Principalele preocupări pe care le au copiii înainte de a se întoarce la școală, conform experților în educație
Data publicării:
Cu câteva zile înainte de începerea anului școlar, mai mulți specialiști în educație trec în revistă problemele care pot apărea în această perioadă cu totul specială pentru copii. 

Vacanța se va încheia curând, începutul anului școlar se apropie cu pași repezi, aducând cu sine o serie de îngrijorări.

Într-un articol publicat pe HuffPost, câțiva specialiști în educație enumeră diferitele probleme care apar frecvent la începutul anului școlar. Printre acestea se numără și o adaptare, uneori dificilă, la noile programe.

„Pot apărea copii care întâmpină dificultăți în a-și reveni la ritmul normal de somn, ceea ce poate duce la somnolență și probleme în reglarea emoțiilor sau comportamentului”, explică Ariana Hoet, director clinic executiv al Fundației pentru Sănătatea Mintală a Copiilor, care recomandă o tranziție treptată, începută cu una sau două săptămâni înainte de revenirea la școală.

Citește și Cel mai important aspect în pregătirea copilului pentru începutul anului școlar: Ce NU trebuie să ignori

Preocupările sociale

La începutul anului școlar, preocupările sociale sunt și ele mai accentuate pentru copiii noștri.

„Nesiguranța legată de prietenii este o altă problemă comună. Mulți copii se tem de hărțuire, de ostracizare sau de faptul că nu vor fi considerați 'cool'”, subliniază psihologul Lauren Cook, care îi îndeamnă pe părinți să discute cu copiii lor și să le ofere sfaturi adecvate în cazul în care devin victime ale agresiunii, inclusiv să le sugereze să vorbească cu un adult de încredere.

SURSA FOTO: freepik.com @seventyfour

Nu ezitați să discutați cu profesorii copilului

Aceasta este o recomandare importantă, mai ales în perioada de început a anului școlar. Întoarcerea la școală înseamnă, de asemenea, întoarcerea la teme și la stresul pe care acesta îl aduce adesea.

„Îngrijorările legate de gestionarea temelor, de a ține evidența sarcinilor sau de a înțelege noile materiale pot deveni o sursă semnificativă de stres pentru mulți copii”, explică Leah Orchinik, psiholog pediatru.

Acest specialist subliniază importanța comunicării între părinți și profesori. Atunci când copiii întâmpină dificultăți într-o materie, este esențial ca părinții să nu ezite să discute cu cadrele didactice. O colaborare deschisă poate ajuta la identificarea cauzelor problemelor și la găsirea unor soluții eficiente.

„Chiar dacă ceva nu ni se pare important, pentru un copil, școala și colegii de clasă pot avea un impact major asupra stării lor emoționale”, adaugă Ariana Hoet.

Vezi și „Experiențe esențiale” recomandate pentru îmbunătățirea educației, în Anglia: Elevii să frământe, să lingă înghețată și să planteze legume

Este important să le oferim copiilor noștri sprijinul de care au nevoie

Este important să le oferim copiilor noștri sprijinul de care au nevoie în această perioadă de adaptare. Făcându-ne timp pentru a le asculta preocupările lor, arătând empatie și validând sentimentele lor, părinții pot contribui la reducerea stresului resimțit de cei mici.

Aceasta nu doar că le va îmbunătăți starea de spirit, ci îi va ajuta și să se integreze mai bine în mediul școlar, să se simtă în siguranță și să se dezvolte armonios.

Încurajarea discuțiilor deschise și sincere cu profesorii poate fi un pas esențial în sprijinirea copiilor în această perioadă de tranziție, asigurându-le astfel o experiență educațională mai plăcută și mai puțin stresantă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting / FOTO: freepik.com @gpointstudio

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor”

pixel