Pericolul de la robinet. Avertismentul CDC: Evitați să faceți acest lucru! Risc de infecție cu Acanthamoeba
Data publicării:
Spălarile nazale cu apă de la robinet nu sunt recomandate copiilor, dar nici adulților. Avertismentul vine de la Centrele Americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Spălarile nazale cu apă de la robinet nu sunt recomandate copiilor, dar nici adulților.

Avertismentul a fost dat de Centrele Americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care a declarat într-un raport că au existat „10 cazuri de pacienți cu infecție cu Acanthamoeba” în rândul persoanelor care au raportat că și-au clătit nasul înainte de a se îmbolnăvi.

Șapte bărbați și trei femei s-au îmbolnăvit, „toți imunocompromiși”, după cum a raportat CDC. Șapte au supraviețuit. „Cel puțin jumătate dintre ei foloseau apă de la robinet pentru spălăturile nazale.”

Din acest motiv, este important să „educați împotriva utilizării apei nefierte de la robinet pentru spălarea nazală, deoarece poate fi eficientă în prevenirea infecțiilor invazive cu Acanthamoeba, în special în rândul persoanelor imunosuprimate”.   

Nu se spală cu apa de la robinet

Motivul este că această apă nu este filtrată sau tratată și poate conține bacterii. Apa de la robinet poate fi sigură de băut, deoarece sucurile gastrice ucid toate bacteriile. Prin cavitățile nazale, însă, bacteriile pot continua să trăiască și chiar pot provoca infecții periculoase care, în cazuri foarte rare, pot ajunge la creier.

Spălarile nazale cu apă plată nu sunt, de asemenea, recomandate deoarece pot irita interiorul nasului, în timp ce soluția salină permite apei să se deplaseze peste membranele nazale delicate, cu puțin sau deloc arsuri.

Ameba este o infecție gravă care poate afecta creierul. Potrivit unui raport al CDC (Centrele Americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, ed.) există o legătură cu utilizarea apei nesterile pentru spălarea nazală. Trebuie evitată folosirea apei de la robinet pentru spălările nazale”. 

Ce soluție să folosiți pentru spălarea nazală sigură la copii

Cele mai utilizate soluții pentru realizarea spălărilor nazale sigure și igienice sunt în general  cele fiziologice sau hipertonice. La copiii mici, se recomandă adesea utilizarea unei seringi care să fie introdusă în soluția fiziologică pentru spălarea zilnică.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-7086468_70172900.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Soluția izotonică  este mai des indicată dacă sunt deja prezente patologii precum răceala, gripa sau sinuzita.

Efectele secundare ale spălărilor nazale

Spălările nazale, dacă sunt făcute bine, nu au efecte secundare. Un disconfort poate apărea temporar. De exemplu cele mai frecvente probleme pot fi o senzație de arsură sau furnicături la nas și iritații ușoare la nivelul căilor nazale.

Pentru a evita acest lucru, sugestia este să folosiți o soluție salină cu mai puțină sare, cum ar fi cea fiziologică, și să vă asigurați că apa este la temperatura camerei și, prin urmare, nu prea rece sau chiar fierbinte.

În cazul sinuzitei cronice, apa foarte rece poate crește riscul de a dezvolta excrescențe osoase la nivelul nasului. De asemenea, trebuie să acordați atenție dispozitivului de irigare care trebuie să fie foarte curat, altfel riscați să reintroduceți bacterii în căile nazale. Odată folosit, dispozitivul trebuie lăsat să se usuce complet.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel