Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Studiul, publicat în Developmental Cognitive Neuroscience, a analizat sistematic 40 de studii empirice, dintre care multe evidențiază diferențe semnificative în volumul substanței albe, conexiunile creierului și chiar markerii timpurii pentru boala Alzheimer la copiii expuși la niveluri mai mari de poluare decât cei cu expunere mai mică.
Camelia Hostinar, profesor asociat de psihologie și autor principal al studiului, a subliniat că copiii sunt deosebit de vulnerabili deoarece, în mod paradoxal, petrec mai mult timp în aer liber, absorbind mai mulți contaminanți în raport cu greutatea lor corporală decât adulții.
Echipa de cercetare a examinat 40 de studii evaluate de colegi, care au inclus măsuri ale poluării aerului exterior și efectele acesteia asupra creierului copiilor cu vârsta de la nou-născuți până la 18 ani.
Majoritatea studiilor au venit din Statele Unite, Mexic și Europa, cu două contribuții din Asia și Australia.
Diferențele dintre creiere au fost apoi detectate prin diferite metode, de la imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) până la analiza compușilor chimici care susțin funcția creierului. Unele studii s-au concentrat apoi pe prezența tumorilor în sistemul nervos central.
De exemplu, cercetările efectuate în Mexico City, una dintre cele mai poluate metropole din lume, au comparat copiii care trăiesc în zone cu niveluri ridicate de poluare. cu cei care locuiau în zone cu o calitate mai bună a aerului, constatând diferențe semnificative, la nivelul creierului.
Foto: Freepik@freepik
Un alt element nou a fost atenția specifică acordată copiilor, în locul adulților sau animalelor, așa cum se face adesea în studiile anterioare.
Johnna Swartz, profesor de ecologie umană și coautor, a subliniat importanța luării în considerare a diferitelor etape ale dezvoltării creierului copiilor, deoarece poluarea ar putea avea efecte variabile în funcție de vârstă.
„Mulți cercetători care lucrează la dezvoltarea creierului, fie că este vorba de autism sau Alzheimer sau altceva, au subestimat cu adevărat factorii de mediu de mult timp”, a spus directorul Centrului de Cercetare a Calității Aerului UC Davis, Anthony Wexler.
Iată de ce pare din ce în ce mai important să lucrăm pentru a construi orașe și contexte sociale potrivite pentru creșterea și stimularea copiilor care vor fi adulții de mâine.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...