Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Preocuparea părinților apare pe bună dreptate atunci când copilul începe să crească și talpa picioarelor îi rămâne plată, fără arc. Este o constatare foarte frecventă în vârsta de dezvoltare până la punctul de a constitui una dintre cele mai frecvente cauze de consultare a medicului specialist ortoped pediatru în copilărie și preadolescență.
Persistența picioarelor plate este o problemă care cu siguranță nu trebuie subestimată. Cu toate acestea, să știți că de cele mai multe ori se rezolvă și se normalizează, odată cu creșterea copilului.
În primul rând, este important să înțelegem dacă picioarele plate la copii sunt fiziologice sau patologice. Un specialist care cunoaște foarte bine mecanismele care stau la baza acestei conformații particulare a piciorului vă va putea spune.
Piciorul plat apare atunci când toată talpa piciorului se sprijină pe sol sau când arcul plantar este practic inexistent.
La sugari și copii mici, picioarele plate sunt în mare parte fiziologice. În sensul că acestea trebuie considerate o expresie a elasticității și plasticității naturale a piciorului copilului. În aceste cazuri, starea piciorului plat se va ameliora odată cu creșterea.
Arcul plantar format, așa cum ne imaginăm, se maturizează la copil la vârste care pot fi foarte diferite de la o persoană la alta. În general se formează în perioada 4 - 10 ani de viață al copilului.
Malformația congenitală constă în prezența unor conexiuni anormale de fibrocartilaj între diferitele oase tarsale ale piciorului din spate.
Această anomalie este bine tolerată în primii ani de viață (când conexiunile fibrocartilaginoase încă păstrează o elasticitate discretă), dar devine cauza unei aplatizări plantare rigide și dureroase în preadolescență.
O altă cauză rară a piciorului plat patologic poate fi prezența afecțiunilor neurologice caracterizate prin spasticitate și dezechilibre musculare care generează deformări progresive și care se agravează la nivelul piciorului.
Toate aceste tipuri de planeitate patologică sunt demne de îngrijire medicală deoarece, nefiind fiziologice, nu se vor rezolva niciodată de la sine.
În funcție de cauza și de severitatea planeității, intervenția terapeutică poate fi gradată folosind diverse remedii. Poate fi avută în vedere utilizarea ortezelor, a fizioterapiei și, atunci când este necesar, a intervențiilor chirurgicale.
Unii copii pot percepe oboseală crescută și dureri musculare la nivelul picioarelor atunci când fac sport. Alții pot experimenta dureri în regiunea plantară a piciorului, gleznei, genunchiului anterior și chiar spatelui.
Cel mai bun sfat de dat părinților ni se pare să ascultăm copiii atunci când se plâng de disconfort și să-i observăm mult. Privind cum merg, cum aleargă, cum se mișcă atunci când fac sport.
Dacă procedând astfel observați prezența durerii sau a mișcărilor nefluide, este bine să investigați natura piciorului plat. Același lucru este valabil și atunci când copilul ajunge la 8/10 ani și arcul plantar nu s-a format încă.
Ortezele sunt poate cel mai cunoscut remediu pentru picioarele plate. De fapt, ajutoarele ortopedice pot aduce o contribuție pozitivă, dar, există un dar!
Rolul branțurilor și al încălțămintei ortopedice este mult discutat și chiar controversat. Problema este că, în majoritatea cazurilor, aceste ajutoare nu pot afecta în mod semnificativ evoluția naturală a planeității.
Acestea fiind spuse, ortezele pot efectua cu siguranță o acțiune de sprijin terapeutic în cazuri atent selectate.
În aceste cazuri, orteza nu va avea drept scop atât corectarea planeității, cât atenuarea tulburărilor funcționale asociate prezente.
De aici și necesitatea unei evaluări de specialitate competentă, care să ofere fiecărui pacient tânăr tratamentul corect modulat și personalizat în funcție de simptomele și gravitatea planeității.
Apoi sunt cazurile pentru care tratamentul chirurgical al picioarelor plate devine necesar. Care sunt aceste cazuri și în ce constă operația la picioare plate la copii?
Specialistul recomandă intervenția chirurgicală doar atunci când crede că planeitatea la copil este acum ireversibilă, de grad ridicat și/sau dureroasă (două afecțiuni care coexistă adesea).
Corecția chirurgicală a piciorului plat se obține din fericire prin practicarea unei operații minim invazive, efectuată sub anestezie locală în timpul unei scurte spitalizări. Este o procedură testată pe scară largă, care permite normalizarea imediată și de durată a arcului plantar.
Această operație, numită de către experți „artroză sau oprire calcaneală”, constă în aplicarea unui mic șurub în zona piciorului din spate. Acest șurub este plasat astfel încât să limiteze suprapronarea piciorului din spate și să induce formarea arcului plantar.
Inducția are loc printr-o intervenție de remodulație posturală care exploatează elasticitatea naturală a piciorului care este încă în creștere (din acest motiv intervenția nu mai este fezabilă la vârsta adultă).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...