Părinții stricți „creează” adolescenții rebeli. Efectele negative ale regulilor excesive asupra relației cu copilul: „Devin, în secret, cel mai mare coșmar al lor”
Data publicării:
Într-o lume în care adolescența este adesea asociată cu spiritul rebel și dorința de independență, este important să discutăm despre modul în care părinții pot influența această etapă crucială a vieții. 

În mediul actual, adolescenții se confruntă adesea cu presiunea regulilor stricte impuse de părinți. În cadrul emisiunii Teen Talk, un adolescent curajos își împărtășește propria experiență și atrage atenția asupra impactului negativ pe care restricțiile excesive le pot avea asupra relației părinte-adolescent. Prin intermediul discuției sincere, acesta își încurajează și ceilalți tineri să-și exprime punctele de vedere și să își împărtășească experiențele personale.

„Când eram în clasa a șaptea și a opta, aveam o prietenă care avea părinți foarte stricți. Nu avea voie să aibă un telefon, să folosească rețelele de socializare și rareori a primit permisiunea să iasă cu prietenii. Indiferent de aceste reguli stricte, ea a făcut toate lucrurile pe care părinții ei au încercat să le limiteze. Avea Snapchat, un iubit și chiar ieșea pe furiș din casa ei noaptea. Ea fuma și bea cu prietenii ei și de câteva ori trimitea fotografii nud băieților online. În ciuda faptului că părinții ei i-au impus multe restricții, ea a găsit modalități de a le depăși. Ea a devenit în secret cel mai rău coșmar al lor”, spune adolescentul.

Citește și Comportamentele copiilor pe care părinții NU ar trebui să le tolereze niciodată, potrivit experților: „Sunt șase la număr!”

Părinții pot avea tendința de a implementa reguli restrictive

Perioada adolescenței este cunoscută pentru provocările pe care le implică în descoperirea propriei identități, independente de așteptările părinților, în timp ce ne adaptăm și ne integrăm în comunitățile noastre. Cu toate acestea, a crește fără permisiune și îndrumare adecvată în timp ce explorăm și învățăm poate face acești ani dificili și mai copleșitori. Deși părinții stricți pot crede că iau măsuri pentru a-și proteja copiii, lipsa comunicării în momentul în care impun reguli stricte poate afecta onestitatea în relația părinte-copil.

Pe măsură ce adolescenții se străduiesc să-și găsească locul în lume și să-și dezvolte propria identitate, părinții pot avea tendința de a implementa reguli restrictive pentru a le ghida drumul. Cu toate acestea, atunci când regulile devin excesive și comunicarea se estompează, adolescenții pot simți că nu au spațiu pentru a se exprima și a fi sinceri cu părinții lor. Acest lucru poate duce la construirea unui zid între părinte și copil, afectând relația lor pe termen lung.

Dr. Emily Edlynn, psiholog clinician și mamă a trei copii, a făcut cercetări pentru stabilirea de reguli și limite pentru copii. „Cercetarea susține că părinții care își exprimă deschiderea către dezbatere și negociere, mai degrabă decât să solicite ascultare, au copii mai sănătoși din punct de vedere psihologic”, spune dr. Edlynn, care este autorul blogului parental „The Art and Science of Mom”.

Există, de asemenea, întregul aspect al reactanței psihologice - atunci când cuiva i se spune să nu facă ceva, îi crește dorința de a o face, deoarece simte o amenințare la adresa libertății sale comportamentale. „Atunci când părinții mențin reguli stricte fără a se adapta nevoii tot mai mari de independență a unui adolescent, acești adolescenți au mai multe șanse să se confrunte cu probleme de sănătate mintală și comportamente riscante, cum ar fi consumul de substanțe”, spune dr. Edlynn. „Când un adolescent simte că nu poate dezbate în mod deschis regulile, ajung să-și afirme independența în aceste moduri mai puțin sănătoase”.

