Aceasta este vârsta la care copiii încep să-și formeze obiceiuri de lectură care îi vor însoți întreaga viață
Indiferent dacă ne place sau nu, cuvintele pe care le rostim au un impact major asupra copiilor noștri – pot fi paralizante sau, dimpotrivă, pot să-i împuternicească.
Afirmațiile pe care le folosim astăzi cu ei vor deveni, mai devreme sau mai târziu, melodia interioară pe care o vor purta atunci când vor deveni adulți.
Inevitabil, în calitate de părinți, vom spune lucruri care le pot dăuna copiilor noștri într-un fel sau altul.
Iată 5 afirmații care dăunează, pe care mulți dintre noi le-am auzit în copilărie și, din păcate, le repetăm și noi la rândul nostru, conform specialiștilor Your Tango.
SURSA FOTO: freepik.com @jet-po
Aceasta este o afirmație pe care orice părinte a folosit-o cel puțin o dată. De obicei, este un răspuns la cererea unui copil sau adolescent de a face ceva cu care părintele nu este de acord.
Este un răspuns ilogic și nemotivat, adesea spus din frustrare.
Folosită frecvent, această afirmație autoritară întărește sentimentul de slăbiciune al copilului și îi transmite că opinia lui nu contează.
O altă frază frecvent auzită, dar care reflectă o ipocrizie evidentă.
Desigur, există activități riscante pentru adulți, precum fumatul sau consumul de alcool, în care părinții nu doresc ca cei mici să se implice.
Totuși, această expresie este adesea folosită în multe alte situații, unde ipocrizia este mai greu de justificat.
Ipocrizia subminează încrederea, iar încrederea este importantă pentru o relație părinte-copil sănătoasă.
Cercetările sugerează că acest tip de abordare poate fi dăunător, făcându-i pe copii să se simtă neauziți și lipsiți de respect. Părinții ar trebui să își trăiască valorile în mod autentic, iar comunicarea deschisă și sinceră este cheia pentru a construi o relație solidă.
Deși această expresie nu afectează grav psihicul unui copil, poate limita creativitatea și gândirea flexibilă.
„Când eram copil, îmi plăcea să colorez în cărțile de colorat, iar părinții mă încurajau să rămân în conturul desenului. Totuși, rareori făceam acest lucru. Acum, când colorez cu copiii mei, organizăm „concursuri de creativitate nebună” pentru a vedea cine poate colora cel mai neobișnuit.
Cred că această activitate simplă îi ajută pe copiii mei să învețe să gândească în afacerea cutiei și să își depășească barierele autoimpuse”, spune autoarea Tor Constantino pentru sursa citată.
SURSA FOTO: freepik.com @dikushin
Aceasta este, probabil, afirmația care provoacă cea mai mare durere emoțională copiilor!
Aceste remarci pot afecta încrederea copilului, dezvoltarea sa emoțională și abilitățile de comunicare, ceea ce poate duce la o relație tensionată cu părintele.
În loc de un limbaj negativ, studiile recente recomandă părinților să asculte activ, să valideze sentimentele copiilor și să promoveze o comunicare empatică pentru a construi o relație sănătoasă și de încredere.
Aceasta este, de departe, fraza cea mai agresivă și mai înfricoșătoare dintre toate cele enumerate.
Atunci când copiii plâng, este important să recunoaștem că există un motiv valid și că exprimarea emoțiilor este naturală și sănătoasă.
Folosind astfel de amenințări, părinții induc în eroare copiii, făcându-i să creadă că sentimentele lor nu sunt importante și nu merită să fie luate în seamă.
Chiar dacă un copil are o criză de furie, părinții nu ar trebui să escaladeze situația prin amenințări sau comportamente violente. Este responsabilitatea adultului să rămână calm și să gestioneze situația cu empatie și înțelegere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și depresia sunt...