Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Baia este de obicei un moment plăcut pentru bebeluși și copii, un ritual de relaxare și răsfăț sau chiar un prilej de joacă când sunt mai mari. Totuși, când se întâmplă ca micuțul să se îmbolnăvească, există o îndoială care îi asaltă pe mulți părinți: poți să îi faci baie atunci când copilul are febră?
Prima febră a unui sugar sau a copilului îi alarmează adesea pe părinți. Cu toate acestea, în ciuda faptului că este mult temută de părinți, febra este un simptom al unei boli și joacă un rol important în răspunsul normal de apărare al organismului împotriva agenților infecțioși.
De obicei, temperatura corporală normală este cea mai ridicată la copiii preșcolari, atingând vârful între 18 și 24 de luni. În ciuda acestor variații, totuși, majoritatea medicilor definesc febra ca fiind o temperatură nu mai mică de aproximativ 38 °C, în timp ce vorbim de hiperpirexie ( febră mare ) când temperatura corpului depășește 39 °C. În cele mai multe cazuri, febra este asociată cu o boală infecțioasă.
În cazurile în care febra depinde de o tulburare, există câteva remedii naturiste care ajută copilul să se simtă mai bine. Dintre acestea, se recomandă, în general: hidratarea corespunzătoare, aplicarea compreselor reci și umede pe frunte și pe încheieturi, și o baie călduță cu apă puțin mai rece decât temăeratura corporală a copilului.
Prin urmare, dacă copilul nu manifestă disconfort, se poate face baie chiar dacă copilul are febră, dar trebuie să acordați o atenție deosebită temperaturii apei (care se răcește rapid) și a camerei, pentru ca bebelușul să nu răcească. Băile reci sunt, pe de altă parte, nerecomandate, deoarece tremurul poate provoca o creștere a temperaturii bebelușului.
Băile cu apă rece, băi cu bureți sau pachete cu gheață, sunt recomandate numai în caz de hipertermie, o afecțiune caracterizată printr-o creștere bruscă a temperaturii corpului, cunoscută sub numele de insolație.
O baie rece la copiii cu febră poate provoca evenimente adverse favorizate de efectul vasoconstrictor al temperaturii externe care poate favoriza atât un creșterea temperaturii reglate la nivel central și creșterea consumului de energie, ducând chiar la hipoglicemie.
În orice caz, este întotdeauna important să contactați medicul pediatru, atât în caz de febră, cât și de hipertermie, pentru ca acesta să vă ofere sfatul potrivit și să prescrie tratamentul potrivit.
Potrivit unor medici pediatri, băi cu burete cu apă caldă pot fi utile, dacă sunt efectuate la cel puțin o jumătate de oră după administrarea unui antipiretic. Studiile au arătat că, deși poate provoca o scădere puțin mai rapidă a temperaturii, acest beneficiu este de scurtă durată.
De fapt, în practica pediatrică generală, diferența este într-adevăr minimă pentru a fi de importanță clinică (0,2°C), mai ales dacă luăm în considerare timpul necesar pentru îmbăierea cu burete. Folosirea băilor cu burete nu este asociată cu efecte secundare grave, totuși poate provoca plâns sau agitație la copil.
Pe de altă parte, frecarea cu alcool trebuie evitată, deoarece poate fi absorbită de piele și poate fi dăunătoare. Băile reci cu burete în caz de febră mare la copii sunt, în schimb, în general nerecomandate, cu excepția cazurilor de insolație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...