Importanța libertății și comunicării deschise în relația părinte-adolescent

2. Părinții s... (parintii-stricti-creeaza-adolescentii-rebeli--efectele-negative-ale-regulilor-excesive-asupra-relatiei-cu-copilul-devin--in-secret--cel-mai-mare-cosmar-al-lor-2-1_00721000.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

În timpul procesului lor de creștere, adolescenții tind să resimtă dorința de a experimenta lucruri comune, precum petreceri și relații, iar acest lucru este perfect natural. Nu ar trebui să îi judecăm sau să îi considerăm răi pentru aceste dorințe. Atunci când părinții oferă adolescenților libertatea de a trăi astfel de experiențe, menținând totodată o prezență constantă în viețile lor pentru a discuta și a-i sprijini în momentele mai complicate, se creează un mediu în care tinerii se simt mai confortabil să se deschidă față de părinți.

Recunosc faptul că educația parentală strictă provine dintr-un sentiment de dragoste și îngrijorare. Cu toate acestea, este important să avem încredere că adolescenții pot lua decizii responsabile și să le arătăm acest lucru. De asemenea, este benefic ca adolescenții să știe că suntem acolo pentru a-i sprijini și ajuta să-și repare greșelile în cazul în care apar. Prin construirea unei relații bazate pe încredere, vom observa că adolescenții vor fi mai deschiși și sinceri în preajma noastră. Aceasta nu numai că le dezvoltă abilitățile de comunicare, dar îi pregătește și pentru viața adultă. Practicarea alegerilor responsabile acum îi va ghida spre alegeri înțelepte în viitor.

Vezi și Cum se pregătește copilul pentru adolescență și de ce are nevoie de la părinți. Cheia este în copilărie

Implicarea adolescenților în stabilirea regulilor poate promova o relație sănătoasă cu părinții


În ciuda aparențelor, adolescenții înțeleg că restricțiile pot fi benefice. Acestea ne ajută să stabilim limite în relația cu prietenii și să ne menținem în zonele noastre de confort.

Cu toate acestea, este important ca părinții să găsească un echilibru în impunerea regulilor. Implicarea adolescenților în procesul de stabilire a regulilor poate duce la acorduri comune, cum ar fi să nu aibă telefoane înainte de culcare sau să respecte anumite limite.

Dacă se păstrează capacitatea de a lua decizii și de a experimenta activități specifice vârstei adolescenților, restricțiile pot funcționa eficient.

Adolescenții vor să fie înțeleși

3. -imagine fara descriere- (parintii-stricti-creeaza-adolescentii-rebeli--efectele-negative-ale-regulilor-excesive-asupra-relatiei-cu-copilul-devin--in-secret--cel-mai-mare-cosmar-al-lor-2-2_73320200.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Adolescenții sunt în creștere și au nevoie de interacțiuni și experiențe sociale pentru a prospera. Vorbește cu ei fără să-i judeci sau fără să te enervezi atunci când îți spun despre posibilele planuri din weekend.

Dacă adolescentul poartă o ținută pe care nu o aprobi, întreabă-l ce îi place la ea și puteți găsi un compromis care să fie confortabil atât pentru tine ca părinte, cât și pentru copil.

Combaterea acestor situații cu negativitate îi poate face pe adolescenți să se simtă disprețuiți. Uneori, tot ceea ce își doresc în adolescență este să se simtă că sunt tratați cu respect.

„Pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a unui adolescent, menținând în același timp limitele sănătoase, puneți întrebări deschise pentru a înțelege perspectiva lor și colaborați cu ei la modalități de a modifica regulile”, spune dr. Edlynn. „Acest proces încurajează gândirea critică și demonstrează că prețuiești opinia lor, chiar dacă o modificare a regulilor ajunge să fie un compromis”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: adolescenti  parenting  parinti  reguli  restrictii 

Articole similare


Cele mai noi articole

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

Alegerea unui nume pentru fetița ta este o decizie...


Top citite
Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel