Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Printre principalele afecțiuni care pot provoca apariția petelor albe pe suprafața dinților copiilor se numără fluoroza, hipoplazia smalțului și cariile dentare.
Este cauzată de ingestia excesivă de fluor. Acest mineral are o acțiune fortifiantă și protectoare împotriva cariilor, însă dacă este luat în cantități prea mari poate provoca formarea de pete albe opace sau dungi albe pe dinții de lapte și/sau pe dinții permanenți.
Pentru a preveni fluoroza dentară este important:
- să utilizați o pastă de dinți pentru copii care conține o cantitate adecvată vârstei de fluor. De exemplu, până la 6 ani nu trebuie să depășească 1000 ppm (părți pe milion);
- să aplicați cantitatea potrivită de pastă de dinți pe periuța de dinți în funcție de vârsta copilului. Orientările actuale recomandă o cantitate egală cu un bob de orez până la 3 ani și un bob de linte peste 3 ani;
- învață copilul să nu înghită pasta de dinți atunci când se spală pe dinți;
- să nu folosiți apă de gură cu fluor la copiii sub 6 ani, cu excepția cazului în care medicul stomatolog indică altfel;
- să verificați cantitatea de fluor conținută în apa pe care o bea de obicei copilul.
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Constă în lipsa parțială sau totală a smalțului dentar, adică acel strat de țesut dur care acoperă partea vizibilă a dinților (numită coroană), și poate apărea sub formă de pete albe sau maronii pe suprafața uneia sau a mai multor dinți.
Această afecțiune se poate datora:
- factorilor genetici, factori materni, cum ar fi diabetul gestațional și obiceiurile de fumat în timpul sarcinii
- deficiențelor de calciu și vitamina A, C sau D
- traumelor în urma bolilor exantematoase, cum ar fi rujeola și varicela,
- unele afecțiuni precum boala celiacă,
- unele tipuri de antibiotice
Hipoplazia smalțului necesită o monitorizare atentă de către medicul stomatolog, deoarece crește riscul de carii și alte probleme dentare. Terapia va depinde de severitate și poate varia de la simple tratamente de remineralizare până la reconstrucția dinților afectați.
Cariile dentare sunt o patologie cauzată de microorganisme care determină distrugerea țesuturilor dentare și care, în faza sa inițială, se manifesta sub forma unei pete albe. Vestea bună este că aceste carii dentare cu puncte albe sunt reversibile dacă sunt tratate la timp cu un tratament remineralizant.
Dimpotrivă, în absența tratamentului, pata se va întuneca și se va transforma într-o adevărată cavitate, care după ce a afectat smalțul va progresa în interiorul dintelui. În aceste cazuri, tratamentul va depinde de adâncimea leziunii.
Aceste pete negre pe care le observi cu îngrijorare și care apar parcă din senin deși te preocupi de igiena orală zilnică a celui mic sunt de fapt niște colorații externe cauzate de niște bacterii anaerobe precum lactobacillus sp, prevotella melaninogenica și actinomyces.
Aceste bacterii practic se hrănesc cu fierul din alimente și formează aceste depozite negre de sulfați feroși pe dinți. Dacă te întrebi care este cauza apariției acestei bacterii trebuie să știi că oamenii de știință nu au identificat încă sursa exactă.
Există doar anumite speculații legate de anumite alimente care ar putea contribui la apariția acestei bacterii (anumite legume, fructe, lactate sau suplimente cu fier). Cu alte cuvinte, tu ca părinte nu ai făcut nimic greșit și nu poți influența apariția acestor pete.
Vestea bună este că de obicei copiii la care apar aceste pete au o incidență mult mai mică de apariție a cariilor!
Colorațiile negre sunt extrem de simplu de tratat fiindcă dispar în urma unui periaj dentar profesional în cabinetul stomatologic.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...