Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon
Prima baie a bebelușului este fără doar și poate o experiență foarte prețioasă pentru mulți părinți. Pe cât este de special acest moment, pe atât este și de stresant pentru proaspetele mămici.
Momentul primei băi a bebelușului s-a schimbat în ultimii ani. În timp ce majoritatea obișnuiau să facă baie copiilor la o oră sau două după naștere, în prezent lucrurile s-au mai schimbat. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă amânarea primei băi a bebelușului până la 24 de ore de la naștere sau așteptarea a cel puțin 6 ore dacă nu este posibil să treacă o zi întreagă din alte motive.
SURSA FOTO: freepik.com @katuruntushechka
Ar trebui să vă asigurați, în primul rând, că încăperea nu este rece, deoarece bebelușul încă nu își reglează bine temperatura corpului. „Trebuie să fie efectuat într-o cameră care are o temperatură între 20 și 25 °C, iar apa trebuie să fie între 34 și 37 °C”, spune medicul pediatru Carolina González-González pentru natalben.com. De asemenea, nu trebuie să umpleți cada: este suficientă puțină apă pentru a acoperi picioarele, abdomenul și încă puțin.
Folosește o mână pentru a ține copilul sub axilă și cealaltă pentru a curăța cu mâna sau cu un burete, fără săpun sau cu o cantitate minimă de săpun adecvat (pH neutru fără parfum) pentru a aplica pe pliuri și în zona scutecului.
Potrivit specialistului, baia nu trebuie să fie zilnic, este suficient să o faceți de 2 sau 3 ori pe săptămână. Din a doua sau a treia lună de viață poți face baie mai des.
Cât trebuie să dureze baia unui copil?
Baia ar trebui să fie scurtă, mai puțin de cinci minute.
Cum să faci baie unui nou-născut, pas cu pas
După ce ați adăugat apă caldă în cadă, bucurați-vă de timpul de baie cu bebelușul dunmenavoastră, urmând acești pași:
1. Aplicați săpunul ușor, folosind mâna sau un buretele;
2. Folosiți săpun blând cu pH neutru, fără parfum, pentru bebeluși.
3. Clătiți săpunul cu apă caldă;
4. Uscați cu atenție întregul corp;
5. Curățați urechile bebelușului după baie. Pentru a face acest lucru, treceți prosopul peste exteriorul urechilor.
SURSA FOTO: freepik.com
Bebelușii care sunt spălați zilnic vor testa pe viitor mai multe beneficii. Potrivit specialiștilor, acestea sunt câteva dintre aspectele pozitive ale spălatului la bebeluși:
1. Ajută la stabilirea rutinelor;
2. Este un moment de stimulare multisenzorială;
3. Este un timp de joacă și distracție;
4. Este un moment de relaxare;
5. Întărește legătura dintre bebeluș și părinte.
Astel, prima baie a bebelușului este nud oar un moment de igienă, ci și o ocazie specială pentru părinți pentru a întări legătura cu micuțul lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...