Cât ar trebui să dureze rezolvarea temelor pentru acasă? Niciodată mai mult de atât
Temele pentru acasă sunt o...
În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai valoroase învățăminte din bestseller-ul său „12 reguli pentru viață”, care pot contribui la cultivarea încrederii și responsabilității în rândul copiilor.
Câteodată, ne-am întâlnit cu un copil care se comporta nepotrivit și am gândit: „Nu i-aș permite niciodată copilului meu să facă asta!” Este o reacție comună și înțelegem cu toții acest sentiment.
Așadar, în privința copiilor noștri, încercăm întotdeauna să aplicăm regula numărul cinci a lui Peterson: „Nu lăsați copiii să facă nimic ce vă nemulțumește”.
În cartea sa, el afirmă: „Copiii trebuie să fie modelați și ghidați, altfel nu pot prospera. Aceasta se reflectă clar în comportamentul lor: copiii sunt extrem de dornici de atenție, atât de la părinți, cât și de la ceilalți, deoarece acest tip de atenție, care îi face să devină membri eficienți și înțelepți ai comunității, este absolut necesar. Copiii sunt afectați atunci când cei responsabili de îngrijirea lor se tem de ceartă sau să-i supere, încât nu îndrăznesc să-i corecteze și să-i lase fără îndrumare”.
Jordan Peterson ne învață că cea mai mare responsabilitate a noastră ca părinți este să-i ajutăm pe copiii noștri să devină indivizi social acceptați, astfel încât atât colegii lor, cât și adulții să se bucure de interacțiunea cu ei. Pare simplu, nu-i așa? Aceasta înseamnă că trebuie să investim timp și energie în a-i învăța pe copiii noștri cum să se comporte și să dezvolte abilități de autocontrol. Acest proces include disciplina și stabilirea unor limite și reguli clare (și multă răbdare, trebuie să recunoaștem).
Ideea principală este că, prin disciplinarea copilului, îl învățăm și îl ajutăm să dezvolte abilități esențiale pentru viață. Și ghici ce? Dacă suntem consecvenți în această abordare pe termen lung, nevoia de disciplină va fi redusă, deoarece copilul va deveni mai autodisciplinat - o situație de câștig-câștig.
Prin urmare, asumă-ți responsabilitatea disciplinării copilului tău, stabilește limite și reguli clare!
Chiar dacă perspectiva lui Peterson asupra pedepsei ca instrument de disciplină a provocat reacții diverse pe internet, el promovează cu tărie întărirea pozitivă ca fiind cea mai eficientă metodă de disciplină.
El ne învață că recompensarea copilului cu atenție concentrată asupra comportamentului pe care dorim să-l vedem este cel mai puternic instrument de disciplină:
„Practic, poți face orice cu această abordare. În primul rând, stabilește ceea ce îți dorești. Apoi, observă cu atenție și precizie pe cei din jur, ca un vultur. În cele din urmă, de fiecare dată când vezi ceva mai apropiat de ceea ce îți dorești, apropie-te (ca un vultur) și oferă o recompensă. De exemplu, copilul tău a devenit rezervat odată cu adolescența. Ai vrea să comunice mai mult. Aceasta este ținta ta: un copil mai comunicativ. Într-o dimineață, la micul dejun, copilul împărtășește o poveste de la școală. Acesta este un moment excelent pentru a-i acorda atenție. Aceasta este recompensa. Nu mai trimite mesaje și doar ascultă cu atenție. Doar dacă nu dorești să nu-ți mai împărtășească nimic vreodată”, spune Peterson.
Acolo unde se îndreaptă atenția, curge energia. Științific demonstrat, această abordare funcționează cu orice ființă umană.
SURSA FOTO: freepik.com
Jordan Peterson ne avertizează - primii patru ani din viața copilului nostru sunt de o importanță crucială. Acesta este momentul în care copiii noștri au cea mai mare nevoie de noi. Este perioada în care plantăm sămânța unei mentalități sănătoase, îi ajutăm să dezvolte abilități socio-emoționale esențiale și stabilim o busolă internă pentru a naviga în această lume complexă.
Trebuie să investim timp și efort în această etapă. Altfel, vom regreta mai târziu: „Multe lucruri în viață nu le poți face de mai multe ori”.
Creșterea unui copil este unul dintre acele lucruri.
Și, deși 4-5 ani pot părea o eternitate pentru mulți părinți, nu reprezintă mult timp dintr-o perspectivă pe termen lung. Așadar, dacă construim o fundație solidă în primii ani, aceasta va fi un beneficiu pe toată durata vieții, atât pentru noi, cât și pentru copilul nostru.
Dacă am fi nevoiți să rezumăm filozofia lui Jordan Peterson într-o singură propoziție, aceasta ar suna astfel: lumea noastră este dură și plină de durere, dar asumându-ne responsabilitatea pentru viața noastră și găsind sens în existență, putem minimiza suferința și trăi o viață împlinită.
Ca părinți, avem datoria de a-i ajuta pe copiii noștri să dezvolte reziliență și abilități care să-i pregătească pentru realitățile vieții în viitor.
Jordan Peterson își exprimă ideile despre construirea rezistenței copiilor într-un mod provocator prin regula numărul 11: Nu deranjați copiii când se dau pe skateboard!
El afirmă că atunci când suntem expuși la provocări și suntem încurajați să ne confruntăm cu haosul, putem fi încrezători în experiența noastră și în capacitatea noastră de a face față dificultăților. Așadar, suntem motivați să ne asumăm riscuri și să ne optimizăm performanța viitoare, bucurându-ne de prezent. În schimb, supraprotejarea ne împiedică să ne dezvoltăm, ducând la lene, inconștiență și neglijență. Prea multă protecție devastează sufletul în curs de dezvoltare, avertizează Peterson.
Astfel, două concluzii importante pentru părinți sunt:
Permiteți copiilor să se implice în jocuri riscante;
Nu interveniți în conflictele lor cu semenii (acest lucru este deosebit de important pentru băieți).
Aceste abordări îi ajută pe copii să-și dezvolte rezistența și să devină adulți puternici și încrezători în propriile abilități.
Fie că ești un mare fan al lui Jordan Peterson, fie că ai o părere total diferită față de ideile sale, aceste patru principii te vor face cu siguranță un părinte mai bun!
Întrebare pentru tine – care dintre lecțiile de părinte ale lui Jordan Peterson a rezonat cel mai mult cu tine? Ne-ar plăcea să ne trimiteți un mesaj pe pagina de Facebook Parinti si Pitici sau pe adresa de e-mail redactia@parintisipitici.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Indiferent dacă este mic sau...