Ora vrăjitoarelor: Iată de ce bebelușii plâng isteric în această perioadă a zilei
Data publicării:
Plânsul bebelușului și „ora vrăjitoarelor”: de ce bebelușii de doar câteva săptămâni plâng mereu la acceasi oră din zi și cum să-i calmezi.

Este șase sau șapte seara și copilul tău frumos, de câteva săptămâni, începe să plângă: se întâmplă în fiecare seară, fără excepție și crezi că ți se întâmplă doar ție.

Te întrebi unde greșești și ce este în neregulă cu copilul tău, dai vina pe colici și încerci toate remediile posibile. 

Care este ora vrăjitoarelor?

O perioadă a zilei în care, potrivit legendei și folclorului, vrăjitoarele, demonii și fantomele par să aibă multă putere se numește ”ora vrăjotoarelor”. Legenda s-a născut cu secole în urmă. Astăzi, se consideră că ora vrăjitoarelor durează înainte de cină, până seara târziu sau chiar noaptea. 

Plânsul nou-născutului devine greu de gestionat spre seară

Se întâmplă multor părinți, deși nu tuturor. Dacă în jurul orei cinei sau imediat după ce micuțul tău începe să plângă disperat și nimic nu pare să-l liniștească, explicația nu are legătură cu vrăjitoarele, ci cu ceva mult mai simplu: oboseala ! 

Dar cum este posibil ca un nou-născut de doar câteva săptămâni să obosească? În realitate, stimulii senzoriali la care este supus sunt foarte puternici și intenși, foarte greu de gestionat. De aceea mulți ajung seara atât de obosiți încât nu se mai pot linişti. 

2. Fotografie... (pexels-shkrabaanthony-6134675_70321600.jpg)

Fotografie de la Antoni Shkraba/ Pexels

Cum să calmezi un copil care plânge seara

Noilor părinți li se spune adesea: va trece. Este absolut adevărat, dar când ești în mijlocul furtunii, singurul lucru pe care vrei să-l faci este să fugi acolo unde este liniște.

Deci, în loc să folosiți clișee, este mai bine să oferiți câteva sfaturi practice  care pot face cu adevărat diferența în gestionarea bebelușului care plânge și a orei vrăjitoarelor. 

Iată câteva sfaturi pentru a te asigura că micuțul tău ajunge noaptea mai relaxat: 

- cu cât doarme mai mult, cu atât mai bine: nu-l trezi de teamă că nu va dormi seara, nou-născuții sunt ca pisicile, trebuie să doarmă! Dacă este necesar, încercați și un pui de somn în jurul orei 17:00.

- după ora 18:00, fără jocuri, sunete, muzică, lumini, televizoare aprinse, cântece: lumini calzi, voce calmă, activități liniștite (fără tați care le aruncă în aer când sosesc acasă)

- dacă baia îl liniștește atunci este o modalitate grozavă de a-l relaxa.

3. Fotografie... (pexels-rdne-6849307_34207600.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock project/ Pexels

Iată ce poți face pentru a calma un nou-născut care plânge disperat seara: 

- exersați înfășarea, adică înfășurarea acestuia pentru a-l calma

- legănați-l, liniștiți-l

- cântă-i cântece de leagăn cu o voce liniștită

- duceți-vă cu el într-o cameră întunecată, poate cu o cutie muzicală

- alăptează-l mai des, dar pentru scurt timp

- încercați un masaj, cu lumini slabe și într-o cameră liniștită, de exemplu dormitorul lui, în timp ce continuați să vorbiți cu el

Ora vrăjitoarelor este acel moment în care nou-născuții plâng fără un motiv aparent. Colicile sunt adesea invinuite, dar mai des este oboseala datorată suprastimulării. În general, durează câteva săptămâni și în jur de șase luni fenomenul a dispărut complet, dar pentru părinți poate părea chiar nesfârșit: este normal! 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel