Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți
Prima baie a bebelușului este un moment emoționant și aproape că ți-e teamă să nu-l rănești pe copil. În general, în spital, înainte de externare, asistenții medicali le arată părinților cum să o facă, dar când te găsești singur acasă, este cu totul altă poveste!
Prima baie se poate face de când dorește mama, chiar și din a doua zi după întoarcerea acasă de la spital. Nu trebuie să așteptați ca ciotul ombilical să cadă, doar aveți grijă.
În general, se recomandă să nu se îmbăieze nou-născutul prin scufundare, adică în cadă. În primele zile de viață, este mai bine să amânați imersiunea completă, așteptând ca ciotul cordonului să cadă.
Este de preferat să scufundați nou-născutul în apă până la înălțimea umărului, astfel încât să se simtă complet cald și să poată reexperimenta senzația plăcută pe care a trăit-o timp de nouă luni în lichidul amniotic.
Pasul 1. Pregătește tot ce ai nevoie.
Pregătirile sunt esențiale pentru o baie bună. Totul trebuie să fie gata înainte de scufundarea bebelușului, începând cu temperatura camerei, care trebuie să fie în jur de 22-23 de grade, fără curenți de aer provenind de la ușile sau ferestrele deschise; temperatura apei, in schimb, trebuie sa fie în jur de 36-37°.
Apoi trebuie să pregătiți detergent, prosop pentru a-l usca, scutec, haine de schimb, pentru a nu lăsa copilul nesupravegheat nici măcar o clipă, nici în cadă, nici afară.
După ce totul este pregătit, bebelușul este dezbrăcat, scutecul este scos și, dacă este murdar cu fecale, fundul se spală mai întâi cu apă și puțin detergent, după care se poate intra în apă.
Bebelușul trebuie sprijinit prin trecerea brațului stâng al mamei în jurul umărului și oprirea mâinii sub axila stângă a nou-născutului, cu o prindere sigură chiar dacă foarte delicată, care va rezista pe tot parcursul băii.
În schimb, îl speli cu mâna dreaptă: nu e nevoie de bureți sau cârpe de spălat, doar mâna curată a mamei sau a tatălui este suficientă.
Pentru a-l spăla este suficient un singur produs de curățare fără spumă, cu pH neutru sau ușor acid (în jur de 5,5). Sunt produse foarte delicate pe piele, care nu alterează filmul hidrolipidic care o acoperă și nu necesită clătire.
Nu există o durată predefinită: se poate spune că baia poate dura atâta timp cât bebelușul arată că îi place, având grijă ca apa din cadă să nu se răcească.
Odată terminată baia, luați copilul în brațe și înfășurați-l într-un halat de baie (cele „triunghiulare”, specifice nou-născuților, sunt foarte confortabile) sau un prosop uscat, masând ușor pielea mai ales în pliurile pielii, precum sub gât, sub axile sau în pliurile picioarelor).
Nu trebuie să aplicați cremă hidratantă, așa cum nu trebuie folosită pudra de talc, care poate fi de fapt periculoasă dacă este inhalată de copil.
În acest moment, copilul este pregătit pentru hrănire și pentru dormit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Alegerea unui nume pentru fetița ta este o decizie...
Adolescenții, chiar dacă nu o...
Cum să știți dacă copilul...