Profesorii dezvăluie scuzele preferate ale elevilor atunci când nu au tema sau întârzie: „Am avut o urgență în familie” sau „mi-am uitat tema acasă”
Data publicării:
Întârzierea la ore, temele nefăcute... Profesorii celebri pe rețelele de socializare au vorbit despre scuzele populare printre elevii lor. 

S-ar putea să-ți amintești de zilele tale de școală... Dacă ai uitat vreodată să predai o temă, intenționat sau nu, știi cum e să te confrunți cu profesorul în ziua cea mare. Poate chiar te-ai gândit să inventezi o poveste, astfel încât profesorul respectiv să nu-ți dea o notă proastă.

În orice caz, acesta este reflexul multor elevi, inclusiv acela de a justifica întârzierea la ore.

Profesorii de liceu și de facultate vorbesc despre cele mai recurente – și adesea „false” – scuze pe care le aud zilnic.

„Vina” animalelor de companie

„Este vina câinelui”. O scuză care funcționează și cu „este vina pisicii”. Tim, alias Timthc pe TikTok, este profesor de fizică și chimie la liceu, scrie etudiant.lefigaro.fr. Scuza cu animalele de companie, spune el, este foarte frecventă printre elevii săi.

Când dă teme de făcut, există întotdeauna un elev care vine cu o poveste: „domnule, vă asigur, mi-am făcut temele, dar pisica mea le-a zgâriat”, relatează el. Sau „este din cauza câinelui meu, mi-a distrus temele”.

Iar elevii nu sunt singurii care dau vina pe animalele de companie pentru toate: „de asemenea, profesorilor li se întâmplă să folosească scuze similare”, spune Tim, care povestește că a auzit deja un coleg spunând că al lui câine a mâncat lucrarea unui elev.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

„Am avut o urgență în familie”

Aceasta este una dintre scuzele mai serioase, care poate varia de la o vizită neașteptată la medic până la o problemă majoră în casă.

Acest tip de scuză este destul de greu de verificat și, de obicei, profesorii preferă să acorde beneficiul îndoielii, mai ales dacă elevul nu abuzează de acest motiv în mod constant.

„Laptopul meu s-a stricat”

În era digitală, o scuză legată de tehnologie este mai mult decât plauzibilă. Elevii pot argumenta că și-au făcut temele pe laptop, dar dintr-un motiv sau altul, tehnologia le-a jucat o festă.

Fie că a fost o defecțiune hardware sau o problemă de software, acest tip de scuză poate fi destul de convingătoare, mai ales dacă elevul adaugă detalii tehnice care să sune veridic.

„Mi-am uitat tema acasă”

Aceasta este o scuză simplă și directă, dar uneori elevii o condimentează puțin pentru a suna mai credibil.

Poate că și-au uitat tema pe masa din bucătărie, iar câinele a răsturnat laptele pe ea. Sau poate că frații mai mici au folosit caietul pentru a desena.

Variantele sunt nenumărate și depind doar de imaginația elevului.

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

„Nu știam unde este sala”

Dacă scuzele pentru temele nepredate sunt frecvente și originale, cele pentru întârziere oferă și ele surprize.

Pe primul loc, găsim scuza „profesorului cursului precedent”: cei trei profesori intervievați de Le Figaro Étudiant sunt unanimi pe acest subiect.

De îndată ce studenții întârzie între două ore, scuza lor preferată este: „e vina profesorului de dinainte. M-a ținut ca să termin de scris că am rămas în urmă”.

În același sens, deși începutul anului școlar are loc cu mult timp în urmă, Tim spune că încă are studenți care ajung târziu, susținând: „Nu știam unde este sala, domnule, îmi pare rău”. Profesorul profită de ocazie pentru a preciza că sala este aceeași de la începutul anului.

Chiar și cele mai bune scuze nu pot înlocui adevărul și responsabilitatea

Inventivitatea elevilor atunci când vine vorba de scuze pentru absențe sau teme nefăcute nu cunoaște limite.

De la povești dramatice și emoționante, până la scuze care stârnesc râsul, fiecare scuză reflectă o încercare de a evita consecințele neplăcute.

Cu toate acestea, chiar și cele mai bune scuze nu pot înlocui adevărul și responsabilitatea, valori pe care fiecare elev trebuie să le învețe și să le aplice în viața de zi cu zi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Tradiții vechi pe care familiile moderne nu le mai respectă

Influențate de o varietate de factori financiari și...

Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?

Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...


Top citite
Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini / FOTO: freepik.com@prostooleh

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini

Motive pentru care băieții sunt mai apropiați de mame / FOTO: freepik.com@prostooleh

Motive pentru care băieții sunt mai apropiați de mame

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

pixel