Părinții de astăzi sunt mai stresați și epuizați. „Starea părinților poate afecta și bunăstarea copiilor”
Data publicării:
Potrivit unui studiu recent al Asociației Americane de Psihologie (APA), aproape jumătate dintre părinți se simt copleșiți de stres în orice zi, în comparație cu doar 25 % dintre cei care nu sunt părinți.

Potrivit unui studiu recent al Asociației Americane de Psihologie (APA), aproape jumătate dintre părinți se simt copleșiți de stres în orice zi, în comparație cu doar 25 % dintre cei care nu sunt părinți.

„Ceea ce trebuie să realizăm ca țară este că munca de părinte este cu adevărat vitală pentru bunăstarea copiilor noștri și pentru societatea noastră în general”, spune Dr. Murthy.

„Asta înseamnă că bunăstarea părinților este foarte importantă pentru societate”.

Citește și „Copilul tău pare obosit și apatic? Ar putea fi vorba de depresie post-vacanță?”

El spune că actualul aviz este o continuare firească a celor anterioare privind efectele nocive ale social media asupra sănătății mintale a tinerilor și criza în creștere a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor, care se reflectă în creșterea ratelor de depresie și sinucidere în rândul adolescenților.

Stresul părinților, spune el, poate afecta și bunăstarea copiilor.

Este o perioadă dificilă pentru a fi părinte

Sursa foto: freepik.com@mirifada

În aviz, Murthy subliniază presiunile de lungă durată cu care se confruntă părinții, cum ar fi preocupările financiare legate de întreținerea familiilor, precum și cele mai noi, cum ar fi impactul social media.

În 2023, conform sondajului APA, 66% dintre părinți au declarat că sunt „consumați de griji legate de bani”, comparativ cu 39% dintre ceilalți adulți care nu erau părinți.

Vezi și „Modurile în care vinovăția te poate determina să iei decizii proaste pentru copilul tău. Acest lucru vă poate ajuta să vă „recâștigați valoarea ca părinte”

În 2022, un sondaj al Pew Research Center a arătat că un sfert dintre părinți au declarat că nu au fost în măsură să asigure suficientă hrană pentru familiile lor sau să plătească chiria sau ipoteca în ultimul an.

La aceste provocări contribuie și faptul că, potrivit Casei Albe, costurile de îngrijire a copiilor au crescut cu 26% în ultimul deceniu.

Violența școlară crescută și intimidarea, în special online, sporesc, de asemenea, îngrijorarea părinților cu privire la siguranța și bunăstarea copiilor lor.

Avizul menționează că impactul tehnologiei se extinde dincolo de influența social media asupra sănătății mintale a copiilor.

Opțiunile virtuale înseamnă că mulți părinți lucrează ore mai lungi și mai variate, ceea ce crește nevoia de îngrijire primară a copiilor.

Murthy spune că mamele petrec acum cu 40% mai mult timp în fiecare săptămână pentru îngrijirea copiilor, comparativ cu 1985, iar tații dedică acum cu 154% mai mult timp în fiecare săptămână pentru îngrijirea copiilor decât obișnuiau (deși mamele încă petrec mult mai mult timp decât tații).

Și rețelele de socializare sunt de vină pentru faptul că părinții sunt mai stresați

Sursa foto: freepik.com@volodymyr-t

Rețelele de socializare amplifică, de asemenea, grijile vechi ale fiecărui părinte cu privire la modul în care se confruntă - față de propriii părinți, colegi și alte familii din cercurile lor sociale.

Transparența pe care o face posibilă rețelele sociale este atât o binecuvântare, cât și un blestem, deoarece poate servi atât ca sursă de confort și sprijin pentru părinții care se confruntă cu probleme similare, dar poate reprezenta și situații idealizate pe care părinții le sunt greu de realizat.

„Tehnologia și rețelele sociale ne permit acum să ne comparăm nu doar cu puținii părinți din jurul nostru, ci și cu mii de părinți, toți ne pot face să ne simțim mai nesiguri cu privire la modul în care suntem părinți”, spune el.

„Și asta contribuie la un sentiment mai mare de rușine și vinovăție în legătură cu greutățile pe care le întâmpină părinții.”

Sursa foto: freepik.com@Drazen Zigic

Aceste presiuni contribuie, de asemenea, la rate mai mari de singurătate în rândul părinților: 65% dintre părinți și 77% dintre părinții singuri au declarat că se simt singuri într-un sondaj din 2021 realizat de Cigna, comparativ cu 55% dintre non-părinți.

Izolarea și singurătatea pot exacerba presiunile pe care părinții le simt, deoarece „conexiunea socială este un tampon pentru stres”, spune Murthy.

„Și când oamenii se simt singuri, chiar și factorii de stres de rutină pot deveni copleșitori.”

Murthy vede starea actuală de stres a părinților din SUA ca rezultat al deficiențelor culturale, sociale, tehnologice și politice care, împreună, devalorizează rolul părintelui și rolul pe care îl joacă părinții în comunitățile sănătoase.

„De noi, ca societate, depinde nu numai să recunoaștem rolul de părinte ca fiind important, ci și să facem din sprijinul părinților o prioritate.

Și trebuie să subliniem urgența de a face acest lucru. Nu este o problemă care poate aștepta cinci ani – părinții se luptă chiar acum”, spune Murthy, potrivit Time.com.

Cum poți diminua stresul

Sursa foto: freepik.com@freepik

Pentru a răspunde mai bine nevoilor părinților, specialistul recomandă o serie de pași pe care guvernele naționale și locale, precum și persoanele fizice, îi pot lua.

Ele încep cu politici care oferă concediu de familie plătit și concediu medical pentru a permite părinților să-și ia timpul de care au nevoie pentru a se îngriji de familiile lor și de ei înșiși și includ a face îngrijirea copilului și îngrijirea sănătății mai accesibile și mai accesibile.

Asigurarea faptului că locurile de muncă și școlile oferă un sprijin adecvat pentru sănătatea mintală este, de asemenea, o parte esențială a atenuării poverii pe care părinții o simt, deoarece se simt prost pregătiți pentru a face față provocărilor emoționale și psihologice pe care ei sau copiii lor s-ar putea confrunta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...

Cum să-l faci pe copil să studieze singur: Sfaturi utile

Mulți părinți se confruntă cu provocarea de a-și motiva...



Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel