„Părinți, schimbați tiparele generaționale pentru binele copiilor!” Cum să depășești trecutul și să modelezi un viitor mai bun pentru micuții tăi
Data publicării:
Acum că ești părinte, probabil ai realizat că, în copilărie, părinții tăi nu s-au descurcat întotdeauna perfect în creșterea ta. Totuși, nu căuta vinovați. Ei au făcut tot ce au știut mai bine la momentul respectiv și, cu siguranță, toate deciziile lor au fost luate cu intenția de a-ți oferi ce era mai bun. Este adevărat că aceste tipare generaționale pot continua să se repete. Totuși, dacă recunoști că unele dintre ele nu au fost corecte, ai ocazia să nu comiți aceleași greșeli: învață din ele.

Chiar dacă uneori te comporți cu copiii tăi în moduri care îți sunt familiare, asta nu înseamnă neapărat că sunt benefice pentru dezvoltarea lor.

Poți schimba aceste tipare generaționale greșite recunoscând că le-ai trăit, că nu a fost vina ta și că, acum, ai puterea de a alege un alt drum.

Cum să schimbi tiparele generaționale?

Experții de la etapainfantil.com ne dau câteva idei!

Citește și Copiii care gândesc diferit! Cum recunoști viitorii inovatori: De la refuzul de a accepta regulile până la întrebările nesfârșite

Încurajează-ți copiii să-și exprime sentimentele

SURSA FOTO: freepik.com @user3222645

Emoțiile sunt o componentă esențială a dezvoltării umane și ar trebui să fie abordate încă din primii ani de viață. Vorbind despre sentimente, vei cultiva inteligența emoțională, empatia și, cel mai important, sentimentul valorii personale al copilului. Dacă se simt înțeleși, copiii se vor simți și apreciați de părinți.

În același timp, este important ca cei mici să îți vadă și ție emoțiile. Explică-le ce simți, astfel încât să înțeleagă că și tu, ca părinte, trăiești aceleași emoții ca și ei. Ce contează cu adevărat este să vadă că îți recunoști emoțiile și că le gestionezi eficient. Acest lucru le va da încredere să se bazeze pe tine când vor avea nevoie.

Cere iertare

Dacă greșești, amintește-ți că ești om, cu defecte și calități, iar greșelile fac parte din viață.

Să-ți ceri scuze de la copii ori de câte ori este necesar le va arăta că ești responsabil pentru acțiunile tale. Această lecție valoroasă îi va ajuta să își asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni pe viitor.

Petrece timp de calitate cu copiii tăi

Timpul petrecut împreună este cel mai prețios dar pe care îl poți oferi. Dacă timpul tău liber este limitat din cauza responsabilităților zilnice, încearcă să-ți implici copiii în activitățile tale prioritare.

Găsiți împreună activități care le plac și le aduc bucurie.

SURSA FOTO: freepik.com @user11472009

 

Învață-i să rezolve conflictele

Viața nu este lipsită de dificultăți. Este important să-i înveți pe copii cum să facă față problemelor și cum să gestioneze emoțiile intense.

Învățându-i de mici să rezolve conflictele, îi pregătești pentru adversitățile inevitabile ale vieții.

Menține o comunicare deschisă

Comunicarea este baza oricărei relații sănătoase.

Discută deschis și profund cu copiii tăi încă de la o vârstă fragedă, astfel încât, mai târziu, să știe că pot veni la tine cu încredere pentru sfaturi și sprijin.

Acceptă corecțiile lor

Copiii sunt, adesea, cei mai buni profesori ai noștri. Nu te supăra dacă, la un moment dat, îți atrag atenția asupra unei greșeli.

Recunoaște că pot avea dreptate și mulțumește-le pentru perspectiva oferită. Acest lucru creează o relație bazată pe respect reciproc.

Fii cel mai bun exemplu

Copiii au nevoie să vadă în tine un model demn de urmat. Acționează în acord cu valorile pe care vrei să le transmită și ei mai departe.

Fii persoana de care copiii tăi au nevoie, astfel încât să știe să aleagă cu grijă oamenii din jurul lor în viitor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Foto: Freepik@freepik

Vârsta de la care poți fi prietenul copilului tău. Psiholog Daniela Gavankar: Până atunci nu!

pixel