Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Plânsul nu este un lucru rău. În timpul sarcinii, puerperiului și în primele 3 luni de viață ale bebelușului, acesta este ceva ce se poate întâmpla des și este perfect normal. A plânge din când în când și apoi a te simți din nou eliberat de tensiune este ceva cathartic, vindecător.
Pe de altă parte, creșterea unui copil este o sarcină pentru care nimeni nu este pregătit. Odată cu venirea primului tău copil, se trezesc sentimente de frică pe care nu credeai că le ai înainte.
Un copil este o provocare. Trebuie să iei în considerare că nici internetul și nici cărțile nu explică totul, iar mamele, prietenii, surorile tale nu te vor putea ajuta mereu. Fiecare copil este unic și special și fiecare familie va avea o experiență o dată în viață.
Creșterea unui copil este apoi însoțită de aspectul economic, munca, casa, fericirea în cuplu... E ca și cum ai trăi într-un puzzle în care fiecare piesă trebuie să se potrivească perfect.
Deci viața devine o sursă de stres și anxietate.
„Sunt hormonii!” vor spune unii. „Nevoia de a plânge și schimbările bruște de dispoziție se datorează modificărilor hormonale, se întâmplă tuturor mamelor”.
În unele momente poate fi adevărat, fără îndoială. Cu toate acestea, femeile nu sunt „hormoni cu picioare”. Hormonii nu determină fiecare aspect al existenței lor. De fapt, chiar și multe mame și tați care nu au dat naștere copiilor experimentează aceste schimbări emoționale.
Iată câteva motive pentru care te simți așa.
Lacrimile servesc pentru a elibera emoțiile și presiunea, astfel încât să puteți gândi limpede.
Uneori, oboseala, lipsa somnului, atenția constantă pentru copilul tău te pot arunca într-o stare distructivă fizic. Când te afli în astfel de situații, este important să delegi sarcini pentru a avea timp să te odihnești.
Credeți sau nu, plânsul unui bebeluș îți atrage imediat atenția și îți trezește instinctul matern. De asemenea, dezlănțuie haos emoțional în interiorul tău, mai ales dacă nu poți înțelege de ce.
Maternitatea schimbă corpul unei femei. Acumularea de greutate nu ușurează revenirea la forma trecutului. Retenție de apă, burtă umflată, sâni, vergeturi, varice... Nu vei putea evita să te vezi foarte neatractiv în fața unei oglinzi.
Îți vei spune că nu contează. Că sunteți mame și asta e fantastic. Totuși, momentele de descurajare vin pentru că îți dai seama că nu ai timp să urmezi o dietă sau să faci sport.
Să ai grijă de bebeluș, să te gândești la muncă, să faci ordine în casă: există un număr infinit de lucruri la care trebuie să te gândești și alte o mie de soluții de găsit și aplicat.
Nu ai timp să faci nimic! În momentele în care te simți la limită, un singur lucru îți poate oferi ușurare: plângi în secret, doar pentru un minut, pentru a-ți recăpăta calmul.
După cum am spus deja, plânsul în secret nu reflectă nicio slăbiciune. Puternici sunt cei care își permit să se răsfețe în aceste momente de complicitate cu sufletul pentru a se elibera de tensiunile vieții, a calma mintea și a dobândi mai multă claritate.
O mamă puternică lasă deoparte fricile, grijile și tensiunile pentru a-i oferi copilului ei tot ce este mai bun din ea. Eliberarea stresului cu lacrimi este sănătoasă. Pentru că cei care plâng înțeleg că emoțiile trebuie exprimate.
Acest lucru te ajută să fii mai priceput cu copiii tăi, mai empatic, înțelept și uniți. Nu-ți face griji: dacă ai nevoie, plânge. Soarele va străluci mai tare după aceea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...