Prof. dr. Flavian Georgescu: „Sper să rămână uitat acest termen «meditații». Au apărut atâtea metode în care un copil poate să aibă parte de informație după școală” / VIDEO
Data publicării:
În România, părinții investesc timp, bani și energie pentru ca elevii să performeze, iar meditațiile sunt considerate aproape o regulă nescrisă. Dar este această rețetă una de succes? În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, prof. dr. Flavian Georgescu, unul dintre cei mai apreciați profesori de matematică din lume și antrenor de olimpici, a vorbit despre acest subiect și diferența de mentalitate dintre sistemul românesc și sistemul din alte țări.

„Cum diferă mentalitatea față de matematică în alte țări, pentru că la noi părinții investesc enorm în meditații. Este aceasta o rețetă bună?” a întrebat Loredana Iriciuc.

„Sunt momente în care un copil are nevoie să înțeleagă niște lucruri pe care poate la clasă nu le-a înțeles așa cum trebuie, poate că are nevoie pentru moment să stea cineva alături de el.

Din punctul meu de vedere, nu este o problemă faptul că anumiți copii au nevoie și de... eu nu le-aș spune neapărat meditații.

Apropo, eu sper să rămână uitat acest termen. Au apărut atâtea metode în care un copil poate să aibă parte de informație după școală, încât nu știu dacă neapărat meditațiile sunt cele mai potrivite. Însă, sunt momente în care ai nevoie de cineva alături și care să se ocupe mai mult de tine”, a spus prof. dr. Flavian Georgescu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

CITEȘTE ȘI Prof. dr. Flavian Georgescu: „E nevoie de un sistem mult mai bine pus la punct pentru a avea grijă de copiii cu adevărat valoroși” / VIDEO

Meditațiile și mentalitatea performanței în alte țări

Profesorul Georgescu atrage atenția asupra faptului că și în alte țări există sprijin suplimentar pentru elevi, dar abordarea performanței este diferită:

„Lucrurile acestea se practică și în alte țări. Este adevărat că performanța nu e văzută în cadrul liceului cu aceeași ochi în țări la care ne-am gândi că ar trebui să fie poate pe locul unu-doi în olimpiadele internaționale.

Spre exemplu, mă uit la lotul Franței, care nu e neapărat printre primele la olimpiada internațională, însă avem acolo atâția cercetători de nivel mondial și matematica universitară din Franța e la un nivel atât de avansat, încât parcă ne de ceva cu virgulă.

De ce în liceu nu-i vedem acolo în top pe la olimpiadă, dar în facultate, da?

Pentru că, de cele mai multe ori, pentru studenți, pentru matematicieni, matematica e descoperită un pic mai târziu”.

Această diferență de abordare sugerează că, în multe țări occidentale, pasiunea pentru matematică este stimulată mai degrabă de curiozitate și descoperire personală decât de o competiție acerbă între elevi.

VEZI ȘI Prof. dr. Flavian Georgescu: „Copiii NU se simt iubiți așa cum trebuie de către părinții lor! Dragostea pentru ei nu trebuie să aibă niciun fel de legătură cu rezultatele lor” / VIDEO

România și presiunea CV-ului perfect

Un alt punct important subliniat de profesor este impactul realităților economice asupra mentalității performanței:

„În România foarte mulți copii încep să performeze de dragul CV-ului. Nefiind o țară atât de dezvoltată și copiii noștri vânând atât de multe facultăți mari din lume spun: păi, cum pot eu să am un CV atât de bun încât să ajung la Princeton?

Uite, Olimpiada, de exemplu, reprezintă o oportunitate. Și, atunci, aceasta este o diferență între noi și alte țări”.

Astfel, performanța în matematică devine, pentru mulți elevi români, mai degrabă un mijloc decât un scop în sine, ceea ce poate duce la o presiune enormă asupra copiilor.

CITEȘTE ȘI Ce contează cel mai mult pentru succesul unui copil: talentul, norocul sau munca? Prof. dr. Flavian Georgescu: „Din punctul meu de vedere, rețeta performanței este ASTA!” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU PROF. DR. FLAVIAN GEORGESCU - INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum faci un copil să iubească și să se bucure de drumeții?

Drumețiile cu un copil mic pot părea o provocare, dar...


Top citite
pixel