Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Chiar dacă uneori te comporți cu copiii tăi în moduri care îți sunt familiare, asta nu înseamnă neapărat că sunt benefice pentru dezvoltarea lor.
Poți schimba aceste tipare generaționale greșite recunoscând că le-ai trăit, că nu a fost vina ta și că, acum, ai puterea de a alege un alt drum.
Cum să schimbi tiparele generaționale?
Experții de la etapainfantil.com ne dau câteva idei!
SURSA FOTO: freepik.com @user3222645
Emoțiile sunt o componentă esențială a dezvoltării umane și ar trebui să fie abordate încă din primii ani de viață. Vorbind despre sentimente, vei cultiva inteligența emoțională, empatia și, cel mai important, sentimentul valorii personale al copilului. Dacă se simt înțeleși, copiii se vor simți și apreciați de părinți.
În același timp, este important ca cei mici să îți vadă și ție emoțiile. Explică-le ce simți, astfel încât să înțeleagă că și tu, ca părinte, trăiești aceleași emoții ca și ei. Ce contează cu adevărat este să vadă că îți recunoști emoțiile și că le gestionezi eficient. Acest lucru le va da încredere să se bazeze pe tine când vor avea nevoie.
Dacă greșești, amintește-ți că ești om, cu defecte și calități, iar greșelile fac parte din viață.
Să-ți ceri scuze de la copii ori de câte ori este necesar le va arăta că ești responsabil pentru acțiunile tale. Această lecție valoroasă îi va ajuta să își asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni pe viitor.
Timpul petrecut împreună este cel mai prețios dar pe care îl poți oferi. Dacă timpul tău liber este limitat din cauza responsabilităților zilnice, încearcă să-ți implici copiii în activitățile tale prioritare.
Găsiți împreună activități care le plac și le aduc bucurie.
SURSA FOTO: freepik.com @user11472009
Viața nu este lipsită de dificultăți. Este important să-i înveți pe copii cum să facă față problemelor și cum să gestioneze emoțiile intense.
Învățându-i de mici să rezolve conflictele, îi pregătești pentru adversitățile inevitabile ale vieții.
Comunicarea este baza oricărei relații sănătoase.
Discută deschis și profund cu copiii tăi încă de la o vârstă fragedă, astfel încât, mai târziu, să știe că pot veni la tine cu încredere pentru sfaturi și sprijin.
Copiii sunt, adesea, cei mai buni profesori ai noștri. Nu te supăra dacă, la un moment dat, îți atrag atenția asupra unei greșeli.
Recunoaște că pot avea dreptate și mulțumește-le pentru perspectiva oferită. Acest lucru creează o relație bazată pe respect reciproc.
Copiii au nevoie să vadă în tine un model demn de urmat. Acționează în acord cu valorile pe care vrei să le transmită și ei mai departe.
Fii persoana de care copiii tăi au nevoie, astfel încât să știe să aleagă cu grijă oamenii din jurul lor în viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...