Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Trebuie doar să te uiți înapoi pentru a-ți aminti de un profesor care ți-a influențat educația în timpul școlii. Nu toți profesorii sunt la fel, dar este cert că ei influențează viața elevilor, atâta timp cât se străduiesc să mențină o relație bună cu aceștia.
A fi profesor este o vocație; nu înseamnă doar să muncești și să câștigi bani, ci și să fii un ghid care rămâne mereu în inimile elevilor.
Relația stabilită între un profesor și elevii săi este diferită de orice altă relație din viața elevilor. Aceasta nu are nicio legătură cu alte relații pe care le poți avea în viață, precum cele cu părinții sau prietenii. Relația pedagogică poate fi cu adevărat specială, deoarece contribuie semnificativ la un proces de învățare eficient.
În plus, dacă un elev se simte bine cu profesorul său, este mai probabil să valorifice cursurile și să depună un efort mai mare pentru a învăța. Este important să înțelegem că o relație pedagogică nu se rezumă doar la predarea profesorului și la învățarea elevului; există mult mai mult în joc. Personalitatea, stilul de a fi, atitudinea și limbajul corpului sunt toate aspecte esențiale.
SURSA FOTO: freepik.com @tongpatong
Elevii nu se raportează în mod egal la toți profesorii, deoarece pot simți o afinitate mai mare față de unii decât de alții. Acest lucru este normal. Pot dezvolta legături mai strânse, pot avea respect sau, din contră, pot să nu aibă nicio afinitate cu unii dintre profesori și să nu se înțeleagă bine cu aceștia. Sunt relații umane și, prin urmare, toate aceste variații sunt perfect normale.
Ce anume face diferența în relația cu profesorii? Ce îi poate face pe elevi să se simtă mai afiniți cu unii profesori decât cu alții? Care sunt factorii care influențează un profesor să dezvolte o relație pozitivă cu elevii săi?
Etapainfantil.com a relatat factorii definitorii în legătura profesor - elev:
Limbajul corpului transmite multe despre noi, chiar și atunci când nu vorbim. Corpul comunică, iar un profesor poate arăta prin limbajul său nonverbal că nu își dorește să fie în acea clasă (de exemplu, prin scuze constante pentru a ieși din clasă) sau că nu vrea să se apropie de elevi (menținând o distanță fizică constantă).
Limbajul corpului poate indica dacă dorește sau nu să interacționeze cu studenții. Acesta vorbește mai tare decât cuvintele... iar elevii observă acest aspect.
Lipsa contactului vizual cu elevii transmite clar că profesorilor nu le pasă de persoanele din fața lor. Ei par mai interesați să își îndeplinească sarcinile și să plece acasă, indiferent de ce se întâmplă dincolo de manuale.
Fiecare elev are o poveste și caracteristici unice. Prin urmare, un contact vizual adecvat și o atenție sinceră față de fiecare elev pot face o mare diferență în relație.
Acest lucru îi va ajuta pe profesori să înțeleagă mai bine nevoile fiecăruia dintre ei, să le țină evidența și să le facă pe elevi să se simtă importanți de fiecare dată când sunt împreună.
Când profesorii evită contactul vizual pentru a nu fi deranjați de elevii lor, nu se va forma o legătură pozitivă.
SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions
Așa cum se întâmplă în orice relație interpersonală, o comunicare eficientă este esențială pentru a stabili o legătură puternică între oameni.
Prin comunicare se conturează, de asemenea, o relație pedagogică solidă.
Nu contează întotdeauna ce se spune, ci mai degrabă cum se rostesc cuvintele. Tonul vocii și modul de exprimare fac diferența. Respectul și transmiterea încrederii sunt întotdeauna esențiale.
Empatia și asertivitatea sunt interconectate atunci când vine vorba despre dezvoltarea relațiilor interumane, inclusiv în contextul relației pedagogice. Acestea sunt esențiale pentru ca elevii să se simtă susținuți în orice moment, simțind acea apropiere importantă în relațiile interumane. Când se simt înțeleși, elevii pot să își îmbunătățească rezultatele academice.
Atunci când elevii au norocul să întâlnească un profesor care le lasă o amprentă asupra vieții lor, înțeleg că învățarea înseamnă mult mai mult decât simpla acumulare de cunoștințe. Aceasta constă în formarea noastră ca oameni, în a învăța cine suntem, cine vrem să devenim și, mai presus de toate, în a recunoaște că acel profesor a fost important pentru noi, deoarece a știut să fie ghid, mentor și prieten în mediul școlar.
Un prieten care nu se compară cu relațiile de prietenie dintre egali, deoarece este o figură de autoritate și respect. Totuși, este un tip de prietenie pedagogică care ne învață că suntem capabili să realizăm lucruri cu hotărâre, voință și perseverență. Cuvintele lor de încurajare pot răsuna în mintea noastră întreaga viață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...