Pâinea-medicament: Un nou aliment pentru combaterea astmului bronșic și reducerea inflamației căilor respiratorii
Data publicării:
Oamenii de știință brazilieni au creat un nou aliment: o pâine care conține o drojdie care previne astmul și reduce inflamația căilor respiratorii.

Poate un aliment de bază precum pâinea să acționeze ca medicament? Alimentele fortificate, alimentele îmbogățite cu nutrienți esențiali există de mult timp, dar acum un grup de oameni de știință din Brazilia au venit cu un tip de pâine care pare să fie capabilă să prevină astmul.

Ce este astmul?

Astmul este o inflamație cronică a bronhiilor caracterizată prin probleme de respirație. În timpul respirației normale, aerul intră și iese liber din plămâni.

Dar, în timpul unui atac de astm, căptușeala căilor respiratorii se îngroașă, mușchii din jurul căilor respiratorii se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii mici din plămâni, îngreunând respirația. Căile respiratorii devin hipersensibile la schimbările de mediu, provocând dificultăți de respirație și tuse.


Simptomele astmului se schimbă adesea pe parcursul zilei și adesea se agravează noaptea și la primele ore ale dimineții. Cauzele sunt încă necunoscute, sunt multipli factori care pot declanșa o criză de astm: fumatul, exercițiile fizice, contactul cu alergeni, emoțiile puternice, unele medicamente.

În ultima vreme, s-a acordat multă atenție dietei astmaticilor, de fapt există alimente și băuturi care sunt contraindicate. Ciocolata, pastele, orezul, pâinea, cafeaua și băuturile cu cofeină fac parte din această listă. 

Produsele iritante din aer, o alimentație greșită și dezechilibrele în fauna bacteriană intestinală se numară printre cauzele acestei boli.

2. Fotografie... (pexels-magda-ehlers-pexels-1586947_39280100.jpg)

Fotografie de la Magda Ehlers/ Pexels

Pâinea medicament 

Într-un articol publicat în Current Developments in Nutrition, un grup de oameni de știință de la Universitatea din São Paulo, Campinas și de la Universitatea Federală din Minas Gerais au adăugat Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905, o drojdie de bere care are un efect probiotic. În esență, un microorganism viu care aduce beneficii sănătății.

Cei care suferă de astm bronșic beneficiază de ingestia de probiotice care reechilibrează fauna bacteriană intestinală, inhibând bacteriile patogene. Adesea, acești pacienți iau deja probiotice, de exemplu prin iaurt sau chefir, dar echipa a vrut să încorporeze drojdia într-o pâine, gândindu-se de exemplu la cei care au intoleranță la lactoză. 

Oamenii de știință au comparat efectul administrării a trei tipuri diferite de pâine (unul cu drojdii comerciale; unul cu S. cerevisiae UFMG A-905 și al treilea cu microcapsule capabile să mențină drojdia în viață chiar și în timpul coacerii.

Studiu pe șoareci, în curând și pentru oameni

După 27 de zile, rozătoarele care au mâncat pâinea „îmbogățită” au prezentat mai puține inflamații ale căilor respiratorii și cantități mai mici de markeri pentru astm. Efectul a părut și mai bun la șoarecii care ronțăseră pâine cu microcapsule de drojdie vie, care au arătat, de asemenea, o hipersensibilitate mai mică a căilor respiratorii.

Rezultatele confirmă că S. cerevisiae UFMG A-905 este un bun aliat împotriva bolilor respiratorii: pâinea a fost brevetată și următorul pas va fi proiectarea unui studiu clinic pe oameni.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Dureri în piept la copii: Când ar trebui să vă faceți griji

Durerea toracică apare frecvent la copii și în special...

Care sunt cauzele balbismului (bâlbâielii)

Vorbirea începe cu un bâlbâit și apoi se complică cu...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

”Copilul meu s-a îndepărtat de mine. Ce aș putea să fac?”: Afecțiunea lui o poți recâștiga urmând acești pași

Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels

De ce să nu spui niciodată copilului ”Du-te în camera ta!”. Urania Cremene: Dacă pierzi autocontrolul fă aceste lucruri

Fotografie de la Anastasia Nagibina/ Pexels

Ești tată de băiat? Psiholog Daniela Gavankar: ”Toate aceste lucruri îi vor construi forța, puterea, respectul”

pixel