Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
În timpul sarcinii, multe femei experimentează sensibilitate crescută, stări de anxietate și depresie. Și astfel ceea ce ar trebui să fie o perioadă de fericire poate deveni opusul. Deci, este normal să simți că plângi în timpul sarcinii?
Ar trebui să fie clar că dezechilibrele hormonale duc de fapt la tulburări de dispoziție. Cu toate acestea, o atenție deosebită trebuie acordată dacă simptomele progresează de la o sensibilitate normală și mai accentuată la o stare depresivă cronică. În acest articol vă vom ajuta să înțelegeți mai bine dinamica acestui fenomen.
Da, este de fapt ceva absolut normal și, în anumite privințe, obișnuit. În esență, în timpul sarcinii, din cauza modificărilor fizice și hormonale, mama poate experimenta schimbări în comportament care pot include tristețe, anxietate, crize de furie și dorința de a plânge.
Ceea ce contează, însă, este că aceste manifestări, care apar în timpul gestației, nu durează mai mult de o lună. În caz contrar, va trebui să vorbim despre depresia perinatală și, evident, să luați contramăsuri adecvate.
Acest termen definește o stare de tristețe, confuzie și singurătate pe care o simte mama. De obicei, poate apărea înainte de naștere sau chiar după nașterea copilului. Se deosebește de o simplă alterare hormonală tranzitorie deoarece, odată declanșată, depresia perinatală persistă clar câteva zile sau chiar luni.
Aceste crize de tristețe sunt adesea însoțite de simptome precum insomnia sau, dimpotrivă, dorința de a dormi toată ziua. Apar adesea apatia, lipsa de interes, în ciuda nașterii recente a nou-născutului, la fel ca și problemele de concentrare, lipsa poftei de mâncare, nervozitatea sau stările frecvente de disperare.
Foto: Karolina Grabowska/ Pexels
Deși aceste stări de plâns și tristețe pot apărea ocazional în timpul sarcinii, rețineți că doar 10-15% dintre femei le suferă mai accentuat.
În plus, dezechilibrul hormonal (care provoacă plâns) nu duce întotdeauna la depresie perinatală. Acest lucru depinde de numeroși factori, cum ar fi mediul dumneavoastră psihiatric sau familial și condițiile socio-demografice și medicale.
Nici măcar situațiile contingente nu trebuie subestimate. O femeie însărcinată poate să-și vadă starea de spirit afectată, de exemplu, dacă are probleme financiare, este mamă singură sau nu se poate baza pe sprijinul unui partener. La fel și probleme la locul de muncă, dificultăți în căsătorie și așa mai departe.
Pe lângă faptul că trebuie să răspundă stimulilor pozitivi sau negativi impuși de viața de zi cu zi, viitoarea mamă suferă o serie de schimbări interne la care este evident sensibilă. Alterările hormonale afectează neurotransmițătorii chimici ai creierului care reglează starea de spirit. Acest lucru duce la creșterea sensibilității, ceea ce declanșează această dorință neobișnuită de a plânge.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
În primul rând, trebuie să știi că plânsul nu este neapărat un lucru rău. Dacă este analizat cu atenție, plânsul acționează ca un calmant natural al durerii, care ne poate aduce la o stare de seninătate odată ce îl experimentăm.
Prin urmare, dacă simți nevoia să plângi, nu te controla. Eliberează-te fără a demoniza situația. Astfel, îți poți alina durerea cu ușurință și te vei simți mult mai calm.
Un concept de care trebuie să țineți cont este de a evita căderea în stări prelungite de tristețe și de a încerca să mențineți o atitudine pozitivă față de adversitate. În orice moment, amintiți-vă că modificările hormonale sunt complet tranzitorii.
În orice caz, combaterea stărilor depresive este esențială. Căutați contactul cu familia și prietenii care cu siguranță vor fi gata și entuziaști să vă ofere sprijinul. Cel mult, puteți lua în considerare și consultarea unui profesionist din domeniul sănătății care vă va studia cazul cu atenția cuvenită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...