Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog
În general, se poate spune că educația începe în momentul în care copilul înțelege ceea ce i se spune. Uneori, chiar și un copil de șase luni este capabil să înțeleagă un „nu”; mai târziu, este bine să începi să lauzi un copil când face ceva bine și invers, să explice de ce anumite comportamente și atitudini sunt greșite.
Iată câteva dintre primele reguli care pot fi predate și sfaturi despre cum să predați bunele maniere copiilor.
Iată cele mai importante bune maniere de a ne învăța copiii de la o vârstă foarte fragedă.
Nu-i întrerupeți pe alții când vorbesc, pentru că nimeni nu poate fi auzit dacă sunt prea multe voci deodată. Îi spunem copilului să aștepte până când cineva a terminat de vorbit, apoi ne întoarcem spre el și ascultăm cu atenție până a terminat. În timp ce copilul așteaptă cu răbdare, îl putem ține de mână sau îi putem arunca câteva priviri pentru a-i spune că suntem conștienți de prezența lui.
Îi învățăm pe copii să salute mereu oamenii pe care îi întâlnim atunci când vin și când pleacă, pentru a-i face să se simtă bineveniți.
Iată un alt mod bun de a preda de la început; spuneți „mulțumesc”, dacă sunteți mulțumit. Este un semn de respect și apreciere. Ca în toate celelalte reguli, noi, părinții, trebuie să fim primii care dăm exemplu!
Fie ca sunt acasă, musafiri sau casa unui prieten, copiii trebuie să învețe să respecte obiectele și mediile, cu atât mai mult dacă aparțin altora sau sunt publici. Ca orice alte bune maniere, începe acasă.
După un joc sau un sport, trebuie să fii mereu plăcut, indiferent de rezultat. Dacă câștigi, nu ar trebui să te lauzi prea mult, dacă pierzi nu ar trebui să te îmbufnezi, ci mai degrabă să-ți lauzi adversarul.
Dacă cineva îi complimentează pe copiii noștri, să-i învățăm să fie amabili și să le mulțumească, în loc să se prefacă că nu s-a întâmplat nimic.
Ne învățăm copiii să țină ușa deschisă pentru persoanele în vârstă, permițându-le să treacă mai întâi. Și, dacă sunt primii care intră într-o clădire, nu trebuie să lase ușa să se trântească în fața celor care îi urmează. Dacă cineva îi ține ușa deschisă, ar trebui să fie recunoscător.
Când unii oameni se comportă diferit față de familia noastră din cauza culturii, rasei sau religiei lor, copiii trebuie să fie învățați să respecte aceste diferențe. Într-adevăr, subliniem cât de interesant este să observăm tradiții, obiceiuri sau ritualuri care sunt diferite de cele cu care suntem obișnuiți. Dar, mai important, suntem modelul suprem pentru copiii noștri și ne străduim să ne îmbunătățim, deoarece oamenii ne pot face numai bine.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...