate minunată se împotmolește dacă sărim continuu de la un obiectiv la altul”, spune specialistul Charan Ranganath.

3. Căderea în monotonie

Contrar a ceea ce v-ați putea imagina, creierul uman nu este programat să țină minte totul. Dimpotrivă, acesta este selectiv.

„Majoritatea experiențelor prin care trecem sau a informațiilor la care am fost expuși vor fi uitate”, a explicat Ranganath.

Doar acele evenimente sau experiențe asociate cu frica, furia, dorința, fericirea, surpriza sau alte emoții care sunt capabile să elibereze substanțe chimice precum adrenalina, serotonina, dopamina sau cortizolul în creierul nostru vor ajunge să fie fixate în neuronii noștri.

Aceste substanțe chimice contribuie la plasticitatea creierului, care este esențială pentru memorie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stil de viata

Articole similare

Top 10 cele mai populare prenume de fată din 2010

În ultimii ani, alegerea unui nume pentru copii a...

Ce produse de machiaj ar trebui evitate în timpul sarcinii

Sarcina este o perioadă plină de schimbări – atât...

Nume adorabile pentru fetițe, scurte și pline de farmec

Alegerea unui nume pentru fetița ta este un moment cu...



Cele mai noi articole

Top citite

Trendul de pe TikTok care îi scoate din minți pe profesori. Cum o expresie virală a devenit în școli un semn de tachinare și lipsă de respect: „Elevii o folosesc în orice situație”

Studiu: Copiii care primesc asta între 5 și 10 ani au șanse mai mari să fie de succes când vor fi adulți

De la clasa a II-a la a III-a: e adevărat că e momentul în care școala devine „serioasă”? Prof. Claudia Chiru explică ce trebuie să știe orice părinte despre această etapă

O mamă a fost amendată pentru că a lăsat copiii să lipsească de la școală în ultima zi înainte de vacanța de vară

pixel