Progres semnificativ în cercetarea osteosarcomului: un cancer la copii foarte agresiv
Data publicării:
În ciuda faptului că ultimele progrese în lupta împotriva cancerului infantil din Spania au dus la creșterea supraviețuirii, încă există mult loc pentru îmbunătățiri și învățături în combaterea acestei boli.

De aceea, sunt atât de importante știrile precum cea care ne vine din Marea Britanie.

Aici lucrează doi cercetători spanioli care au condus o cercetare recent publicată în revista Cell, care reprezintă un avans decisiv în lupta împotriva osteosarcomului, un tip rar și agresiv de cancer care afectează, de obicei, copiii și tinerii adulți cu vârste între 10 și 20 de ani.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre virusul HMPV! Vârstnicii și copiii mici sunt mai predispuși la forme severe de boală

Isidro Cortés-Ciriano și José Espejo Valle-Inclán sunt cei doi coautori ai acestui studiu, în cadrul căruia au condus o echipă de la Institutul European de Bioinformatică.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

De asemenea, au colaborat cu University College din Londra, Royal National Orthopaedic Hospital și compania publică Genomics England. Studiul, intitulat „Cromotripsia în curs susține complexitatea genomului osteosarcomului și evoluția clonală”, a fost publicat în revista Cell.

Dificultatea în înțelegerea osteosarcomului constă în complexitatea genomului său, ceea ce îngreunează studiul acestei boli.

Progresul major adus de această cercetare constă tocmai în faptul că explică originea sa, adică complexitatea dezvoltării sale la nivel biologic.

„Știm de ani de zile că celulele osteosarcomului au unele dintre cele mai complexe genomuri observate în cancerele umane, dar nu reușeam să explicăm mecanismele din spatele acestui lucru”, explică Isidro Cortés-Ciriano, șef de grup la EMBL-EBI și coautor al studiului.

Două progrese decisive în studiul osteosarcomului

În mod concret, cercetătorii au descoperit cauzele reordonărilor genomice ale osteosarcomului, tipul de cancer care a provocat recent moartea influencerului Paula Cisneros.

Vezi și Lucruri pe care copiii le învață atunci când spui „Nu”

„Studiind anomaliile genetice din diferite regiuni ale fiecărui tumor și folosind noi tehnologii care ne permit să citim segmente mari de ADN, am reușit să înțelegem cum se rup și se reorganizează cromozomii și cum acest lucru influențează progresia bolii osteosarcomului”, informează Isidro Cortés-Ciriano.

Pentru a înțelege mai bine, în declarațiile oferite pentru SMC Spania, directorul științific al Zonei de Oncologie și Hematologie de la Spitalul Sant Joan de Déu din Barcelona, Jaume Mora, definește ceea ce descrie ca „un puzzle care părea imposibil de deslușit” – genomul osteosarcomului:

„Ar putea fi asemănat cu o bombă care, atunci când explodează, generează noi explozii succesive care continuă să creeze explozii în lanț”, spune el, potrivit Serpadres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

pixel