„Oprește-te, apleacă-te, taci, cântă”: Trucuri pentru părinți ca să gestioneze criza copilului în public
Data actualizării:
Data publicării:
Copiii care țipă pot testa răbdarea oricărui părinte, mai ales atunci când acest lucru se întâmplă în locuri publice. Adesea, părinții se simt presați să gestioneze nu doar comportamentul copiilor lor, ci și judecata celor din jur.

Unii se pot simți tentați să-i acopere gura copilului pentru a-l liniști, dar acest gest este contraproductiv și poate complica educația viitoare a copilului. Iată câteva sfaturi de la specialiști pentru a gestiona comportamentul zgomotos al copilului fără a recurge la astfel de metode: oprește-te, aplecă-te, taci și cântă!

Citește și Lucruri pe care să NU le faci dacă micuțul tău are o criză de furie: Aceste tactici extreme și inumane pot dăuna grav copilului!

Gestionați criza copilului: 4 pași pentru părinți

Opriți-vă și ascultați

Atunci când un copil începe să plângă sau să manifeste disconfort, un prim pas esențial este ca părinții să se oprească din ceea ce fac și să acorde atenția cuvenită copilului lor: este flămând? e supărat? a avut un mic accident? Este important să aflați ce se întâmplă.

Aplecați-vă și conectați-vă

O altă abordare eficientă este să vă aplecați la nivelul copilului și să vă uitați direct în ochii săi. Acest gest transmite copilului că este apreciat și că părintele este alături de el în momentele dificile. De asemenea, permite părintelui să evalueze mai bine situația și să determine cum poate fi remediată.

Tăcerea, o arma secretă

În astfel de situații tensionate, a rămâne calm și a-ți păstra tonul vocii scăzut, chiar și în șoaptă, este esențial. Nu doar că acest comportament servește ca un model pentru copil, ci poate și să îl facă să tacă pentru a asculta mai bine. Zâmbiți și încercați să vă mențineți calmul.

Cântecul „salvator”

Dacă copilul pare de neconsolat, recurgeți la puterea muzicii. Cântați încet o melodie familiară. Cântecul preferat al copilului poate face minuni în calmarea sa. Alegerea melodiei potrivite poate evita orice țipăt neplăcut și poate aduce liniștea dorită.

Citește și Sindromul „mamei absente”: Ce este și cum să îl preveniți să se dezvolte: „Prezența fizică nu este suficientă”

Răbdarea - cheia pentru a gestiona crizele copiilor

Pentru ca micuțul tău să nu-și exprime nemulțumirile prin țipete, trebuie să fii înzestrat cu cea mai prețioasă calitate: răbdarea. Cu toate acestea, există patru pași simpli care pot fi urmați oriunde, dar în cazul în care situația devine prea dificilă pentru copil și părinte, oprirea din ceea ce faci și concentrarea pe calmarea copilului sunt esențiale. Dacă abandonarea locului în care vă aflați nu este o opțiune, precum într-un avion, este important să țineți copilul într-o poziție reconfortantă și să-i vorbiți în șoaptă la ureche. Dacă și tatăl poate acționa în acest sens, cu atât mai bine. În astfel de momente, copiii au nevoie de iubire și mângâiere, nu de a fi strânși cu forța. Oricum, oamenii din jur au mai trecut prin astfel de situații și vor supraviețui.

În cele din urmă, prioritatea unui părinte este copilul său, nu reacțiile celor din jur. Scopul este să te asiguri că micuțul tău se simte bine, nu să faci pe plac altora. Desigur, unii ar putea considera aceasta drept răsfăț, dar există o mare diferență între a satisface orice dorință a copilului și a oferi empatia fundamentală pe care un părinte ar trebui să o ofere. Cu siguranță, un copil care știe că poate avea încredere în părinții săi va găsi liniștea mult mai repede. Cu toate acestea, există momente când presiunea poate deveni copleșitoare pentru părinți, iar acțiunile regretate pot interveni.

În astfel de situații, cel mai bine este să fii sincer și să recunoști greșeala. Un părinte poate explica copilului că a făcut o greșeală și că nu a fost o reacție potrivită. Apoi, puteți discuta împreună despre modalități alternative de a face față situațiilor tensionate. Dacă copiii sunt suficient de mari, puteți cere chiar și părerea lor cu privire la ce ar putea ajuta în viitor. Apoi, este important să practicați aceste metode în momentele de liniște, astfel încât să devină o parte naturală a relației voastre.

În cele din urmă, este o lecție de răbdare. Crizele de furie ale copiilor fac parte din procesul lor natural de învățare a gestionării emoțiilor. Nu te aștepta să reușească de fiecare dată. În orice situație, părinții trebuie să își îndeplinească rolul cu dragoste și înțelegere, atât pentru copiii lor, cât și pentru ei înșiși.

Vezi și Ce să faci cu un copil care „plânge din orice”? Specialiștii spun că sunt 7 motive pentru care micuțul tău pare să aibă crize pentru fiecare „lucru mic”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copii  crize copii  parenting  parinti  parintisipitici  sfaturi cresterea copilului  sfaturi crize furie copil  sfaturi parenting 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel