Părinții copiilor „excepțional de rezilienți și de succes” fac întotdeauna aceste lucruri. Cercetător și psiholog: „Da, unele sunt puțin intense”
Data publicării:
Nu toți oamenii sunt egali în toate privințele. Există câțiva indivizi care au atins o măiestrie de neegalat în domeniul lor – și pe aceștia îi numește excepționali psihologul dr. Kumar Mehta. Cu alte cuvinte, ei reprezintă 1% din cei 1% dintre cei mai de succes oameni din lume.

Câteva exemple sunt Elon Musk și Jeff Bezos, sportivi precum Michael Jordan și Serena Williams sau muzicieni precum Mozart și Beethoven.

De asemenea, pot fi oameni necunoscuți, care au inventat medicamente ce salvează vieți sau au câștigat premii Nobel pentru contribuții fundamentale la cunoaștere.

„În cei peste cinci ani de cercetare despre cum să crești adulți excepționali, am descoperit că aproape toți aceștia și-au dezvoltat, de la o vârstă fragedă, abilitățile pentru a-și maximiza potențialul fizic, mental și social. În cele mai multe cazuri, părinții lor au jucat un rol semnificativ în crearea unui mediu care le-a permis să prospere.

Pe baza cercetărilor, iată șapte lucruri (da, unele sunt puțin intense) pe care le fac întotdeauna părinții copiilor excepțional de rezistenți și de succes”, spune dr. Kumar Mehta în rubricile cnbc.com.

Citește și Cum creștem copii geniali? Cele 6 „C”-uri pe care părinții ar trebui să le cultive. Cercetător: „Vor avea un impact major peste 20 de ani!”

#1 Își îndrumă copiii să se dezvolte în jurul punctelor lor forte

SURSA FOTO: freepik.com @dotshock

Minunea șahului din Norvegia, Magnus Carlsen, și-a arătat încă de mic o capacitate unică de a rezolva puzzle-uri și de a construi structuri Lego avansate, cu multă răbdare. Tatăl său a considerat că aceste abilități s-ar potrivi bine jocului de șah și, drept urmare, l-a încurajat să încerce.

În cele din urmă, Carlsen a demonstrat atât de mult potențial încât părinții săi au început să-l ducă la turnee de șah. Ei au remarcat un set clar de abilități relevante și l-au încurajat să urmeze o activitate care să-i valorifice aceste puncte forte.

Fiecare copil se naște cu abilități mai dezvoltate într-un domeniu sau altul. Poate copilul tău are o inteligență spațială, cum ar fi capacitatea de a gândi abstract și în mai multe dimensiuni. Sau poate este talentat la matematică și are o ușurință în a analiza logic sau a investiga științific problemele.

Fii mereu atent la aptitudinile naturale ale copilului tău și ajută-l să-și dezvolte aceste talente înnăscute.

#2 Demonstrează legătura dintre munca asiduă și rezultatele extraordinare

Părinții unor copii excepționali modelează această mentalitate dedicând ani din viața lor pentru a-și perfecționa meseria – și se asigură că cei mici observă acest efort.

Într-o postare pe blog din 2020 despre etica în muncă a tatălui său, cofondatorul Microsoft, Bill Gates, scria: „A fost unul dintre cei mai muncitori și mai respectați avocați din Seattle, precum și un lider civic important în regiunea noastră. Era judicios și serios în ceea ce privește învățarea.”

Tatăl lui Gates le-a transmis copiilor săi că excelența necesită efort. Așadar, arată-le și tu copiilor că munca grea aduce rezultate, că nimic nu este „dat” pur și simplu și că scurtăturile nu îi vor ajuta să-și atingă obiectivele.

SURSA FOTO: freepik.com @standret

#3 Creează o cultură a efortului și a excelenței

În 2017, o echipă de cercetători britanici a studiat diferențele dintre sportivii „de elită” și cei „ultra-elită”. (Desigur, toți jucătorii NBA sunt de elită, însă există și figuri precum Michael Jordan, LeBron James sau Kobe Bryant, ale căror realizări se remarcă în mod excepțional în comparație cu ceilalți.)

Cercetătorii au descoperit că majoritatea sportivilor ultra-elită provin din medii care promovează o cultură a efortului. Aceștia au crescut în familii în care excelența și depășirea limitelor erau așteptări constante, nu doar simple dorințe.

De exemplu, succesul remarcabil al lui Venus și Serena Williams pe terenul de tenis a fost influențat de un mediu special creat pentru a le sprijini. Ascensiunea lor a început cu tatăl lor, Richard, care a conceput un plan detaliat de 78 de pagini pentru ca fiicele sale să ajungă în vârful lumii tenisului.

Richard și-a stabilit așteptările încă de când erau foarte mici; surorile nu aveau nici măcar cinci ani când el a conturat acest proces. În cele din urmă, însă, a contribuit la formarea a doi dintre cei mai mari campioni din istoria tenisului.

#4 Încurajează încrederea în sine

Să îți ajuți copiii să-și dezvolte încrederea în sine are un impact enorm asupra vieții lor de mai târziu. Aceasta îi motivează să viseze măreț și îi împiedică să renunțe în fața eșecurilor.

Chiar și în copilărie, cei mai excepționali indivizi au crezut întotdeauna că realizările remarcabile sunt accesibile pentru ei și nu rezervate doar celor pe care i-au văzut la televizor sau despre care au citit în știri.

Când părinții încurajează încrederea în sine (în loc să-și critice copiii și să-i doboare de fiecare dată când eșuează la ceva), copiii lor au mai multe șanse să performeze la cel mai înalt nivel și să adopte mentalitatea că, în timp, se vor ridica la vârf.

Acest tip de încredere în sine – convingerea fermă că pot deveni cei mai buni – este esențial pentru atingerea măreției.

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

#5 Au răbdare atunci când copiii lor pun întrebări

Părinții celor mai realizați oameni pun mereu învățarea pe primul loc. Deoarece își învață copiii să își cultive curiozitatea, acordă o mare importanță răspunsurilor la întrebările acestora.

„Am intervievat câțiva laureați ai Premiului Nobel, iar aproape toți și-au amintit că, inclusiv mai târziu în viață, părinții lor au avut întotdeauna răbdare să le răspundă întrebărilor. Iar atunci când nu aveau răspunsuri imediate, părinții i-au învățat cum să le caute și adesea au explorat împreună răspunsurile.

De asemenea, acești părinți s-au străduit să găsească cei mai buni mentori, antrenori și profesori care să sprijine dezvoltarea mentală și creșterea abilităților copiilor lor”, mai spune expertul.

#6 Promovează „specializarea timpurie”

Părinții se confruntă adesea cu dilema de a alege între abordarea „de specialitate”, încurajându-și copiii să se concentreze pe o activitate în care au un potențial ridicat, sau abordarea „generalistă”, expunându-i la o varietate de activități (precum baseball, fotbal, pian, club de matematică) pentru a le oferi o dezvoltare echilibrată.

Majoritatea părinților optează pentru a doua variantă, însă părinții unor copii excepționali aleg specializarea timpurie.

Specializarea timpurie nu înseamnă că un copil renunță la alte activități, care pot fi practicate pentru distracție sau pentru a dezvolta abilități suplimentare. Înseamnă doar că a ales o activitate în care se angajează să depună efortul necesar pentru a deveni cât mai bun.

Părinții acestor copii consideră că, cu cât îi încurajează mai devreme să învețe elementele de bază ale unui domeniu în care arată promisiuni, cu atât mai repede vor progresa către abilități avansate. Și, odată ce ating aceste abilități avansate, șansele lor de a ajunge la un nivel de competență de elită cresc considerabil.

SURSA FOTO: freepik.com @Gray StudioPro

#7 Încurajează competiția și îmbunătățirea

„Mulți dintre indivizii excepționali pe care i-am studiat și intervievat au crescut într-un mediu de competiție continuă.

A fi competitiv de la o vârstă fragedă, chiar și în activități mici, precum jocurile de societate sau competiția de a-și curăța camera cel mai repede, i-a expus la stresul și presiunea necesare pentru a reuși mai târziu în viață.

Totuși, părinții lor le-au transmis și ideea că nu trebuie să valorizeze doar competiția și rezultatele. A fi excepțional înseamnă mai mult decât doar a ține scorul. Dacă te concentrezi exclusiv pe rezultate, și nu pe îmbunătățire continuă, este mai puțin probabil să-ți stăpânești cu adevărat domeniul”, conchide cercetătorul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Părinții copiilor „excepțional de rezilienți și de succes” fac întotdeauna aceste lucruri. Cercetător și psiholog: „Da, unele sunt puțin intense” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Părinții copiilor „excepțional de rezilienți și de succes” fac întotdeauna aceste lucruri. Cercetător și psiholog: „Da, unele sunt puțin intense”

Caracteristicile mamelor copiilor de succes, conform cercetărilor Universităților Harvard, Northwestern și California / FOTO: freepik.com @julliafedorova

Caracteristicile mamelor copiilor de succes, conform cercetărilor Universităților Harvard, Northwestern și California

Foto: Freepik @freepick

Cum dezvoltăm inteligența copiilor. Oana Moraru: Nu au nevoie de mai multe ore de studiu, ci de ACEASTĂ ABORDARE

Foto: Freepik @volodymyr-t

Emanciparea fără educație duce la mârlănie, susține Super Nanny, Irina Petrea: Soluția ar fi ASTA

pixel